Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 27 augustus 2020, 09:00 - Jos Koets
#hypotheek

Hoera! Volgend jaar wordt de maximale hypotheek voor mensen die een huis willen kopen hoger. Het kabinet is namelijk van plan de hypotheeknormen voor 2021 verder te versoepelen.

Bereken jouw maximale hypotheek

Meer hypotheek voor tweeverdieners

Het gaat dan vooral over de tweeverdieners. Het laagste inkomen van deze twee gaat voor 90% meetellen in plaats van 80%. Bovendien moet een studieschuld minder op het maximale hypotheekbedrag gaan drukken. In het artikel staat ook het volgende rekenvoorbeeld:

Een stelletje heeft een modaal inkomen (36.000 euro bruto per jaar per persoon), waarbij de één 40.000 euro verdient en de ander 30.000 euro. Als nu de maximale hypotheek wordt berekend, wordt het hoogste salaris voor 100 procent als toetsinkomen meegerekend en het tweede salaris voor 80 procent (24.000 euro). In de nieuwe situatie vanaf 1 januari 2021 zou hetzelfde inkomen voor 90 procent meetellen (27.000 euro). De maximale hypotheek is dan niet 328.441 (bij een rentepercentage van 1,75 procent), maar 351.651 euro, dus zo'n 23.000 euro meer. 

Maximale hypotheek omhoog

Vlag uithangen voor hogere hypotheken?

Moeten we nu echt de vlag uithangen omdat zoekende kopers de mogelijkheid hebben om een hogere hypotheek af te sluiten?

Nou nee....

Ik vind persoonlijk van niet en ben dus ook geen voorstander voor dit voorstel van het kabinet. Een paar jaar terug mocht het tweede inkomen nog voor 50% worden meegeteld. Nu moet dit percentage zelfs 90% worden. Een volgende stap is dan dat het tweede inkomen volledig wordt meegenomen (bijvoorbeeld vanaf 2022). Gevolg is wel dat er “niets mag” gebeuren met het tweede inkomen. Als dit inkomen door omstandigheden minder wordt, betekent dit volgens de normen van de bank dat de hypotheek niet meer betaalbaar is.

Zekerheid van inkomen?

Vanaf maart hebben we gezien wat een inkomen inhoudt. Voor heel veel Nederlanders is dit niets want hun inkomen is in een korte tijd beduidend lager geworden. De coronacrisis toont aan dat we juist heel voorzichtig moeten zijn met leningen - dus ook met hypotheken. Vergeet niet dat leningen altijd terugbetaald moeten worden.

Lager inkomen - probleem met hypotheek

Verdere stijging huizenprijzen

Een verruiming van de maximale hypotheek is leuk, maar zorgt er ook voor dat de huizenprijzen verder gaan stijgen. De hypotheekrente zal niet veel stijgen. Op het ogenblik zijn er alweer banken die hun hypotheekrentes verlagen.

Laatste wijzigingen hypotheekrente

Laat de markt zijn werk doen!

Persoonlijk ben ik geen voorstander om de maximale hypotheek verder te verruimen. Laat de markt eens zijn werk doen en pas niet iedere keer dingen aan waardoor we achteraf weer “spijt” krijgen.

Op de hoogte blijven van alles rondom hypotheken en de huizenmarkt?

Met onze maandelijkse Update Hypotheken - gratis in je mailbox - ben je altijd bij!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.