Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 6 oktober 2020, 08:29 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Op AD.nl lees ik 'Bezem door het basispakket: niet-effectieve zorg niet langer vergoed'. Klinkt behoorlijk logisch en eigenlijk heel bijzonder dat dit niet altijd al zo is. Toch?

Basispakket voor de zorgverzekering

We zijn allemaal verzekerd voor zorgkosten via de wettelijk verplichte basisverzekering. Okay, uitzonderingen daargelaten die zichzelf niet verzekeren... maar gezien de verplichting houd ik het graag op 'allemaal'. Met die basisverzekering is een pakket aan zorg verzekerd, dat pakket wordt door de overheid bepaald en is bij iedere verzekeraar hetzelfde.

Zorgverzekeringen vergelijken

Vergoeding van zorg in het basispakket

Jaarlijkse aanpassingen

De inhoud van het basispakket wordt ieder jaar bekeken en hier en daar wat aangepast. Voor 2021 is er al een aantal wijzigingen in de dekking van de basisverzekering bekend, je vindt ze bij elke zorgverzekeraar op de website. 

Zorg uit het pakket halen

Maar... dat zou weleens niet alles kunnen zijn. Als het niet voor komend jaar is, dan vast volgend jaar. Zorginstituut Nederland (ZN) geeft aan dat 'de teugels worden aangehaald'. ZN bewaakt het basispakket in opdracht van de overheid.

Zorginstituut Nederland

Voorzitter Sjaak Wijma stelt dat het bij het bekijken van de zorg die gedekt wordt door de basisverzekering eigenlijk vooral over extra vergoedingen gaat. Er wordt daarbij te weinig gekeken naar de zorg die al in het pakket zit.

Niet-zinnige zorg

Waarom zou je daarnaar moeten kijken? Die vergoedingen zijn toch ooit met goede redenen opgenomen in het basispakket? Nou.... uit onderzoek zou gebleken zijn dat voor de helft van de gedekte behandelingen géén wetenschappelijke onderbouwing is. Niet-zinnige zorg noemt Wijma het. Hij zegt tegen het AD:

Wat in het pakket zit, moet wel onbetwist goed besteed geld zijn. Verzekerde zorg moet effectief zijn. En juist op dat punt liggen er grote vragen. We weten bijvoorbeeld dat voor 50 procent van de zorg in het basispakket de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt. Dat is niet wat wij zeggen, maar waar dokters zelf mee komen. ... Daarom is het belangrijk dat we gaan uitzoeken en nader beoordelen wat wel werkt en wat niet.

Schrappen van zorg uit basispakket ligt gevoelig

Best een gevoelig onderwerp natuurlijk: zorg schrappen uit het basispakket. Rationeel kun je het prima plaatsen. Als niet wetenschappelijk aangetoond kan worden dat iets werkt - dan moeten we het niet uit de basisverzekering vergoeden. Hartstikke logisch, anders is de zorg straks écht onbetaalbaar.

Bij behandelingen horen ook patiënten

Maar ja... bij die behandelingen die geschrapt zouden worden horen ook patiënten. Misschien patiënten bij wie het wél werkt. Of die geloven dat het werkt, en ik ben er wel van overtuigd dat het geloof in een behandeling er voor kan zorgen dát het werkt. Dan werkt het dus ook. Volg je me nog?

Kuuroord in Davos

Vorig jaar was er een hoog oplopende discussie over het schrappen van een vergoeding uit het basispakket: de hooggebergtebehandeling in een kuuroord in Davos (Zwitserland) voor mensen met zware astma. Uit onderzoek bleek dat die behandeling niet effectiever was dan longrevalidatie in Nederland - dus moest het kuuroord uit het pakket. Daar hadden patiëntenorganisaties en daardoor een deel van de Tweede Kamer grote problemen mee.

Zorginstituut pakt de handschoen op

Politiek ligt het schrappen van vergoedingen natuurlijk gevoelig. Logisch: je gaat altijd te maken krijgen met patiëntenverenigingen en dus met een deel van de bevolking. Daarom pakt het Zorginstituut de handschoen op om niet-zinnige zorg uit het basispakket te halen.

Zorginstituut Nederland slogan

Zorg betaalbaar houden

Ik kan me er eerlijk gezegd prima in vinden. De zorg die we met z'n allen bekostigen - via de premie van onze basisverzekering, via ons inkomen en overig belastinggeld - moet natuurlijk wel efficiënt zijn. Geen vergoedingen voor zorg waarvan niet vaststaat dat het ook werkt. We betalen nu al gemiddeld € 6.000 per Nederlander aan zorg per jaar... gaat het zo door, dan zijn de zorgkosten in 2040 de helft van het belastinggeld. Dat kan natuurlijk niet, toch?!

Op de hoogte blijven van nieuws over je zorgverzekering?

We sturen je graag onze Update Zorgverzekeringen per mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.