Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 24 juli 2020, 13:27 - Jos Koets
#huizenmarkt

Er is volgens de kenners in Nederland een woningtekort. Er moet dus in de toekomst fors meer gebouwd gaan worden. Er zouden - volgens de voorzitter van de NVM - in 10 jaar tijd 800.000 woningen gebouwd moeten worden om de woningnood die nu van toepassing is op te lossen. Maar zo veel bouwen is in verband met zaken als het stikstofprobleem, de coronacrisis en de tijdsduur van het bouwen nog niet zo eenvoudig. Zou 3D bouwen een oplossing kunnen zijn?

Nieuwbouw erg duur

Om even uw geheugen op te frissen. De gemiddelde huizenprijs voor een nieuwbouwwoning is nu 401.000 euro. Hierbij wordt niet eens het (extra) meerwerk gerekend. Dit meerwerk schat ik zeker in op 10 tot 15% van de koop-aanneemsom. Natuurlijk is dit afhankelijk van de wensen en eisen van de kopers, maar deze eisen zijn tegenwoordig vaak wel aardig hoog! Uitgaande van dit percentage kost een nieuwbouwwoning gemiddeld ongeveer 440.000 euro. Kopers moeten al snel 80.000 euro verdienen om een hypotheek van 440.000 euro te kunnen krijgen.

3D bouwen interessant

De afgelopen tijd komt het 3D bouwen steeds meer in de media. Dit is ook logisch want een huis bouwen volgens 3D is goedkoper. Het gaat dan over een besparing van de bouwkosten van 10% - 15%. Dit is natuurlijk een leuk bedrag. Echter er zijn nog meer voordelen voor 3D bouwen. Een koper kan zelf zijn woning bepalen als de gemeente daar ook toestemming voor heeft gegeven (een omgevingsvergunning). Nog belangrijker is de bouwtermijn. Bij 3D bouwen kan dit in 14 dagen. In Westerloo (Belgie) werd een woning gebouwd in 15 dagen. Het woonoppervlak is 90 m2. De woning telt zelfs twee verdiepingen (8 meter hoog).

3D bouwen niet nieuw

3D bouwen is trouwens niet nieuw. Wie even op Google kijkt ziet al berichten vanaf 2014. Het is logisch dat dit niet van de grond is gekomen, daar er sprake was van een kopersmarkt. Bij een kopersmarkt zijn er meer woningen die te koop staan dan dat er vraag naar is. Nu we te maken hebben met een verkopersmarkt waarbij veel mensen geen woning kunnen kopen vanwege de te hoge koopprijzen, kan 3D een oplossing zijn.

Of de gebouwde 3D woningen te vergelijken zijn met de handgemaakte woningen kan ik niet beoordelen. Uit berichten op internet lees ik geen schrijnende negatieve reacties van 3D bouwen. Ik ben dan ook zeer benieuwd of 3D bouwen echt of grote schaal gaat plaatsvinden in de toekomst.

Wat vindt u ervan?

Ik sluit af met een paar vragen die u als lezer hopelijk wil beantwoorden.

  • Wat is uw mening over 3D bouwen (positief of negatief)?
  • Zou u een 3D woning willen kopen (zelf ontwerpen als voordeel)?
  • Is 3D bouwen de toekomst?
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.