Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 september 2020, 11:32 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De coronacrisis heeft niet alleen maar nadelen opgeleverd. Er zijn ook wat positieve punten op te noemen. Het aantal files is beduidend minder geworden. Dit heeft natuurlijk te maken met het aantal mensen dat nu thuiswerkt. Als er ook na de coronatijd door veel werkgevers wordt besloten om werknemers thuis te laten werken (paar dagen in de week), dan zie ik ook grote voordelen voor de huizenmarkt.

Voordelen werkgevers

Veel werkgevers zien in dat thuiswerken ook voordelen met zich mee brengt. Zo is een kleiner kantoor (beduidend) goedkoper. De thuiswerkers zelf moeten natuurlijk wel een aparte kamer inrichten om te kunnen werken. Deze aparte kamer moet er wel zijn. De thuiswerker hoeft niet meer naar kantoor waardoor deze geen reistijd heeft. Voor het klimaat is het natuurlijk altijd goed dat er minder auto's op de weg zijn dagelijks.

Huizenmarkt

Ook voor de huizenmarkt kan deze ontwikkeling positief uitpakken. Werknemers kopen meestal een woning waarbij de reistijd naar het werk redelijk te doen is. Zeker als je dagelijks naar kantoor moet, is dit vaak een harde voorwaarde. Maar als er bijvoorbeeld nog maar twee dagen per week naar kantoor gereisd hoeft te worden, dan is de eis om dichtbij het kantoor van de werkgever te wonen niet meer zo belangrijk.

De werknemer kan dan zijn zoektocht naar een leuke koopwoning uitbreiden in een groter gebied. Het zoekgebied hoeft dan niet meer beperkt te worden tot alleen de gemeentes en randgemeentes waar het kantoor van de werkgever gevestigd is, maar er kan ook naar woningen gekeken worden die verder weg liggen. Soms zelfs in een andere provincie. In diverse provincies / steden zijn de huizen beduidend goedkoper dan in de grote steden waar heel veel mensen werkzaam zijn. Waarom dan niet elders een huis kopen als deze wel betaalbaar is?

Ook positief voor grote steden

Het gevolg is dan wel dat ook in deze steden / dorpen de huizenprijzen gaan stijgen. Echter de eerste kopers hebben hier nog niet mee te maken. Voor de huizenmarkt zou het goed zijn als er verspreid gekocht gaat worden. De druk op de koopwoningen in de grote steden zal dan ook meer afnemen. Dit betekent weer dat de huizenprijzen daar minder snel stijgen of misschien wel gaan dalen. Als dit laatste gebeurt, dan kan het gevolg op termijn zijn dat ook daar de koopwoningen weer voor een grotere groep mensen betaalbaar worden.

Dus hoe meer thuiswerkers er komen, hoe beter dit voor de huizenmarkt zal zijn!

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.