Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 22 juli 2020, 09:06 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Vorige week schreef ik een artikeltje naar aanleiding van een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) - met als conclusie dat de huizenprijzen veel sterker beïnvloed worden door de financieringsruimte die mensen hebben dan door het woningtekort. Ook nu is er weer van alles te melden over de steeds maar verder stijgende woningprijzen. 

Hoe stijging huizenprijzen afremmen?

Veel partijen buiten zich over de vraag hoe de stijging van de huizenprijzen afgeremd kan worden. Daarover zijn heel wat verschillende meningen.

Stijging huizenprijzen afremmen

DNB: hypotheekrenteaftrek afschaffen

DNB geeft aan dat extra bouwen de huizen niet veel goedkoper zal maken. Ook het vergroten van de leenruimte zou alleen tijdelijk effect hebben - want op termijn zorgt het alleen maar voor een verdere stijging van de huizenprijzen. De beste optie in de ogen van onze centrale bank is het verder afbouwen van de hypotheekrenteaftrek.

Kabinet: versoepelen hypotheeknormen

Toch lijkt het kabinet nu in te zetten op een versoepeling van de hypotheeknormen. In haar voorstel over de hypotheeknormen voor 2021 is meer ruimte voor tweeverdieners en een studieschuld gaat juist minder meewegen bij het bepalen van de maximale hypotheek. 

Bereken je maximale hypotheek

Rabobank: belastingvrije schenking afschaffen

Rabobank-economen constateren dat de huizenprijzen verder opgedreven worden door de belastingvrije schenking die ouders aan hun kinderen kunnen doen als die een woning kopen. Het wordt door de kinderen gebruikt om te overbieden op woningen - de schenking geeft daarvoor de ruimte. Wat deze geleerden betreft mag die belastingvrije schenking dan ook snel verdwijnen.

Wat een woning waard is - en wat je ervoor betaalt

Je ziet overal dat het er bij het kopen van een huis niet om gaat wat die woning wáárd is, maar om wat je ervoor kúnt (en wilt) betalen. Hartstikke logisch als je een huis zoekt: de ruimte die je hebt kun je benutten en als je op die manier je wensen kunt vervullen... 

Huis kopen

Waarde is een lastig begrip

Waarde is een heel lastig begrip, vind je niet? Wat is nou de waarde van een woning? Die wordt simpelweg bepaald door vraag en aanbod. Aan de vraagkant heb je dan niet alleen te maken met het aantal vragers, maar ook met het bedrag dat die vragers kunnen en willen betalen. En als vragers meer kunnen betalen gaan aanbieders meer vragen.

Logisch dus dat méér hypotheekruimte leidt tot hogere huizenprijzen. En die schenkingen ook. 

Is het erg dat de huizenprijzen maar door stijgen?

Is dat nou erg? Die alsmaar verder stijgende huizenprijzen... wat is eigenlijk het probleem? Als mensen het niet meer kunnen en willen betalen stopt dat vanzelf. Marcel schreef in een reactie op het artikel vorige week:

Waarom is het verlagen van de huizenprijzen een doel op zich? Daarmee vernietig je kapitaal. Dat is niet goed voor de economie.

Hans reageert daarop met:

Ben ik het niet mee eens. Waarde in stenen/ hooefdzakelijk grond heb je niets aan en starters moeten hierdoor steeds meer betalen. Geld dat zij niet aan andere zaken kunnen uitgeven. Een gemiddelde prijsstijging van 1, 2% per jaar is voor iedereen het beste.

Ik ben geneigd het met Hans eens te zijn. Het kopen van je eerste huis wordt steeds lastiger zo - en dat terwijl het ook vrijwel onmogelijk blijkt om aan een betaalbare huurwoning te komen.

Stijging afremmen - beter geen daling

Overigens heeft Marcel het over een daling van de huizenprijzen, en ik denk niet dat we daarop zitten te wachten. Dat geeft weer hele andere problemen - huizen onder water, we weten het nog goed uit de kredietcrisis. Het is alleen dat de stijging gewoon te hard gaat. Veel harder dan de stijging van de inkomens en van het algemene prijsniveau.

Huizen onder water

Gevolgen stijging hypotheekrente

Bovendien sluiten we nu hypotheken af bij de huidige extreem lage hypotheekrente. Hartstikke leuk dat het kán, maar wat als de rente na afloop van de eerste rentevastperiode flink hoger ligt? Hoeveel mensen krijgen dan te maken met betalingsproblemen omdat ze hun maandlasten niet meer kunnen betalen?

Check de actuele hypotheekrente

Als de hypotheekrenteaftrek afgeschaft zou zijn....

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek zou inderdaad voor nieuwe hypotheken met de huidige lage hypotheekrente best kunnen. Laten we alleen niet vergeten dat er ook nog heel veel lopende hypotheken zijn tegen een ruim hogere rente, waar de aftrek nog wél substantieel is.

Bovendien: gaat de hypotheekrente weer omhoog en is de aftrek dan inderdaad afgeschaft... dan maakt dat de problemen alleen maar groter. Zéker als de hypotheken steeds hoger worden omdat daarvoor de ruimte gegeven wordt.

Hypotheekrente en huizenprijzen in de gaten houden?

Meld je aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken (gratis)!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.