Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 4 september 2020, 11:52 - Jos Koets
#hypotheek #belasting

De heren en dames in Den Haag kunnen hun afspraken / beloftes weer eens niet nakomen. Dit keer is het onderwerp de aftrek van de hypotheekrente. Een deel van de coalitie wil de huidige afspraken wel nakomen. Een ander deel wil de hypotheekrenteaftrek nog sneller afbouwen dan nu al gebeurt.

Hoe zit het precies?

De coalitie heeft afgesproken om de komende jaren de hypotheekrenteaftrek verder af te bouwen. Het gaat hier dan over het afbouwen van het maximale tarief waartegen de hypotheekrenteaftrek mag worden afgetrokken met 3% per jaar. Het percentage van de renteaftrek zal dan in 2023 nog maximaal 37,05% zijn. CDA, D66 en Christen Unie willen nu dat er versneld wordt afgebouwd. Natuurlijk denkt de VVD daar anders over. Zij waren al tegen de afbouw en nu moet deze ook nog sneller gaan plaatsvinden.

Hoe geloofwaardig zijn politieke partijen nog? Er wordt wat beloofd aan alle huizenbezitters / Nederlanders. De afspraken zijn een paar jaar oud en worden dan alweer in de prullenbak gegooid.

Invloed van Brussel

Ook gaan we steeds meer luisteren naar Brussel. Deze willen dat wij de hypotheekrenteaftrek verder versoberen. Anders gezegd: het liefst afschaffen. Om de druk op Nederland op te voeren, wordt er vanuit Brussel beloofd dat Nederland dan 6 tot 7 miljard ontvangt uit het Corona herstelfonds.

Verkiezingen

Volgend jaar zijn er weer verkiezingen. Ik ben zeer benieuwd welke politieke partijen in hun verkiezingsprogramma op zullen nemen dat ze de hypotheekrenteaftrek volledig willen afschaffen. Met afschaffen bedoel ik dat ze een termijn uitzetten waarin een totale afbouw van de aftrek zal plaatsvinden. Veel deskundigen hebben dan als einddatum 2030 in hun gedachte. Het is volgens mij zeker mogelijk dat dit gaat gebeuren. Mocht de aftrek helemaal verdwijnen, dan zal dit de huizenprijzen wel wat beïnvloeden maar ik verwacht geen grote prijsdalingen van bijvoorbeeld 20% tot 30%.

Vaker kiezen voor aflossingsvrij

De heren en dames in Den Haag vergeten echter dat een afschaffing van de hypotheekrenteaftrek ook gevolgen heeft voor de keuze van de hypotheekvorm of hypotheekvormen bij het afsluiten van een hypotheek. Nu sluiten starters een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Bij deze hypotheekvormen wordt het hypotheekbedrag in maximaal 30 jaar afgelost. Starters moeten op dit moment voor deze hypotheekvormen kiezen om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Bij afschaffing van de renteaftrek zal de aflossingsvrije hypotheek weer vaak worden afgesloten. Waarom zou een starter immers zijn hele hypotheek aflossen als daar geen voordeel tegenover staat? De maandlasten bij een aflossingsvrije hypotheek zijn immers veel lager?

Ik ben zeer benieuwd hoe Brussel hier dan weer over gaat denken.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.