Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 7 september 2020, 09:06 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Geld besparen en extra verdienen... ik houd me graag bezig met onderwerpen die heel dicht bij jouw portemonnee en banksaldo liggen. Zo kan ik jou voorzien van inspiratie om beter uit te komen met je geld - dat vind ik fijn. Dat doe ik via bespaartips en zo nu en dan ook met een tip om extra geld binnen te harken.

Spullen verkopen op Marktplaats

Het zal je niet verbazen dat ik echt niet alles wat ik opschrijf zelf bedenk: ik lees graag wat anderen schrijven en luister naar podcasts en luisterboeken. Zo kwam afgelopen weekend de stelling langs in een luisterboek van Eelco de Boer dat iedere Nederlander wel voor een paar duizend euro aan ongebruikte spullen op zolder heeft liggen. Of in de berging, of verspreid door je hele huis natuurlijk. Met als tip dat je - als je dringend geld nodig hebt - vrij eenvoudig snel aan cash kunt komen door die spullen rigoureus te gaan verkopen op Marktplaats.

Spullen verkopen op Marktplaats

Iedereen kent het, maar doe je het ook?

Dat vond ik interessant om verder over na te denken. Natuurlijk weet ik dat je spullen kunt verkopen op Marktplaats. Heb ik ook wel een aantal keer gedaan. Jij waarschijnlijk ook wel? Toch ben ik er niet enorm actief mee, en ook niet altijd even succesvol. Dat laatste in de zin van: spullen die je op Marktplaats zet maar waar geen enkele koper voor komt.

Tijdelijke oplossing voor nijpend geldtekort

In de basis klopt het natuurlijk: als je veel spullen hebt maar geen geld - dan is het een prima plan om te kijken welke spullen je kunt omzetten in cash. Het is wel eindig: de spullen raken een keer op, dus het is geen doorlopende bron van inkomsten. Wel een tijdelijke oplossing voor een nijpend geldtekort.

Nijpend geld tekort

Je eigen gratis webshop

Het advies dat Eelco gaf was simpel: ga je hele huis door en maak foto's van alles waarvan je denkt: 'dat mag wel weg'. Zet al die spullen op Marktplaats en je hebt in feite je eigen gratis webshop. De verkopen leveren je niet alleen geld op, ook je huis wordt er een stuk opgeruimder van. Allemaal waar. En heb jij hard geld nodig én tijd genoeg... dan zeg ik: waarom zou je het niet doen?

Je eigen gratis webshop

Handelen op Marktplaats lastig?

Nu gaat verkopen via Marktplaats niet altijd even vlekkeloos. Kopers die geïnteresseerd lijken maar vervolgens niets meer laten horen. Of die zeggen langs te komen maar niet komen opdagen. Toch - als ik er even over nadenk - valt dat eigenlijk wel mee. Heb ik toch heel wat spullen die ik kwijt wilde wel eenvoudig verkocht. Rondom onze verhuizing drie jaar geleden bijvoorbeeld, en toen ik onze berging een paar maanden geleden ging uitmesten. 

Verkopen minder gedoe dan kopen

Eigenlijk realiseer ik me nu dat verkopen via Marktplaats eigenlijk veel minder gedoe is dan kopen. Als koper krijg je te maken met verouderde advertenties, of juist razend populaire items waarbij je steeds overboden wordt. Met verkopers die niet reageren - waarschijnlijk omdat het artikel al verkocht is, maar ze niet de moeite hebben genomen om dat even te verwerken op Marktplaats.

Oplichting via Marktplaats

Maar... pas op! Ook op Marktplaats bevinden zich talloze oplichters die er geen enkel probleem mee hebben om jou te benadelen. Zelf ben ik altijd heel voorzichtig en nogal van 'gelijk oversteken' - als koper tenminste. Kan ik m'n aankoop niet ergens op een redelijke afstand ophalen, dan is de kans niet groot dat ik zal kopen. Als verkoper is het heel gebruikelijk om eerst je geld te krijgen en dan op te sturen, dan is er eigenlijk geen risico.

Gelijk oversteken bij opsturen

De Gelijk Oversteken Service van Marktplaats heb ik nog nooit gebruikt, dus daar kan ik niet over meepraten. Wel een goed idee in elk geval voor de zekerheid van de koper.

Nepadvertenties en nepprofielen

Oplichting via Marktplaats gebeurt natuurlijk met nepprofielen. Dat heb ik wél zelf ondervonden: mijn naam werd misbruikt voor het plaatsen van een nepadvertentie voor een Nintendo Switch. Daar kom je dus nooit achter, tenzij iemand het niet vertrouwt en gaat zoeken naar meer informatie over de verkoper. Zo kon deze geïnteresseerde koper mij gemakkelijk vinden - er zijn niet zoveel mensen die Anneke Ranzato heten - en even direct benaderen. Ik vertelde er eerder over in de blog Spaargeld ontfrutseld door nietsnutten op VanSpaarbankVeranderen.nl.  

Altijd alert blijven

Het is sowieso belangrijk om altijd alert te blijven als je via internet handelt. Zéker als koper, maar ook als verkoper. Check de tips voor Veilig handelen op Marktplaats - en volg die tips ook op!

Veilig handelen via Marktplaats

Snel cash in handen

Als je dat allemaal goed in de gaten houdt kun je via Marktplaats snel wat extra geld binnen te halen. Moeilijk is het niet:

  • even de moeite nemen om alle overbodige spullen in je huis netjes te fotograferen
  • er leuke advertenties van maken
  • niet te hoge prijzen vragen
  • snel en betrouwbaar reageren op vragen en biedingen
  • goede afspraken maken over ophalen of verzenden
  • en cashen maar!

Niet te lang over nadenken - gewoon doen als je geld nodig hebt!

Volg jij onze Facebook-pagina al?
Daar deel ik elke blog die we schrijven, dus je vindt er ook m'n bespaar- en verdientips terug!

HomeFinance op Facebook

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.