Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 24 augustus 2020, 09:17 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Op 12 augustus las ik een opmerkelijk artikel in het Algemeen Dagblad. Een kwart van de huiseigenaren is momenteel niet gelukkig met hun woning.  De kop maakte me nieuwsgierig - waarom zouden ze niet tevreden zijn?

Waarom niet gelukkig met koopwoning?

Helaas mis ik in het artikel de redenen waarom mensen niet gelukkig zijn met hun woning. Wel wordt er het volgende opgemerkt:

  • 10% van de kopers vindt dat zij teveel hebben betaald voor hun koopwoning
  • Huizenprijzen zijn 40% gestegen sinds 2015
  • Gemiddeld wonen Nederlanders 7 tot 10 jaar in dezelfde woning
  • Het gekochte huis sluit beter aan bij de partner
  • Bij scheiding kan 35% van de personen hun partner niet uitkopen

Het artikel sluit niet aan bij de kop en ook de overige opmerkingen zijn niet heel bijzonder. Ik durf zelf te stellen dat diverse niet kloppen.

Teveel betaald voor koophuis

Als mensen vinden dat zij teveel hebben betaald voor een woning, dan is dat toch niet slim? Bovendien ben ik dan zeer benieuwd wat teveel is! Is dit een paar duizend euro of tienduizenden euro’s?

Huis te duur gekocht?

Gemiddelde woonduur

De gemiddelde woonduur is afhankelijk van de doelgroep. Veel starters zullen korter dan 7 jaar in een koopwoning wonen. Vaak is de reden om te verhuizen dat de woning “te klein” is vanwege de wens voor gezinsuitbreiding.

Ook de stap van een klein appartement naar een eengezinswoning is vaak een reden om voor starters te verhuizen. Als de starter dan eenmaal verhuisd is (is het een doorstromer geworden) dan zal er niet zo snel meer verhuisd worden. Dit laatste is natuurlijk ook afhankelijk van de woningmarkt en wat een huizenbezitter voor zijn eigen woning kan ontvangen bij verkoop.

Huis past beter bij partner

Als twee mensen een woning kopen, dan is er altijd een kans dat één van beiden minder tevreden is. Dit is logisch en heeft te maken met verschillende karakters van mensen.

Bij scheiding partner niet kunnen uitkopen

Dat bij scheiding 35% van de huizenbezitters hun partner niet kunnen uitkopen, is natuurlijk schrijnend, maar wel de realiteit. Hier mis ik wel de toevoeging om welke doelgroep het gaat.

Eigen huis bij scheiding

Bij starters die voor het eerst gaan samenwonen, met zijn tweeën kopen en nog nooit hebben samengewoond, is de kans groot dat na een paar jaar de relatie over is. Zij hebben meestal maximaal gekocht (maximale hypotheek op het gezamenlijke inkomen) waardoor het uitkopen van de partner niet mogelijk is.

Het inkomen is gewoon niet voldoende gestegen om de hele hypotheek te kunnen “dragen” / overnemen. In de praktijk zie je regelmatig ouders bijspringen met bijvoorbeeld een schenking om alsnog de woning te kunnen behouden. Ook de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft andere regels met betrekking tot woningbehoud.

Situatie zal niet snel veranderen

De kop van het artikel was leuk verzonnen. Helaas was de inhoud minder. In ieder geval is wel duidelijk dat niet iedere huizenbezitter tevreden is over zijn koopwoning. Ik verwacht ook niet dat dit in de toekomst snel gaat veranderen.

Op de hoogte blijven van onze artikelen over de huizenmarkt en hypotheken?

Meld je direct aan voor onze MailService met GRATIS Update Hypotheken!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.