Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogDe aflossingsvrije hypotheek is bezig aan een comeback. Wat zijn de regels?
Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) is gebleken dat de aflossingsvrije hypotheek steeds meer wordt afgesloten. Bij HomeFinance krijgen wij ook steeds vaker de volgende vraag gesteld: mag ik een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? In deze blog ga ik op deze vraag in.
Er is geen wet die een aflossingsvrije hypotheek verbiedt. Dus iedereen die een hypotheek afsluit, mag op zich een aflossingsvrije hypotheek kiezen. Toch wordt tegenwoordig vaak (in ieder geval deels) voor een andere hypotheekvorm gekozen. Dat hangt samen met de regels die de banken afgesproken hebben en de regels die gelden voor de hypotheekrenteaftrek.
Via de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF) hebben banken afgesproken dat zij voor maximaal 50% van de waarde van de woning een aflossingsvrije hypotheek verstrekken. Ditzelfde is ook van toepassing voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). In de meeste situaties is het benodigde hypotheekbedrag hoger dan 50% van de waarde van de woning. Voor dat deel moet dan een vorm gekozen waarbij wel afgelost wordt.
Zoals aangegeven, geldt deze grens van 50% niet voor de wet. Het is dus wel degelijk mogelijk om een 100% aflossingsvrije hypotheek af te sluiten op de waarde van de woning. De hypotheek kan dan echter niet door een bank worden afgesloten, maar bijvoorbeeld wel door een familielid.
Of je gebruik kan maken van de hypotheekrenteaftrek als je voor een aflossingsvrije hypotheek kiest, is afhankelijk van je situatie. Starters kunnen hun betaalde hypotheekrente niet fiscaal opgeven als gekozen wordt voor een aflossingsvrije hypotheek. Sinds 2013 zijn zij verplicht een annuïteiten en / of lineaire hypotheek af te sluiten om renteaftrek te kunnen genieten.
Doorstromers (mensen die vanuit een koopwoning doorstromen naar een andere koopwoning) komen wel in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als zij kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Echter, dat geldt alleen als zij aan kunnen tonen dat zij voor 1 januari 2013 al een hypotheek hadden lopen. Bovendien mag de aflossingsvrije hypotheek niet hoger zijn dan de eerdere hypotheek om renteaftrek te kunnen genieten.
Ter verduidelijking een rekenvoorbeeld.
Een aflossingsvrije hypotheek is op zich altijd mogelijk. Banken verstrekken echter nooit meer dan 50% van de waarde van de woning aflossingsvrij. Of een huizenbezitter de betaalde hypotheekrente kan opgeven van zijn / haar aflossingsvrije hypotheek is afhankelijk van de situatie. Maar gezien de lage hypotheekrente die momenteel geldt, is de renteaftrek niet zo belangrijk. Als je kijkt naar de bruto en netto maandlasten, dan is het verschil tussen bruto en netto momenteel vaak heel klein.
Er zijn echter wel twee belangrijke punten waar rekening mee moet worden gehouden. De maximale duur bij veel banken in Nederland voor de aflossingsvrije hypotheek is 30 jaar. De bank wil dan ook na 30 jaar geld zien. De aflossingsvrije hypotheek moet dus uiteindelijk wel worden afgelost!
Ten tweede moet de aflossingsvrije hypotheek betaalbaar blijven. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat op pensioendatum het inkomen flink daalt. Als er een (zeer) hoge aflossingsvrije hypotheek is (met een hoge hypotheekrente) dan kan het zijn dat de maandlasten moeilijk betaalbaar worden. Bij de huidige lage hypotheekrente verwacht ik deze problemen niet voor bestaande huizenbezitters.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.