Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 4 augustus 2020, 09:25 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #economie

Spoofing... ik hoop enorm dat je er al eens over gehoord of gelezen hebt, want dat is best belangrijk. Voor het geval dat het woord bij jou geen belletje doet rinkelen lever ik graag een bijdrage aan de bekendheid van deze oplichterstruc.

Spoofing: telefoontje van de bank

Er zijn al heel wat mensen grote bedragen kwijtgeraakt door spoofing. Wat gebeurt er? Je wordt gebeld. Als je het nummer van de bank al kent is dat ook het nummer dat je in je scherm ziet, dus daar kun je de neptelefoontjes niet aan herkennen.

"Ongebruikelijke transacties op uw rekening"

Je neemt op en krijgt een hele vriendelijke persoon aan de lijn die zegt van jouw bank te zijn en 'ongebruikelijke transacties waar te nemen op jouw rekening'. "Kan het kloppen dat er op dit moment in Kroatië gepind wordt van uw rekening?" of "Bent u inderdaad bezig met een overboeking naar de Oekraïne?". 

Spoofing klinkt betrouwbaar maar is oplichting

Geld veilig stallen op een kluisrekening

Je schrikt je wezenloos en voelt paniek... hoe kan dat nou? De medewerker is heel behulpzaam en stelt voor jouw geld veilig te stallen op een andere rekening. Een 'kluisrekening'. Je moet het alleen even overboeken, dan kan er niets meer mee gebeuren. In je paniek doe je wat de 'bankmedewerker' zegt en... dan ben je je geld dus kwijt.

Tienduizenden euro's weg

De bank kan niets voor je doen, je hebt het geld zelf overgemaakt dus ze kunnen het niet terughalen. Op deze manier zijn al heel wat mensen - vooral ouderen - behoorlijke bedragen kwijtgeraakt.

In de eerste helft van 2020 zijn er bij de Fraudehelpdesk al 162 meldingen van spoofing binnengekomen, dat waren er vorig jaar maar 7. Bij die 162 meldingen is een totaalbedrag betrokken van maar liefst 1,6 miljoen euro!

Fraudehelpdesk

Hoe kun je spoofing voorkomen?

Als het eenmaal gebeurd is kun je dus niet veel meer doen dan aangifte doen en hopen dat de politie die idioten te pakken krijgt. Echt bizar - tegelijk ook wel weer begrijpelijk dat de bank hier niet voor kan opdraaien. Die kan er ook niets aan doen tenslotte. Je moet dus vooral voorkomen dat je erin trapt - en hoe doe je dat?

Telefoontje niet zomaar vertrouwen

Het is dus opletten geblazen en een telefoontje niet direct vertrouwen. Zelfs niet als je het nummer van de bank ziet staan in je schermpje, want dat kan heel eenvoudig gefaked worden. Als je zo'n telefoontje krijgt en bang bent dat het waar is hang je op en bel je zelf je bank. Niet via het nummer in je scherm maar naar het nummer dat op de site van de bank staat, of op je bankpas.

Kluisrekeningen bestaan niet

Banken bellen je niet om je te vragen geld 'veilig te stellen'. Als er iets gebeurt dat ze niet vertrouwen kunnen ze immers eenvoudig jouw rekening blokkeren en dan contact met je opnemen. Of andersom. Maar jij hoeft niet over te boeken.

Bank vraagt niet om overboekingen of codes

De bank vraagt je ook niet aan de telefoon, via SMS of WhatsApp om je inloggegevens, beveiligingscodes of pincode. Vraagt iemand daarnaar, dan is het gewoon een oplichter. Het is dus belangrijk om altijd alert te blijven, ook als iemand je iets vertelt waar je van schrikt. Want is het wel waar?

Check voor heel veel informatie en waarschuwingen over fraude met je bankzaken de website VeiligBankieren.nl:

Spoofing - Veilig Bankieren

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.