Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 september 2020, 08:13 - Anneke Ranzato-Versloot
#levensverzekering

De Yarden-soap is nog niet voorbij. Nadat het Kifid het bevriezen van de polissen had goedgekeurd leek de strijd misschien gestreden - maar de rechter blijkt daar anders over te denken. En nu?

Waarde uitvaartpolissen Yarden bevroren

Het is alweer meer dan een jaar geleden dat bekend werd dat uitvaartverzekeraar Yarden de polisvoorwaarden van zo'n 390.000 verzekeringen ging wijzigen. Dat was niet zomaar even een kleine wijziging: de waarde van de polissen werd bevroren.

In samenspraak met De Nederlandsche Bank

Die actie kwam voort uit behoorlijke financiële problemen bij Yarden, waardoor de verzekeraar onder curatele stond van De Nederlandsche Bank (DNB). De beslissing om de polissen aan te passen werd zelfs genomen onder druk van de toezichthouder... dan zou je bijna denken dat het juridisch wel is dichtgetimmerd.

De Nederlandsche Bank DNB

Beloofd compleet pakket voor uitvaart wordt vast bedrag

Moet je je voorstellen. Je hebt al jaren een verzekering lopen die je een compleet pakket belooft voor je uitvaart. De kosten maken dan niet uit: de inhoud is verzekerd, niet een bedrag. Je hebt altijd netjes je premie betaald, dus je vertrouwt er 100% op dat er geen issue kan zijn rondom de kosten van jouw begrafenis of crematie. En dan komt die verzekeraar opeens met de mededeling dat het pakket komt te vervallen. Dat er in plaats daarvan een vast bedrag uitgekeerd wordt bij jouw overlijden, waarvan jouw nabestaanden de uitvaart kunnen betalen.

Bijbetalen voor het verzekerde pakket

Of nou ja... dikke kans dat ze die uitvaart er helemaal niet mee kunnen betalen. Het bedrag wordt namelijk bevroren, terwijl de kosten van een uitvaart natuurlijk wel ieder jaar stijgen. Kortom: tegen de tijd dat het zover is moeten de nabestaanden waarschijnlijk behoorlijk bijbetalen. Bijbetalen voor de uitvaart met dezelfde inhoud als waarvoor jij je 100% verzekerd had. 

Uitvaart verzekerd

En-bloc clausule

Kan dat zomaar, zo'n aanpassing? In de polisvoorwaarden staat een zogeheten en-bloc clausule. Dat betekent zoveel als dat een verzekeraar mag besluiten om de voorwaarden van de polis voor een groep verzekerden aan te passen. Eenzijdig: de verzekerde hoeft daarmee niet akkoord te gaan.

Afkopen niet wat je wilt

Ja, bij het toepassen van de en-bloc clausule heb je als verzekerde het recht om de polis op te zeggen, gewoon afkopen... maar ja, bij zo'n naturaverzekering voor je uitvaart met gunstige afspraken zit je daar natuurlijk niet op te wachten. Dan gooi je het recht dat je hebt immers weg.

Yarden-klanten protesteren

Logisch dat de klanten van Yarden het hier niet mee eens waren. Logisch ook dat ze aan de bel trekken.

Kifid: ja, dit mag

Klachteninstituut Kifid kreeg ruim 120 klachten over de Yarden-pakketpolis. Eind augustus kwam de Geschillencommissie met de uitspraak: 'vanwege financiële situatie mag Yarden pakketpolis eenzijdig aanpassen'. Klaar, zou je denken... kennelijk kan een verzekeraar dit dus doen.

Kifid - Het Financiële Klachteninstituut

Rechter: nee, dit mag niet

Of toch niet? Een groep van 19 benadeelden besloot naar de rechter te stappen via de Vereniging Sociaal Verhaal. Dat leidde afgelopen week tot een interessante wending in dit verhaal: de rechter heeft in een kort geding besloten dat Yarden de wijziging voor deze 19 klanten voorlopig moet terugdraaien. En daarmee voor alle 390.000 polishouders, stelt Sociaal Verhaal. Of dat ook werkelijk zo is moet nog duidelijk worden, maar het is een begin.

Waar komt dat verschil vandaan?

Hoe kan het eigenlijk, dat de rechter anders oordeelt dan de Geschillencommissie van het Kifid? Tja. Het Kifid heeft ongetwijfeld niet alleen naar het belang van de klanten, maar ook naar de financiële situatie van Yarden gekeken. Of misschien niet eens... misschien hebben ze blind aangenomen dat deze aanpassing acceptabel was omdat DNB erachter zat? 

En-bloc onverenigbaar met naturapakketpolis

Waarom vindt de rechter het niet okay? Die vindt de en-bloc clausule 'onverenigbaar met het karakter van de naturapakketpolis'. Daar kan ik me wel in vinden ja. Zo'n polis neem je tenslotte omdat je geen zorgen wilt hebben over stijgende kosten. Je wilt zekerheid. Dus het is dan wel heel gek als de verzekeraar die zekerheid opeens weg kan nemen.

Financiële problemen Yarden

Dat Yarden financiële problemen heeft snapt de rechter ook wel, maar dat is niet voldoende. Daar hoeft de klant niet onder te lijden: die problemen zijn ontstaan door de eigen bedrijfsvoering en keuzes uit het verleden.

Goed, dit verhaal is dus niet nog niet klaar - dit was alleen een kort geding. Er volgt nu een complete rechtszaak met alles erop en eraan.

Uitvaartverzekeraar Yarden

Gevolgen voor overname door DELA?

Ondertussen vraag ik me af wat dit betekent voor de overname van Yarden door DELA. Die werd in oktober 2019 aangekondigd maar is voor zover ik weet nog niet definitief. Als Yarden door de rechters inderdaad verplicht wordt de belofte van de natura pakketten na te komen ... zou die overname dan wel doorgaan? Zou DELA die verplichting wel willen overnemen?

En zo niet, dan lijkt de kans me groot dat Yarden het niet redt. Daar ben je als klant vast niet beter mee uit dan met de bevroren uitkering...

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.