Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 16 september 2020, 09:03 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #belasting #beleggen

Gisteren was het de derde dinsdag van september, Prinsjesdag dus. Een bijzondere, zonder de gouden koets en iedereen op 1,5 meter afstand. Wel mét een troonrede van Koning Willem-Alexander. En natuurlijk de Miljoenennota en het Belastingplan 2021 met daarin de plannen van het kabinet voor 2021 te presenteren.

Belastingplan 2021 in vogelvlucht

Nu kan ik natuurlijk alle elementen van het Belastingplan 2021 voor je gaan samenvatten, maar dat hebben de grote media allang voor ons gedaan. Check bijvoorbeeld dit artikel op BusinessInsider.nl - dan heb je wel een behoorlijk beeld.

Moet je het echt weten?

'Dit moet je weten over het Belastingplan 2021' - kopt het artikel. Daarbij vraag ik me altijd wel een beetje af wie dat nou werkelijk vindt... dat je dat allemaal moet weten. Het gegoochel met cijfertjes, drempels, grenzen, tarieven en aftrekposten... natuurlijk heeft de uitkomst gevolgen voor jouw portemonnee. En die uitkomst. dat is waar het voor jou om gaat toch? Niet het exacte bedrag of het exacte tarief. Tenminste, dat denk ik dan.

Koopkracht voor 2021 berekenen

Voor die uitkomst hebben we gelukkig de jaarlijkse Koopkrachtberekenaar van het Nibud. Die staat ook gewoon meteen alweer klaar, dat vind ik ieder jaar weer fascinerend snel.

Nibud Koopkrachtberekenaar 2021 

Leuk om naar te kijken, maar heel eerlijk? Ik heb dan nog steeds zoiets van 'ja, dús?'. Koopkracht is ook weer zo'n abstract begrip. Eentje waarvan ik verwacht dat de meeste Nederlanders zich er niet mee bezighouden in algemene termen. Het zien als een politieke term die ver van hun bed staat.

Het gaat tenslotte altijd over groepen, over gemiddelden, niet over jouw persoonlijke situatie en portemonnee. Ze kunnen wel zeggen dat iedereen erop vooruit gaat volgend jaar, maar dat wil niet zeggen dat jij dat ook concreet gaat merken.

Gevolgen voor je spaargeld

Een behoorlijk concreet onderdeel van het hele belastingstelsel vind ik box 3: de belasting die we moeten betalen over ons spaargeld en eventuele beleggingen. Daarvan kun je vrij eenvoudig letterlijk zien wat het effect is, daar houd ik van.

Meer belastingvrij vermogen

Zoals het plan er nu ligt gaat daar het nodige in veranderen. Je mag meer belastingvrij vermogen hebben in 2021: op dit moment is dat nog € 30.846 per persoon, dat zou fors omhoog gaan naar € 50.000. Dat gaat voor een hoop mensen opleveren dat ze géén belasting meer hoeven te betalen over hun spaargeld. Prettig.

Hogere belasting als je erboven zit

Heb je méér dan die € 50.000, dan ga je over het bedrag daarboven wel een wat hoger tarief betalen. Het fictief rendement gaat wat omhoog en het belastingtarief ook (van 30% naar 31%). Per saldo ga je tot een ton aan vermogen effectief 0,59% belasting betalen. Grappig wel. Vroeger - toen we nog aparte vermogensbelasting hadden, los van de inkomstenbelasting... was dat niet 0,6%?

Maar ja, heb je geen dik gevulde spaarrekening of beleggingsportefeuille, dan zul je ook dit niet zo boeiend vinden waarschijnlijk. 

Sparen.com

Rondkomen van je inkomen

Wat is wél boeiend voor jou? Ik zou verwachten vooral je inkomsten. Of je je baan of bedrijf nog hebt en houdt in deze crisis door corona. En zo niet - hoe je zo snel mogelijk een nieuwe baan kunt vinden. Of een andere inkomstenbron waar je genoeg geld mee binnenkrijgt om zonder geldzorgen je leven te leven. Dan kunnen die koopkrachtplaatjes je waarschijnlijk wel gestolen worden.

Sober en ingetogen leven: de jurk van Máxima

Call me crazy, maar ik vind het dan oprecht interessant dat Koningin Máxima op Prinsjesdag een jurk droeg die ze al eerder heeft gedragen. Maar dan wel geverfd, waardoor die nu niet knalgeel was maar meer ingetogen. Wat ze draagt ligt natuurlijk altijd onder een vergrootglas, en de conclusie lijkt te zijn dat ze hiermee een signaal wilde afgeven van soberheid.

Mooi voorbeeld van hergebruik

Ik kan er niets aan doen, maar dat vind ik dus mooi. Je hoeft niet altijd van alles nieuw te kopen, hergebruiken van wat je hebt kan een prima oplossing zijn. Oude kleding met een verfbadje een nieuw leven geven. Naar de kringloopwinkel als je weinig te besteden hebt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.