Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Spoofing… wat is dát nou weer?

Oplichters ontfrutselen geld via neptelefoontjes

Oplichters ontfrutselen geld via neptelefoontjes

Spoofing… ik hoop enorm dat je er al eens over gehoord of gelezen hebt, want dat is best belangrijk. Voor het geval dat het woord bij jou geen belletje doet rinkelen lever ik graag een bijdrage aan de bekendheid van deze oplichterstruc.

Spoofing: telefoontje van de bank

Er zijn al heel wat mensen grote bedragen kwijtgeraakt door spoofing. Wat gebeurt er? Je wordt gebeld. Als je het nummer van de bank al kent is dat ook het nummer dat je in je scherm ziet, dus daar kun je de neptelefoontjes niet aan herkennen.

“Ongebruikelijke transacties op uw rekening”

Je neemt op en krijgt een hele vriendelijke persoon aan de lijn die zegt van jouw bank te zijn en ‘ongebruikelijke transacties waar te nemen op jouw rekening’. “Kan het kloppen dat er op dit moment in Kroatië gepind wordt van uw rekening?” of “Bent u inderdaad bezig met een overboeking naar de Oekraïne?”. 

Spoofing klinkt betrouwbaar maar is oplichting

Geld veilig stallen op een kluisrekening

Je schrikt je wezenloos en voelt paniek… hoe kan dat nou? De medewerker is heel behulpzaam en stelt voor jouw geld veilig te stallen op een andere rekening. Een ‘kluisrekening’. Je moet het alleen even overboeken, dan kan er niets meer mee gebeuren. In je paniek doe je wat de ‘bankmedewerker’ zegt en… dan ben je je geld dus kwijt.

Tienduizenden euro’s weg

De bank kan niets voor je doen, je hebt het geld zelf overgemaakt dus ze kunnen het niet terughalen. Op deze manier zijn al heel wat mensen – vooral ouderen – behoorlijke bedragen kwijtgeraakt.

In de eerste helft van 2020 zijn er bij de Fraudehelpdesk al 162 meldingen van spoofing binnengekomen, dat waren er vorig jaar maar 7. Bij die 162 meldingen is een totaalbedrag betrokken van maar liefst 1,6 miljoen euro!

Fraudehelpdesk

Hoe kun je spoofing voorkomen?

Als het eenmaal gebeurd is kun je dus niet veel meer doen dan aangifte doen en hopen dat de politie die idioten te pakken krijgt. Echt bizar – tegelijk ook wel weer begrijpelijk dat de bank hier niet voor kan opdraaien. Die kan er ook niets aan doen tenslotte. Je moet dus vooral voorkomen dat je erin trapt – en hoe doe je dat?

Telefoontje niet zomaar vertrouwen

Het is dus opletten geblazen en een telefoontje niet direct vertrouwen. Zelfs niet als je het nummer van de bank ziet staan in je schermpje, want dat kan heel eenvoudig gefaked worden. Als je zo’n telefoontje krijgt en bang bent dat het waar is hang je op en bel je zelf je bank. Niet via het nummer in je scherm maar naar het nummer dat op de site van de bank staat, of op je bankpas.

Kluisrekeningen bestaan niet

Banken bellen je niet om je te vragen geld ‘veilig te stellen’. Als er iets gebeurt dat ze niet vertrouwen kunnen ze immers eenvoudig jouw rekening blokkeren en dan contact met je opnemen. Of andersom. Maar jij hoeft niet over te boeken.

Bank vraagt niet om overboekingen of codes

De bank vraagt je ook niet aan de telefoon, via SMS of WhatsApp om je inloggegevens, beveiligingscodes of pincode. Vraagt iemand daarnaar, dan is het gewoon een oplichter. Het is dus belangrijk om altijd alert te blijven, ook als iemand je iets vertelt waar je van schrikt. Want is het wel waar?

Check voor heel veel informatie en waarschuwingen over fraude met je bankzaken de website VeiligBankieren.nl:

Spoofing - Veilig Bankieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Jeroen van dinsdag augustus 4, 2020 10:27
    Mensen hoeven maar 1 ding te onthouden; Als het in mails,telefoontjes,appjes etc etc. gaat over GELD overmaken moeten alle alarmbellen afgaan. Dat maak JIJ namelijk uit en echt niemand anders ! Ophangen, controleren,controleren en nog eens controleren. Degene die goede bedoelingen heeft zal er geen moeite mee hebben !!

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek