Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogAfsluiten hypotheek door zelfstandige vraagt vaak extra voorbereiding
In mijn blog "Hypotheek afsluiten begint met een goede voorbereiding" kon u lezen wat te doen alvorens een huis te kopen. Diverse tips die ik noem in het blogbericht zijn van toepassing voor iedereen. Echter een zelfstandige / ondernemer zal rekening moeten houden met nog meer huiswerk.
Bij een vast dienstverband voor onbepaalde tijd is het vaak wel duidelijk wat het inkomen van de aanvrager is. Bij een ondernemer / zelfstandige is het lastiger om "het inkomen" te bepalen waar de bank mee kan rekenen bij bijv. de maximale hypotheek berekening. Om het inkomen van een zelfstandige te bepalen, zal een bank meestal in ieder geval de volgende extra stukken (documenten) willen beoordelen:
Veel banken beoordelen de cijfers niet zelf. Dit laten zij doen door een extern bedrijf die aan de hand van de cijfers een "Inkomensverklaring ondernemer" afgeeft. Nationale Hypotheek Garantie werkt hiervoor momenteel samen met de volgende bedrijven:
In de verklaring wordt een toetsinkomen vermeld waarmee de adviseur en bank dan rekening kunnen houden voor het berekenen van de maximale hypotheek. Er zijn gelukkig ook nog banken in Nederland (bijv. Florius) die zelf de stukken beoordelen. Persoonlijk ben ik hier meer een voorstander van. Als adviseur kun je de zaak dan mondeling toelichten waardoor je meer invloed hebt op het proces. En ik vind dat de bank dieper kijkt naar de cijfers. Zo wordt een tussentijdse loonstijging beter beoordeeld dan bij de vier bedrijven die deze verhoging meestal niet mee nemen.
Voor zelfstandigen is het heel handig om al te weten wat de maximale hypotheek kan worden voordat er naar een nieuw huis gezocht wordt. Anders gezegd: wat het toetsinkomen is geworden waarmee de maximale hypotheek berekend kan worden. Maar er zijn niet veel banken meer (op 1 hand te tellen) die vooraf stukken willen bekijken. Dit laatste is ook wel logisch want het kost tijd (dus geld) en het beoordelen van de stukken geeft geen garantie dat de klant uiteindelijk ook werkelijk een huis gaat kopen en de hypotheek bij die bank gaat afsluiten.
Opvallend is dat veel zelfstandigen hun IB-aangifte standaard uitstellen (dus niet voor 1 mei van het volgende jaar indienen). Dit wordt meestal gedaan op advies van hun accountant / boekhouder. Dit is leuk, maar bij het aanvragen van een hypotheek is dit direct een probleem. Als je van plan bent om in de nabije toekomst een hypotheek aan te vragen is het uitstellen van de IB-aangifte wat mij betreft geen handig idee.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.