Search
Close this search box.

Zonnepanelen: eindelijk maar doen?

Salderingsregeling voor financieel voordeel is verlengd

Salderingsregeling voor financieel voordeel is verlengd

Of het nu door de hittegolf komt waar we in zitten, met die enorme dagelijkse portie zonneschijn weet ik niet… maar de zonnepanelen zitten weer in m’n hoofd. Vooral de vraag waarom we die eigenlijk nog niet hebben.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Zonnepanelen in m’n hoofd

In ons vorige huis ben ik er – járen geleden – wel een keer mee bezig geweest. Heb ik ook een adviseur over de vloer gehad die een advies heeft opgesteld. Op mijn vragen daarna werd echter niet erg goed gereageerd en toen heb ik het laten zitten.

Inmiddels zijn we dus jaren verder, wonen we ergens anders, en spelen de zonnepanelen weer door m’n koppie. Zou het niet een goed idee zijn om daar eindelijk eens actie op te ondernemen?

Goed jaar voor zonnepanelen

Met het weer van deze week is het natuurlijk niet gek dat de zon in je hoofd zit. Logisch ook dat je leest dat eigenaren van zonnepanelen een goed jaar hebben. In het voorjaar hebben we immers ook al zo’n zonnige periode gehad.

Zonnepanelen op je dak

Niet zo milieubewust en duurzaam… sorry!

Ik zal direct toegeven dat ik niet de meest milieubewuste en duurzaamheidsgerichte persoon ben. Ja, ik scheid m’n afval netjes en gooi geen rotzooi op straat – maar verder ben ik er niet erg mee bezig. Mijn boodschappen zijn doorgaans niet biologisch verantwoord enzo. We eten nog steeds bijna elke dag vlees. Sorry voor wie dat stoort.

Financieel voordeel van duurzame maatregelen

Daarin ben ik absoluut niet de enige, zeker weten. Ik ben één van de velen die door financieel voordeel overtuigd moet worden van duurzaamheidsmaatregelen. En dat financiële voordeel lijkt mij er wel te zijn met zonnepanelen. Alleen heb ik me daar nog niet eerder serieus in verdiept.

Eén op de acht heeft ze al

Het moet wel interessant zijn als inmiddels één op de acht huishoudens een dak met zonnepanelen heeft toch? Bijna één miljoen huizen met die platen op het dak… dat zijn wel serieuze aantallen. Inmiddels bekruipt me het gevoel dat het gewoon dom is om het niet te doen. Is dat zo?

Zonnepanelen laten plaatsen op je dak

Huis geschikt voor zonnepanelen?

Bij het kopen van dit huis hebben we niet gekeken of de ligging interessant is voor het plaatsen van zonnepanelen – best een goede vraag natuurlijk. Onze directe buren hebben ook zonnepanelen, dus het zal vast wel. Toch check ik het graag zelf.

Zonnepanelencheck MilieuCentraal

MilieuCentraal heeft een Zonnepanelencheck – mooi! Alleen moet ik dan wel weten in welke richting ons dak wijst. En de helling, en de lengte van ons dak. Ehhh… geen idee! Kan het niet makkelijker?

Zonnekaart en Zonatlas

Google helpt me verder met die vraag… natúúrlijk zijn er tools om te onderzoeken of je huis interessant is. Via Zonnekaart.nl kom ik terecht op Zonatlas.nl – die met mijn postcode en huisnummer deze uitslag geeft:

Zonnepanelen zinvol op mijn dak?

Jeej, ons dak is geschikt! Er komt een berekening uit die er interessant uitziet en uitgebreid toegelicht wordt met grafieken. Natuurlijk wordt er aangestuurd op het aanvragen van een offerte, logisch. Moet ik binnenkort maar doen. Als het niet meer zo warm is hoor…

Financieel voordeel: salderingsregeling

Dan even naar de algemene financiële voordelen van zonnepanelen. Ik lees iets over een salderingsregeling die verlengd is dit voorjaar. Die maakt het financieel extra interessant om die dingen op je dak te nemen. Hoe zit dat?

Voordeel niet eindeloos

De energie die opgewekt wordt door jouw zonnepanelen lever je aan het electriciteitsnet. Die mag je dan wegstrepen – salderen – tegen de stroom die je van het net afneemt. Die salderingsregeling is niet eindeloos, het plan van de regering is om dat vanaf 2023 te veranderen. Na een afbouwperiode kun je dan vanaf 2031 helemaal niet meer salderen.

Koren op de molen van de leveranciers: doe het zo snel mogelijk om zo lang mogelijk te profiteren van die regeling!

MilieuCentraal laat het in een grafiek zien:

Zonnepanelen kopen in 2020: dit leveren ze op - MilieuCentraal

Het ziet er in alle opzichten uit als een slimme investering – die zonnepanelen. Echt wel interessant om me verder in te verdiepen dus. Ga ik doen… misschien heb jij leuke input voor me?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek