Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 23 september 2020, 09:22 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen #besparen

Tijd voor een nieuwe bespaartip! Want ook al werd vandaag bekend dat het inkomen van huishoudens in het tweede kwartaal van 2020 ondanks corona licht gestegen is... er hangen donkere economische wolken boven ons land. Die wolken gaan nu eenmaal voor veel van ons voor slecht weer zorgen, dus het is meer dan zinvol om je voor te bereiden op mindere tijden op je bankrekening.

Waar gaat je geld naartoe?

Als je geld wilt besparen begin je met nagaan waar je geld nu precies naartoe gaat, dat blijf ik elke keer herhalen. En dat moet niet blijven bij 'even in je bankapp kijken' - je hebt een serieuze analyse van je uitgaven nodig om te zien waar je het makkelijkst kunt besparen.

Abonnementen en lidmaatschappen

Neem nou de abonnementen en lidmaatschappen die je hebt lopen. Verraderlijke uitgaven zijn dat: ze gaan automatisch van je rekening af en het gaat vaak niet om enorme bedragen. Daardoor kunnen ze gemakkelijk doorlopen terwijl je er misschien niets mee doet, dat is zó zonde van je geld!

Ik noem even een paar veel voorkomende lidmaatschappen en abonnementen:

 • sportschool lidmaatschap
 • Netflix abonnement
 • kranten abonnement
 • Spotify abonnement
 • tijdschrift abonnement
 • Storytel abonnement
 • bibliotheek lidmaatschap
 • telefoon abonnement
 • zenderpakket voor de tv
 • goede doelen
 • loterijen

En zo kan ik nog wel even doorgaan... zet eens op een rij hoeveel jij per maand en per jaar kwijt bent aan al dit soort vaste afschrijvingen.... kan best schrikken zijn. Dan volgt de vraag: in hoeverre zijn ze ook allemaal belangrijk voor je? Of zitten er wel wat uitgaven tussen die helemaal niet nodig zijn? Daar kun je dus heel eenvoudig op besparen!

Sportschool abonnement niet gebruiken

Opzeggen wat je niet gebruikt

Ik zeg hiermee niet dat je jezelf alle pleziertjes moet ontzeggen als je geld wilt besparen. Kijk je veel Netflix? Lekker aanhouden. Ga je ook echt regelmatig sporten? Dan niet de sportschool opzeggen... maar ga je eigenlijk nooit, dan is het natuurlijk zonde van je geld. 

Loterijen vind ik persoonlijk een heel eenvoudige bespaarpost waar veel mensen - vooral mensen die wat minder te besteden hebben - onnodig geld aan uitgeven. En zo zijn er nog veel meer abonnementen en lidmaatschappen die we nauwelijks gebruiken, maar die wel elke maand geld kosten.

Abonnementen opzeggen kan gedoe zijn

Maar goed, dan dat opzeggen.... dat voelt als veel gedoe. Is het soms ook, zie mijn verhaal over het opzeggen van de Vriendenloterij (mét handige link). Gelukkig gaat het meestal zonder veel moeite, je moet het alleen wel dóen. Niet alleen steeds denken 'dat moet ik een keer regelen' - om het vervolgens weer te vergeten. Herinner jezelf! Op het moment dat je eraan denkt: doe het meteen of stuur jezelf een herinnering. Een alarm in je agenda of een mailtje in je mailbox.

Alarm voor opzeggen abonnementen

Hulp bij opzeggen abonnementen

Moeilijk is het echt niet, het opzeggen van een abonnement. Maar is het je teveel gedoe, dan zijn er ook nog handige hulpjes. Apps waarmee je je geldzaken kunt beheren - ik schreef er een maandje geleden nog een blog over - bevatten vaak ook een handige opzegservice. Dyme heeft dat in elk geval, en ook de app Grip van ABN Amro heeft dit inmiddels toegevoegd - ze zeggen voor wel meer dan 3.000 abonnementen. Heb je dus echt geen excuus meer om onzinnige abonnementen te laten lopen. Dat is makkelijk besparen!

Volg jij onze Facebook-pagina al?
Daar deel ik elke blog die we schrijven, dus je vindt er ook m'n bespaartips terug!

HomeFinance.nl op Facebook

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.