Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 5 augustus 2020, 08:37 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Elke ochtend als ik begin met werken scan ik het economische nieuws even snel. Natuurlijk op zoek naar inspiratie voor een artikel waarvan ik hoop dat jij er iets aan kunt hebben. Vandaag was m'n nieuwsscan een beetje deprimerend. Natuurlijk is het komkommertijd: overal in Nederland is het nu zomervakantie, dus er gebeurt niet zoveel bijzonders bij bedrijven en organisaties.

Veel geldproblemen op komst

Of nou ja... niets bijzonders... de ontslagen en reorganisaties vlogen over m'n beeldscherm. Niet verrassend ofzo, wel wat deprimerend. De wetenschap dat heel veel mensen hun baan kwijtraken vind ik heftig - dat betekent dat er veel geldproblemen op komst zijn.

Uitgaven aanpassen

Geldproblemen omdat de inkomsten terugvallen terwijl je uitgaven niet altijd gemakkelijk aan te passen zijn. Ik schreef vorige week al dat er de komende tijd meer concrete bespaartips van mijn hand zullen komen hier op HomeFinance.nl, om je te helpen kijken naar het aanpassen van die uitgaven. 

Verschil bijpassen uit spaargeld

Maar goed, als dat (nog) niet lukt... Heb je meer uitgaven dan inkomsten, dan moet het verschil ergens vandaan komen. Hopelijk heb je een buffer aan spaargeld om dit op te vangen. Zolang de bodem van je spaarpot nog niet bereikt is heb je geen probleem. Wel jammer dat je spaargeld dan opgaat aan 'gewone uitgaven' in plaats van iets leuks, maar beter dan dat je echt in de problemen komt.

Spaarvarken stuk en leeg

Problemen van kwaad tot erger

Met problemen bedoel ik dat je geld gaat lenen om het gat op te vullen. Heel begrijpelijk: als je noodzakelijke uitgaven moet doen waar je geen geld voor hebt, je spaargeld is op, dan zoek je een oplossing. Die oplossing brengt je alleen wel snel in de problemen.

Problemen die heel snel kunnen verergeren...

Rood staan op je betaalrekening

Eerst kom je rood te staan op je betaalrekening - als die daarvoor de ruimte biedt. Dat is voor een keertje niet zo erg natuurlijk. Wordt het een standaard situatie doordat je meer uitgeeft dan er binnenkomt? Dan is die debetfaciliteit - zo noemen de banken het feit dat je rood mag staan - al snel niet meer genoeg.

Creditcard leegtrekken en geld lenen

De volgende stap... je creditcard leegtrekken. Want tja, je moet érgens geld vandaan halen. Niet iedereen voelt dat zo, maar dat is gewoon geld lenen.

Creditcard leegtrekken

Lenen van familie of vrienden? Of een echte lening afsluiten - als het inkomen in jouw huishouden daar nog wel genoeg voor is.

Kopen op afbetaling of uitgestelde betaling

Misschien red je het nét met je standaard maandelijkse uitgaven, maar dan gebeurt er iets waarvoor je toch extra geld nodig hebt. Je wasmachine begeeft het, of de kinderen hebben nieuwe kleren nodig. Of je hebt een enorme behoefte om iets nieuws voor jezelf te kopen - als troost voor je nare situatie.

Aankopen die je niet meteen kunt betalen zijn in veel gevallen eenvoudig te doen met betaling in termijnen of uitgestelde betaling. Gewoon bestellen bij een grote webshop die dat aanbiedt en hop, probleem opgelost. 

Geen oplossing!

Niet natuurlijk! Elk bedrag dat je leent moet je terugbetalen. In de meeste gevallen met een bedrag per maand, waardoor je uitkomt op meer vaste maandelijkse kosten. Dat is bijzonder onhandig als je al meer uitgaven dan inkomsten hebt. Je problemen worden alleen maar groter.

Geldprobleem supertijdelijk

Misschien ben je heel positief ingesteld over het vinden van een nieuwe baan met een lekker inkomen. Ben je ervan overtuigd dat deze vervelende situatie supertijdelijk is en binnen twee, maximaal drie maanden wel opgelost zal zijn. Dan heb je weer meer inkomen en is het afbetalen van die leningen geen enkel probleem. 

Geldprobleem opgelost

Ga ik toch even advocaat van de duivel spelen...

Je moet er gewoon rekening mee houden dat je inkomen níet zo snel weer zal bijtrekken. 

Geld lenen - niets mis mee

Geld lenen, daar is helemaal niets mis mee. Niet als je het doet voor een uitgave waar je op dat moment geen geld voor hebt - als je wel de ruimte hebt voor maandelijkse afbetalingen. Als jouw inkomen dus hoger is dan je uitgaven. Dan kun je prima een lening afsluiten om een grote uitgave te financieren. 

... maar geen gaten mee opvullen

Wél als je het doet om een gat tussen je inkomsten en je uitgaven op te vullen. Dan is het vragen om problemen die heel snel erger worden. 

Wat is dan wél de oplossing?

Ik hóór je denken: makkelijk praten Anneke, maar hoe los ik het dán op? Geen spaargeld meer, wel uitgaven en te weinig inkomen. Natuurlijk besef ik me dat het heel moeilijk is en dat je wel je vaste lasten hebt en ook moet eten.

Wat moet je dan wel doen? Als de wiedeweerga aan de slag met besparen en op zoek naar aanvullende inkomsten. Níet gaan lenen om het gat op te vullen en vervolgens alles bij het oude laten.

Misschien moet je pijnlijke keuzes maken. Stoppen met roken. Niet op vakantie. Auto verkopen. Geen nieuwe kleren. Naar de kringloopwinkel voor spullen. Loterijen opzeggen. Niet meer uit eten. 

Ik kan niet beweren dat het voor iedereen geldt, maar de kans is heel groot dat er echt behoorlijke bespaarmogelijkheden zijn - ook bij jou. 

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.