Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHeel veel apps en andere manieren om geldzaken bij te houden
Laten we het weer eens over geldstress hebben. Er zijn tenslotte altijd mensen met zorgen over hun financiën, en dat zullen er de komende tijd alleen maar meer worden.
Op AD.nl zie ik net een artikel 'Geldstress zorgt voor relatieperikelen'. Goh, verrassend. Het artikel gaat over de uitkomsten van een onderzoek van ABN Amro:
Bijna twintig procent van de Nederlanders tussen de 18 en 45 jaar ervaart stress binnen zijn relatie vanwege geld. Van die groep heeft 25 procent dit jaar wel eens gebakkeleid met zijn partner over financiën. Die onenigheid gaat dan meestal over persoonlijke uitgaven van de partner, gevolgd door dagelijkse boodschappen en uitgaven voor woning, inrichting en tuin.
Is dat nou echt een serieus onderzoek waard? Dat geld zorgt voor stress in een relatie, dat weten we toch allang... Ook de conclusie dat mensen boven de 45 jaar veel minder relatiestress door geld hebben dan stellen onder de 45 jaar is in mijn ogen behoorlijk voor de hand liggend.
Ah, en dan - aan het eind van het artikel - komt de aap uit de mouw: ABN Amro wil aandacht voor de app Grip. Het advies van de bank naar aanleiding van het onderzoek is om met budgetten te werken. En hoe toevallig: in de app kun je "gemakkelijk die budgetten toewijzen en zien waar je te veel uitgeeft of waar je juist geld overhoudt. Hopelijk geeft dat rust en leidt het tot minder stress.”
Niets mis mee natuurlijk, dat ABN Amro die app gratis aanbiedt. Reuze handig voor iedereen die serieus met z'n geldzaken aan de slag wil. Aardig alternatief ook waarschijnlijk voor de mensen die fan zijn van Moneyou Go, dat gaat verdwijnen.
Grip is natuurlijk niet de eerste en enige app die je kunt gebruiken voor inzicht in je uitgaven. Zelf heb ik recent Dyme geinstalleerd, ook zoiets. Eigenlijk alleen maar om te kijken wat het is, maar ik moet zeggen dat ik het wel handig vind.
De commerciële boodschappen over dat ik kan besparen op energie en telecom gaan wel wat vervelen... maar dat is het verdienmodel van Dyme nu eenmaal. Ze willen je graag helpen om te besparen op allerlei contracten - door de koppeling met je bankgegevens weet je wat je nu betaalt en melden ze met regelmaat: 'Je kan besparen op je contract. Laat ons onderhandelen en bespaar tot wel € ...'.
Eerlijk gezegd vind ik het vooral handig dat ik meldingen krijg van bedragen die van onze rekening afgeschreven zijn of gaan worden. En een dagelijkse saldo-update - het zorgt ervoor dat ik beter weet wat er op de rekening staat, want ik zal niet snel uit eigen beweging dagelijks het saldo checken.
Maar: wil je veel meer inzicht in hoe je inkomsten en vooral uitgaven eruit zien, dan zit dat ook in de app. Helemaal prima dus - en de bespaaradviezen zijn ook best handig. Geeft je steeds een reminder dat je op bepaalde onderwerpen geld kunt besparen. Maar dan wel alleen op de onderwerpen waar Dyme iets mee doet. Er zijn natuurlijk meer bespaarposten mogelijk... kijk bijvoorbeeld eens naar de mogelijkheden om te besparen op je lening.
Nu denk je misschien dat die nieuwe app van ABN Amro alleen voor jou is als je ook bij die bank zit. Dat is niet zo: het maakt niet uit of je er wel of geen rekening hebt. Je kunt rekeningen van alle banken toevoegen - ook creditcards trouwens - en daar hoeft geen ABN Amro rekening bij te zitten.
En zo zijn er nog veel meer van die apps en andere manieren waarop je jouw geldzaken mee kunt beheren. Check dit overzicht van de Wijzer in Geldzaken maar eens: Huishoudboekjes - ik tel er zo snel maar liefst 31. Gelukkig kun je het overzicht ook handig filteren op de manier waarop je het huishoudboekje gebruikt en wat je ermee kunt.
De vraag is dan nog: helpen al die huishoudboekjes om de relatiestress uit het AD-artikel te voorkomen? Dat zou prima kunnen, als je als stel de interesse hebt en moeite neemt om je samen in je geldzaken te verdiepen.
Daar zit vaak de crux: dat partners zich wel irriteren aan elkaars uitgaven, maar niet goed samen gaan zitten om te bekijken hoe hun financiën nu eigenlijk in elkaar steken. Om er vervolgens goede afspraken over te maken. Doe je dat wel, maak je heldere afspraken over uitgaven en houden jullie je daar allebei aan - dan helpt dat absoluut.
Het maakt dan denk ik ook niet veel uit voor welke manier van inzicht krijgen en houden je kiest. Of dat nu één van de vele apps is, een papieren huishoudboekje of een Excel sheet is.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.