Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogKwaliteit, verboden namaak, gevaar en extra kosten
Koop jij weleens iets bij AliExpress of Wish? Dikke kans van wel. Ja hoor, ik ook - al moet ik zeggen dat het niet vaak gebeurt.
Dat komt vooral omdat je er zo lang op moet wachten. Als ik iets bestel is het omdat ik dat graag wil hebben. Als ik dan weken op m'n bestelling moet wachten... nou ja, dan hoeft het meestal niet van mij. Tegen de tijd dat het bezorgd wordt ben ik al vergeten dat ik het besteld had zeg maar. Bovendien zit ergens in mijn achterhoofd altijd dat het niet kan kloppen: zó goedkoop spullen kopen én laten verzenden vanuit China.
Gisteren was in het nieuws dat de douane een campagne begint om de regels voor internetshoppen buiten de EU wat duidelijker te maken. Want tja... hoe zit het eigenlijk met invoerrechten en btw op spullen die je uit China laat bezorgen? Weet jij dat zo?
Heel eerlijk: ik wist het niet. Heb het me oprecht wel eens vluchtig afgevraagd maar dat was het dan ook. Prima plan dus vind ik, dat de douane daar een campagne voor start. We shoppen ons suf online, zeker nu je gezien corona toch liever thuis blijft dan dat je gaat winkelen. Die online aankopen doen we niet alleen bij Bol.com en Appie - ook heel veel bij AliExpress en Wish. Dat is lekker goedkoop!
Bij die aankopen uit China lopen we een aantal risico's:
Ik denk dat iedereen wel weet dat een aankoop bij AliExpress of Wish meestal niet geweldig van kwaliteit is. Sterker nog: daar houden mensen gewoon rekening mee... ze kopen er gewoon vier. Als je daarmee nog steeds goedkoper uit bent dan met één soortgelijk product in Nederland is dat goed te begrijpen.
Ondermaatse kwaliteit is misschien nog tot daar aan toe, maar wat als de spullen gewoon gevaarlijk zijn? Eerder dit jaar luidde de Consumentenbond al de alarmbel over aankopen uit niet-EU landen. Meer dan de helft van de geteste producten bleek niet veilig.
Dat je geen échte merkartikelen koopt op die sites, dat begrijpt ook iedereen wel. Hoop ik. Dus koop je namaak, dat kan dan niet anders. Het maken en verkopen van namaakspullen is verboden - de pakketjes kunnen door de douane in beslag genomen worden. En dan heb je dus niets. Je bent op zich niet strafbaar als je namaak spullen koopt voor eigen gebruik - wel als je ze gaat doorverkopen. Maar tóch kunnen er kosten aan verbonden zijn!
Als de douane een pakketje met namaak merkartikelen onderschept kunnen ze een bureau inschakelen om te onderzoeken of het werkelijk nep is. Aan dat onderzoek zijn kosten verbonden. Die kosten kunnen ze vervolgens wél bij jou komen claimen. Geen officiële boete maar het kost je wel geld. Tenzij je een advocaat of je rechtsbijstandverzekering gaat inschakelen - en of je die moeite gaat nemen? Zo wordt je nep merkaankoop opeens toch nog duur.
Naast die eventuele onderzoekskosten bij namaak kun je nog met andere kosten te maken krijgen: onze Nederlandse belastingen! Op twee manieren: btw en invoerrechten voor de douane en inklarings- en afhandelingskosten voor de bezorgdienst.
Als je iets koopt in een webshop buiten de EU kan het zijn dat je btw moet betalen. Dat geldt namelijk voor elke aankoop boven de € 22,=. Invoerrechten zijn dan nog niet aan de orde, die komen pas als je voor meer dan € 150,= aan spullen koopt. Deze grenzen gelden niet per product maar per zending. En als jouw bestelling verdeeld wordt over meerdere pakketten die op één factuur staan, dan geldt het als één zending.
Bron: Belastingdienst.nl - voor particulieren die goederen ontvangen uit het buitenland van organisaties en bedrijven
Als er sprake is van te betalen belastingen moet daarvoor aangifte gedaan worden bij de douane. Dat doet het postbedrijf dat de bestelling levert. De douane opent steekproefsgewijs pakketten om de inhoud te controleren. dat kan dus jouw pakket zijn. De aangifte brengt kosten met zich mee: inklaringskosten. Ook kan de vervoerder je nog aanvullende kosten in rekening brengen.
De bezorger die bij je aanbelt zal het totaal van de belastingen en eigen kosten bij jou willen innen... dat is een behoorlijke tegenvaller aan de deur. Zo wordt jouw koopje uit China toch nog een behoorlijke uitgave.
De vraag is natuurlijk of deze risico's jou tegenhouden om bij AliExpress of Wish je spullen enorm goedkoop te bestellen. De gevaarlijke producten en namaak merkartikelen zou toch zeker achterwege laten als ik jou was, de magere kwaliteit kun je incalculeren.
En die aanvullende kosten... dat risico kún je nemen met als uitgangspunt dat de kans dat jouw pakket in de steekproef komt niet zo groot is. Of je doet het niet en koopt je spullen gewoon in Nederland. Dan betaal je meer, maar weet je dat het aan allerlei eisen voldoet en dat de belastingen in orde zijn.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.