Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 7 oktober 2020, 08:35 - Anneke Ranzato-Versloot
#belasting #betalen

Koop jij weleens iets bij AliExpress of Wish? Dikke kans van wel. Ja hoor, ik ook - al moet ik zeggen dat het niet vaak gebeurt.

Dat komt vooral omdat je er zo lang op moet wachten. Als ik iets bestel is het omdat ik dat graag wil hebben. Als ik dan weken op m'n bestelling moet wachten... nou ja, dan hoeft het meestal niet van mij. Tegen de tijd dat het bezorgd wordt ben ik al vergeten dat ik het besteld had zeg maar. Bovendien zit ergens in mijn achterhoofd altijd dat het niet kan kloppen: zó goedkoop spullen kopen én laten verzenden vanuit China.

Regels voor internetshoppen buiten de EU

Gisteren was in het nieuws dat de douane een campagne begint om de regels voor internetshoppen buiten de EU wat duidelijker te maken. Want tja... hoe zit het eigenlijk met invoerrechten en btw op spullen die je uit China laat bezorgen? Weet jij dat zo?

Lekker goedkoop bij AliExpress en Wish

Heel eerlijk: ik wist het niet. Heb het me oprecht wel eens vluchtig afgevraagd maar dat was het dan ook. Prima plan dus vind ik, dat de douane daar een campagne voor start. We shoppen ons suf online, zeker nu je gezien corona toch liever thuis blijft dan dat je gaat winkelen. Die online aankopen doen we niet alleen bij Bol.com en Appie - ook heel veel bij AliExpress en Wish. Dat is lekker goedkoop!

Risico's bij aankopen uit China

Bij die aankopen uit China lopen we een aantal risico's:

  • de kwaliteit is ondermaats
  • de spullen zijn ronduit gevaarlijk
  • je koopt namaak
  • je krijgt extra kosten aan je broek

Ondermaatse kwaliteit

Ik denk dat iedereen wel weet dat een aankoop bij AliExpress of Wish meestal niet geweldig van kwaliteit is. Sterker nog: daar houden mensen gewoon rekening mee... ze kopen er gewoon vier. Als je daarmee nog steeds goedkoper uit bent dan met één soortgelijk product in Nederland is dat goed te begrijpen. 

Goedkoop kan gevaarlijk zijn

Ondermaatse kwaliteit is misschien nog tot daar aan toe, maar wat als de spullen gewoon gevaarlijk zijn? Eerder dit jaar luidde de Consumentenbond al de alarmbel over aankopen uit niet-EU landen. Meer dan de helft van de geteste producten bleek niet veilig.

Nep merkartikelen: namaak

Dat je geen échte merkartikelen koopt op die sites, dat begrijpt ook iedereen wel. Hoop ik. Dus koop je namaak, dat kan dan niet anders. Het maken en verkopen van namaakspullen is verboden - de pakketjes kunnen door de douane in beslag genomen worden. En dan heb je dus niets. Je bent op zich niet strafbaar als je namaak spullen koopt voor eigen gebruik - wel als je ze gaat doorverkopen. Maar tóch kunnen er kosten aan verbonden zijn! 

Kosten voor onderzoek

Als de douane een pakketje met namaak merkartikelen onderschept kunnen ze een bureau inschakelen om te onderzoeken of het werkelijk nep is. Aan dat onderzoek zijn kosten verbonden. Die kosten kunnen ze vervolgens wél bij jou komen claimen. Geen officiële boete maar het kost je wel geld. Tenzij je een advocaat of je rechtsbijstandverzekering gaat inschakelen - en of je die moeite gaat nemen? Zo wordt je nep merkaankoop opeens toch nog duur.

Pakketten komen aan op het vliegveld

Extra kosten aan je broek

Naast die eventuele onderzoekskosten bij namaak kun je nog met andere kosten te maken krijgen: onze Nederlandse belastingen! Op twee manieren: btw en invoerrechten voor de douane en inklarings- en afhandelingskosten voor de bezorgdienst.

Btw en invoerrechten over internet aankopen

Als je iets koopt in een webshop buiten de EU kan het zijn dat je btw moet betalen. Dat geldt namelijk voor elke aankoop boven de € 22,=. Invoerrechten zijn dan nog niet aan de orde, die komen pas als je voor meer dan € 150,= aan spullen koopt. Deze grenzen gelden niet per product maar per zending. En als jouw bestelling verdeeld wordt over meerdere pakketten die op één factuur staan, dan geldt het als één zending.

Btw en invoerrechten
Bron: Belastingdienst.nl - voor particulieren die goederen ontvangen uit het buitenland van organisaties en bedrijven

Kosten voor de bezorgdienst

Als er sprake is van te betalen belastingen moet daarvoor aangifte gedaan worden bij de douane. Dat doet het postbedrijf dat de bestelling levert. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud te controleren. dat kan dus jouw pakket zijn. De aangifte brengt kosten met zich mee: inklaringskosten. Ook kan de vervoerder je nog aanvullende kosten in rekening brengen.

Bezorger int belastingen en kosten

De bezorger die bij je aanbelt zal het totaal van de belastingen en eigen kosten bij jou willen innen... dat is een behoorlijke tegenvaller aan de deur. Zo wordt jouw koopje uit China toch nog een behoorlijke uitgave.

Pakket ontvangen

Houden de risico's jou tegen?

De vraag is natuurlijk of deze risico's jou tegenhouden om bij AliExpress of Wish je spullen enorm goedkoop te bestellen. De gevaarlijke producten en namaak merkartikelen zou toch zeker achterwege laten als ik jou was, de magere kwaliteit kun je incalculeren.

En die aanvullende kosten... dat risico kún je nemen met als uitgangspunt dat de kans dat jouw pakket in de steekproef komt niet zo groot is. Of je doet het niet en koopt je spullen gewoon in Nederland. Dan betaal je meer, maar weet je dat het aan allerlei eisen voldoet en dat de belastingen in orde zijn.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.