Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 30 juli 2020, 09:07 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Het is alweer een tijd geleden dat ik het met jullie had over het verband tussen besparen en afvallen. Of nou ja... verband... meer de overeenkomsten eigenlijk.

Overeenkomsten tussen eten en uitgeven

Dat ik er weer aan dacht komt doordat ik de laatste tijd erg bezig ben met wat ik in m'n mond stop. Niet om af te vallen deze keer - dat is door een medisch issue het afgelopen half jaar helemaal vanzelf gegaan. Precies een half jaar geleden schreef ik er al iets over in Sparen of besparen? Angst is sterker dan verlangen! 

Natuurlijk ga ik jullie niet vermoeien met de medische details. Wel kan ik zeggen dat ik heel bewust bezig ben met wat ik eet en drink - en wat de invloed daarvan is op m'n klachten. 

Gevolgen van verkeerde keuzes

Daar ligt die link dan meteen: wat je eet heeft gevolgen voor je lijf (dit keer niet gewicht maar klachten) en wat je uitgeeft heeft gevolgen voor je financiële situatie. Zit je krap in je geld, dan moet je bepaalde uitgaven simpelweg niet doen. Net als dat ik bepaalde dingen gewoon niet moet eten, anders voel ik me daarna ziek.

Geld is lekker concreet

Met geld is het eigenlijk makkelijker: lekker concreet, het zijn gewoon euro's. Met eten in combinatie met klachten is het lastiger - omdat je niet precies weet welke voeding voor de problemen zorgt. Je bankrekening is een stuk eenvoudiger te doorgronden dan je lichaam. 

Doorzettingsvermogen

Tegelijk is het ook moeilijker. De directe klachten na het eten van iets verkeerds weerhouden je er vrij makkelijk van om dat te doen. Teveel geld uitgeven heeft gevolgen op de langere termijn, waardoor het dus lastiger is om jezelf te beperken.

Daarom is de link met afvallen sterker - daar geldt hetzelfde. Slechte dingen die je eet hebben niet direct effect maar zorgen ervoor dat je in de loop van de tijd wel flink kunt aankomen. En afvallen gaat langzaam, waardoor je gemakkelijk de moed opgeeft. Net als met besparen. Je hebt doorzettingsvermogen nodig.

Afvallen door op je eten te letten

Geld besparen: eenvoudig en lastig tegelijk

Maar goed, we zitten hier niet op een medische website of op een site over afvallen - je bent op HomeFinance, hier gaat het over geld. Dus laten we even inzoomen op besparen. Het klinkt allemaal zo makkelijk als ik opschrijf hoe je dat moet aanpakken. Dat is het in theorie ook, alleen is de praktijk een stuk weerbastiger. Toch klopt die theorie en is dat dé manier om ervoor te zorgen dat je beter uitkomt met je inkomen.

De goede kant van de balans

De kern is dat je elke maand aan de goede kant van de balans zit: er moet niet méér geld uit gaan dan er binnenkomt. Dan ga ik even uit van stabiele inkomsten zoals salaris en uitkering - dat kan bij ondernemers en zzp'ers met wisselende inkomsten heel anders zijn. Dan kun je beter kijken naar een langere termijn en dan voor de inkomsten rekenen met een gemiddelde per maand.

Balans tussen inkomsten en uitgaven

Balans rechttrekken: hoe dan?

Heb je meer uitgaven dan inkomsten, dan ontstaat er een probleem. Misschien niet direct - omdat je kunt interen op spaargeld of (hopelijk niet) geld kunt lenen - maar op de langere termijn zeker wel. Dat interen en lenen kun je dan ook beter zoveel mogelijk beperken en zo snel mogelijk ingrijpen in die balans. Die moet je rechttrekken en heeft twee kanten: de inkomsten en de uitgaven. Dus moet er iets aan gebeuren, dan ga je kijken naar de mogelijkheden om...

 • je inkomsten te verhogen
 • je uitgaven te verlagen

Verhogen van je inkomsten

Het verhogen van je inkomsten kan zitten in een hoger salaris (zie dat maar voor elkaar te krijgen...), extra omzet als ondernemer, het realiseren van bijverdiensten of het benutten van regelingen (toeslagen enzo).

Verlagen van je uitgaven

Het verlagen van je uitgaven geeft vaak veel meer verschillende ingangen. Je geeft je geld immers aan heel veel verschillende dingen uit. Ik noem maar even wat:

 • woonlasten (huur of hypotheek)
 • gas, water en elektriciteit
 • internet, TV en bellen
 • verzekeringen
 • boodschappen
 • kleding
 • huisdieren
 • cadeautjes
 • uitstapjes
 • kapper, manicure etc.
 • leningen
 • abonnementen
 • lidmaatschappen
 • loterijen
 • ... en zo nog veel meer

Gelukkig gaat dat bij nagenoeg iedereen tegenwoordig allemaal digitaal, waardoor het niet heel ingewikkeld is om ze op een rij te krijgen. Het analyseren van de transacties op je bankrekening geven waarschijnlijk al een heel aardig beeld.

Bankrekening online analyseren

Concrete bespaartips voor specifieke uitgaven

Als je dan op je uitgaven wilt gaan besparen is het zaak om te kijken waar je die besparingen het eenvoudigst vandaan kunt halen. Dat vergt wel het nodige onderzoek en de bereidheid om actie te ondernemen.

De komende tijd zal ik regelmatig een blog schrijven over een specifieke uitgave waarop je wellicht kunt besparen - en hoe dan. Concrete bespaartips dus. Heb je vragen of ideeën? Laat het me weten op anneke@homefinance.nl!

Elke blog van HomeFinance vind je ook op onze Facebook-pagina.
Volg jij die al?

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.