Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 29 september 2020, 11:39 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Mij overkomt het niet vaak dat ik een artikel met zeer grote verbazing lees. Enige tijdje geleden stond in het AD een zeer goed artikel waarin beschreven werd hoe huizenbezitters (maar natuurlijk ook huurders) veel geld verdienen door bezwaar in te dienen als er in de buurt van hun woning nieuwe huizen worden gebouwd. Het geld wordt door de huizenbezitters/huurders verdiend doordat ze van de projectontwikkelaar geld krijgen als ze vervolgens hun bezwaar intrekken.

Ik vind dit artikel schrijnend, want het toont aan hoe mensen kunnen zijn als zij duizenden euro's kunnen verdienen. Nog opmerkelijker vind ik hoe projectontwikkelaars / aannemers zijn die een bepaald project willen bouwen. Zij zijn bereid om veel geld aan bezwarende personen te betalen om zo te zorgen dat een bouwproject toch op tijd kan beginnen. Dit laatste maakt duidelijk dat aannemers aanzienlijk verdienen aan nieuwbouwwoningen.

Hoe werkt het?

Ik zet hieronder op een rij hoe het in zijn werk gaat.

Aannemers en projectonwikkelaars

Een aannemer/projectontwikkelaar heeft een bouwproject in gedachten en wil deze graag tot uitvoering brengen. Om de bouw te kunnen realiseren is het nodig dat de gemeente een bouwvergunning voor dit project afgeeft. In de praktijk is dit geen probleem, maar omwonenden (eigenlijk iedereen in Nederland) mag bezwaar indienen betreffende de bouw. Voor de aannemer betekent dit een vertraging terwijl deze graag van start wil gaan. Vooral de afgelopen jaren met stijgende huizenprijzen is het zeer interessant om snel (in een korte periode) een project af te bouwen. Een project in de steigers zetten met een bepaalde koopaanneemsom en dan de prijs achteraf verhogen, is geen optie. In het kort komt het erop neer dat projectontwikkelaars en aannemers niet zitten te wachten op een vertraging.

Kopers

Ook de kopers die een hypotheek moeten regelen / hebben geregeld, zitten natuurlijk niet te wachten op een flinke vertraging. Veel kopers zullen ook hun eigen koopwoning weer moeten verkopen. Het verkopen zal in deze markt vermoedelijk geen probleem opleveren. Maar het wordt wel een probleem als de koopwoning al is verkocht. De vertraging van de bouw voor hun nieuwe woning kan er dan voor zorgen dat deze persoon tijdelijk een andere woning moet regelen.

Bovendien hebben veel kopers een hypotheek afgesloten. Daarbij geldt een bepaalde termijn waarbinnen er gepasseerd moet worden bij de notaris. Als de bouw wordt uitgesteld, kan het zijn dat deze termijn verloopt. Het gevolg is dat de hypotheekofferte niet meer van toepassing is waardoor de koper opnieuw kan beginnen. Dit leidt tot extra stress en kosten.

Bezwaar maken

In ieder geval blijkt dat bezwaar maken betreffende een nieuwbouwproject lonend kan zijn. Hierbij moet de bezwaarmakende persoon wel standvastig zijn. Aannemers zullen niet direct met een zak geld op de stoep staan om het bezwaar af te kopen. Zij zullen eerst hun advocaten naar de situatie laten kijken en de desbetreffende persoon eens goed in kaart laten brengen. Maar uit het artikel in het AD blijkt wel dat er mensen zijn die de procedure prima kennen en hier waarschijnlijk veel geld mee verdienen!

Dit moet niet kunnen...

Ik vond het in ieder geval een zeer apart / schrijnend verhaal. Moedwillig bezwaar maken om daar geld aan te verdienen moet niet mogelijk zijn in Nederland. Helaas zal het bewijs leveren dat iemand het puur voor het geld doet in de praktijk niet zo gemakkelijk zijn.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.