Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 2 september 2020, 13:13 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

Den Haag gaat starters op de woningmarkt helpen zodat zij gemakkelijker een woning kunnen kopen. Er ligt nu een voorstel om vanaf 1 januari 2021 de overdrachtsbelasting af te schaffen.

Hoe zit het nu?

Iedereen die een bestaande woning koopt, betaalt overdrachtsbelasting. Deze bedraagt nu 2% over de koopsom. Dus ook een starter (leeftijd 18 tot 35 jaar) moet deze overdrachtsbelasting betalen als deze een bestaande woning koopt. Bij een nieuwbouwwoning is er geen sprake van overdrachtsbelasting. Bij een koopsom van 200.000 euro betaalt de starter nu dus 4.000 euro.

Wat is het plan?

Het kabinet heeft het plan om deze overdrachtsbelasting specifiek voor starters af te schaffen. Voor doorstromers (mensen met een koopwoning die een nieuwe koopwoning aankopen) blijft de huidige overdrachtsbelasting wel bestaan. Als je een extra huis koopt om te verhuren, dan gaat de overdrachtsbelasting zelfs omhoog naar 8 procent.

Terug naar de starter: bij een koopsom van 200.000 euro bespaart de starter dan dus 4.000 euro. Natuurlijk zal dit bedrag er niet voor zorgen dat een starter gemakkelijker een woning kan kopen. Wel ontstaat er een vreemde situatie als dit voorstel doorgaat. Starters zullen namelijk dit jaar geen woning willen kopen. Met kopen bedoel ik passeren bij de notaris, dus echt eigenaar worden van de woning. Iedere starter zal de overdracht pas in 2021 willen laten plaatsvinden om de overdrachtsbelasting te omzeilen.

En de controle...

De controle kan ook nog een probleem worden. Wie gaat controleren, wie een starter is of een doorstromer? En wat zijn de regels als er sprake is van een doorstromer en een starter die samen een huis gaan kopen? Het afschaffen lijkt simpel, maar zorgt zeker voor discussiepunten. Zo zijn er tal van situaties te verzinnen waarbij iemand eigenaar is geworden van een woning zonder dat deze een woning heeft gekocht. Deze personen zijn doorstromers maar hebben nog nooit betaalde hypotheekrente opgegeven aan de fiscus. Ik kan me heel goed voorstellen dat deze personen vinden dat zij een starter zijn op de woningmarkt.

Een hypotheekadviseur / bank zal goed moeten navragen wat er in het verleden is gebeurd. Heeft hij / zij te maken met een starter of doorstromer. Gaat de belastingdienst dit controleren? En wie is er aansprakelijk als achteraf blijkt dat er wel 2% overdrachtsbelasting moet worden betaald?

Goede informatie is essentieel

De heren en dames in Den Haag moeten met zeer goede informatie komen over hoe de afschaffing eruit gaat zien en wie er gebruik van kunnen maken. Als dit niet wordt gedaan, dan gaan er nare situaties ontstaan.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.