Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogTips om te zorgen je dat je niet meer uitgeeft dan je wilt
Vorige week schreef ik over geld besparen op je boodschappen. M'n bespaartip van vandaag heeft daar ook mee te maken, maar is breder. Het gaat niet over wat je precies koopt - wel over hoe je ervoor zorgt dat je niet teveel uitgeeft. Of dat nu om boodschappen of iets anders gaat.
Hoe houd je jezelf in de hand qua uitgaven? Hoe zorg je ervoor dat je niet ongemerkt toch teveel uitgeeft en dat pas door hebt als het nulpunt van je bankrekening (te vroeg) bereikt is?
Natuurlijk kan ik nu beginnen over discipline. Over de gewoonte om heel goed te weten wat je te besteden hebt en daar gewoon niet overheen te gaan. Dat is voor veel mensen alleen niet zo makkelijk als het klinkt.
Om te beginnen is het belangrijk dat je weet wat je van jezelf mág uitgeven. Aan boodschappen of bijvoorbeeld bij het winkelen of uitgaan. Als je niet in beeld hebt wat de grens is kun je tenslotte ook nooit weten wanneer je er overheen gaat.
Dus daar heb je me weer... alles begint bij inzicht en plannen. Budgetteren, hoe irritant je dat woord misschien ook vindt. Het is de enige manier om controle te krijgen over je geldzaken:
Je kunt daarbij één van de vele handige huishoudboekjes gebruiken - daar schreef ik gisteren nog een blog over.
Vind je dat ingewikkeld, zie je door de bomen het bos niet meer? Aarzel dan niet om hulp te vragen van iemand in je omgeving. Je kent ongetwijfeld wel iemand die je vertrouwt én die handig is met geldzaken... bij de meeste mensen hoef je alleen maar te vragen en ze helpen je graag!
Ga ik ondertussen even terug naar dat 'jezelf in de hand houden' - met als uitgangspunt dat je weet wat je te besteden hebt. Als voorbeeld neem ik de boodschappen, omdat iedereen die nodig heeft. Eten en drinken moet iedereen. Shoppen en uitgaan kun je best laten als dat nodig is (hoop ik).
Stel: je hebt echt een beperkt budget voor je boodschappen. Wat prima werkt is om jezelf dat budget contant te geven. Per week een bedrag pinnen dat je mag uitgeven aan eten en drinken. Geen pinpas mee naar de supermarkt: cash geld. Niet helemaal ideaal nu in coronatijd - I know. Dat laat ik even buiten beschouwing omdat het wel echt werkt.
Van contant geld kun je niet méér uitgeven dan je bij je hebt. Met je pinpas is het veel makkelijker om over je budget heen te gaan, té gemakkelijk. Zolang er saldo op de rekening staat houdt niemand je tegen. De ellende is dan alleen dat het saldo veel te snel daalt en al op nul staat voor de maand voorbij is.
Stel, je mag per week van jezelf € 75 euro uitgeven aan boodschappen. Dan ga je goed nadenken over wat je wilt gaan eten en drinken en wat je daarvoor nodig hebt. Inschatten wat dat kost. Een boodschappenbriefje (of lijstje in een app, whatever) maken met de spullen die je wilt gaan kopen. En een bedrag meenemen dat daarbij past.
Sowieso doet contant geld uitgeven meer 'pijn' dan pinnen. Bovendien: als je weet dat je contant moet gaan betalen let je automatisch al beter op wat je in je karretje stopt. Je wilt niet bij de kassa ontdekken dat je niet genoeg geld bij je hebt. Je gaat dus veel bewuster boodschappen doen met cash. Daardoor ga je vanzelf minder uitgeven en houd je jezelf dus makkelijker in de hand.
Wil je niet met cash gaan werken - bijvoorbeeld om coronaredenen? Pinnen is in die zin wel verstandiger natuurlijk. Dan is het goed om na te denken over andere manieren om jezelf te beperken.
Een plakker op je pinpas kan ook veel goed doen - maar dan meer bij impulsaankopen dan bij boodschappen. Daar kun je een tekst op zetten, een bedrag of misschien zelfs een foto van iemand die je eraan herinnert dat je niet teveel moet uitgeven.
Qua boodschappen is het een idee om dan voordat je naar de supermarkt gaat te zorgen dat er niet méér op je rekening staat dan je van jezelf mag uitgeven. De rest van je saldo boek je even naar je spaarrekening, om het na thuiskomst weer terug te boeken. Dat werkt natuurlijk alleen maar als je niet rood kunt staan op je betaalrekening.
Volg jij onze Facebook-pagina al?
Daar deel ik elke blog die we schrijven, dus je vindt er ook m'n bespaartips terug!
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.