Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 17 juli 2020, 15:26 - Jos Koets
#hypotheek

Op 24 juni kon u in mijn blog APK voor hypotheek vaak interessant lezen dat het voor veel huizenbezitters verstandig is om hun lopende hypotheek regelmatig te (laten) controleren. Zeker in deze economisch onzekere tijden is het verstandig om regelmatig in kaart te brengen wat de financiele consequenties zijn bij een onverwachte inkomensterugval.

Redenen voor inkomensterugval

Een goede hypotheekadviseur zal (tegen betaling) de nieuwe huidige situatie weer in kaart brengen. Hierbij kan direct gekeken worden naar de situatie bij:

  • Overlijden
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Werkloosheid
  • Pensioen

Het aantal werklozen neemt snel toe. Dat is een probleem, want (langdurige) werkloosheid is in Nederland niet te verzekeren. Dat is ook logisch want dan zou iedere werknemer een dergelijk verzekering gaan afsluiten. Wie werkloos wordt krijgt dus maar een beperkte periode een uitkering. Vanwege de coronacrisis zullen er de komende maanden nog veel meer werknemers worden ontslagen. Veel bedrijven zullen namelijk gaan besparen op hun loonkosten. En dan heeft een werknemer vaak nog recht op een WW-uitkering: dit in tegenstelling tot een zelfstandige.

Voorbeelden van inkomensterugval

In de Telegraaf stond vorige maand een artikel waarbij door het NIBUD de inkomensterugval is doorberekend in de volgende drie situaties:

Situatie 1: 2 zelfstandigen

  • Inkomen man 55.000
  • Inkomen vrouw 40.000 (valt volledig weg)

Het inkomen van de vrouw valt volledig weg waardoor het besteedbaar inkomen van 6.395 euro naar 3.652 euro gaat. Dit is een inkomensdaling van 43%.

Situatie 2: Alleenstaande met recht op WW

  • Inkomen 30.000 wordt 22.500 (werkloosheidsuitkering)

Een alleenstaande raakt werkloos. Het besteedbaar inkomen van 2.025 daalt naar 1.568 euro. Dit is een inkomensdaling van 23%

Situatie 3: 2 vaste banen en 2 kinderen

  • Inkomen man 35.000
  • Inkomen vrouw 25.000, dit wordt 70%

Inkomen vrouw valt gedeeltelijk weg naar 17.500 euro. Hierdoor wordt het gezamenlijke inkomen 53.750 euro. Het besteedbaar inkomen van 4.712 euro daalt naar 3.986 euro. Dit is een inkomensdaling van 15%.

Ook bij hogere inkomens problemen

Ik hoef u niet uit te leggen dat in alle drie de situaties er een financieel probleem ontstaat. De praktijk heeft uitgewezen dat het niet veel uitmaakt wat mensen verdienen. Het uitgavenpatroon wordt namelijk aangepast aan de inkomsten. En bij een zoektocht naar een woning, wordt vaak eerst gekeken wat er maximaal geleend kan worden. Vaak wordt er vervolgens ook maximaal geleend, wat volgens De Nederlandsche Bank ook de belangrijkste reden is dat de huizenprijzen zo enorm stijgen.

Sparen wordt wel gedaan, maar meestal zijn dit geen grote bedragen per maand. Het gevolg: een inkomensterugval kan meestal niet worden opgevangen.

Hypotheek APK kan helpen

Wie echter de hypotheek APK hanteert, zal snel inzien dat er wat moet veranderen in de huidige situatie. Ook is men op de hoogte wat de gevolgen zijn bij een inkomensterugval. Door snel actie te ondernemen blijkt uit de praktijk dat de lopende hypotheek gewoon netjes betaald wordt. Een hypotheek APK heeft dus wel degelijk zijn voordelen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.