Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 8 oktober 2020, 08:11 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #beleggen

Laten we het eens over het rendement op je spaargeld hebben. Zinloos natuurlijk, want de spaarrente is om te huilen. Lloyds Bank bracht vorige week wat leven in de brouwerij door de rente op haar internet spaarrekening met maar liefst 50% te verhogen... maar de schamele 0,3% die daarvan het effect is, daar ga je niet rijk van worden. 

Aantrekkelijke beleggingen

Misschien zorgt dat besef er bij jou voor dat je openstaat voor aantrekkelijke beleggingen? Dat is heel goed te begrijpen, je wil immers niet interen op je geld en dat is wel wat er nu gebeurt op je spaarrekening. Je krijgt maar nauwelijks rente terwijl je wel te maken hebt met inflatie en vaak ook met inkomstenbelasting over je vermogen.

Rendementen en koersen

Veel dubieuze aanbieders

Maar! Er zijn heel veel nare partijen die jou gouden bergen beloven terwijl... nou ja, heel netjes gezegd zijn ze dubieus... De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt in elk geval: ze krijgen daar steeds meer signalen voer dubieuze beleggingen van buitenlandse aanbieders. Dat blijkt uit de Signalenmonitor die ze hebben gepubliceerd.

Heel eerlijk gezegd heb ik die Signalenmonitor nog niet eerder ontdekt, maar het is wel heel interessant. De signalen die de AFM van januari tot en met juni 2020 het meest opving gingen over:

Beleggen in andere valuta

Het eerste onderwerp kreeg de meeste signalen - net als in het laatste halfjaar van 2019. Het gaat dan bijvoorbeeld over beleggingen in buitenlandse valuta (forex, foreign exchange) en crypto's (digitale valuta). En over aanbiedingen van ingewikkelde beleggingsproducten door buitenlandse beleggingsplatformen. CFD's bijvoorbeeld.

Wat zijn CFD's?

Wát? CFD's... dat staat voor Contracts for difference. Ik ga niet beweren dat ik daar goed in thuis ben, dus ik quote even de uitleg van de AFM:

CFD’s (contracts for difference). Dat zijn complexe hefboomproducten, waarbij mensen speculeren op een koersstijging of -daling. Zij kunnen daarmee veel geld verliezen, meer nog dan hun oorspronkelijke inleg en soms wel tot honderdduizenden euro’s.

Hefboom? Alarm!

Bij het woord hefboom gaan bij mij direct allerlei alarmbellen rinkelen. Het doet me denken aan de aandelenlease producten van heel veel jaren geleden. Dat je geld ging lenen om aandelen mee te kopen... omdat het rendement op de aandelen hoger zou zijn dan de rente op de lening zou je daar heel veel geld mee kunnen verdienen. Ja, met de nadruk op 'zou kunnen'.

Veel geld verdienen... of alles kwijtraken

Het idee van zo'n hefboom is dat je iets kleins investeert (de korte kant van de hefboom) en daarmee heel veel verdient (de lange kant die héél ver omhoog gaat). Klinkt te mooi om waar te zijn? Dat is het meestal ook... niet waar... de kans waar ze het namelijk niet over hebben - dat je je geld gewoon helemaal kwijtraakt - vergeten ze gewoon even te melden.

Malafide buitenlandse aanbieders

De aanbieders die nu actief zijn komen niet uit Nederland. Wie vanuit ons land financiële producten aanbiedt valt namelijk ook onder de Nederlandse regels. Die moet een vergunning hebben van de AFM en valt onder het toezicht van deze financiële waakhond. Dat is niet overal zo streng geregeld... nee, ook niet overal in Europa.

Europees paspoort zegt niets over betrouwbaarheid

Aanbieders schermen vaak met een Europees paspoort - maar dat is dus NIET hetzelfde als een vergunning van de AFM. Het betekent dat ze een vergunning hebben in het Europese land waar ze gevestigd zijn en met dat paspoort mogen ze dan ook producten in Nederland aanbieden. Alleeen... de AFM houdt dus géén toezicht op die aanbieders. En bijvoorbeeld op Cyprus is het toezicht een stuk minder. Vanaf 2019 zijn er al ruim 330 meldingen binnengekomen over aanbieders uit Cyprus. Bijvoorbeeld Hoch Capital Ltd., handelend onder de naam iTrader.

Nepadvertenties met bekende Nederlanders

Ze werken met nepadvertenties waarbij ze - natuurlijk zonder toestemming - de foto's van bekende Nederlanders zoals Ali B. Dat wekt vertrouwen en vervolgens lokken ze de mensen die interesse tonen op een hele verraderlijke manier in hun val.

Je krijgt er toch de rillingen van? Ik blijf het zeggen... als iets te goed klinkt om waar te zijn - dan is het dat meestal ook. Maar praktischer: als een partij niet onder betrouwbaar toezicht staat... gewoon niet mee in zee gaan. Hoe mooi de verhalen ook zijn. Hoe aantrekkelijk het voorgespiegelde rendement ook is. En hoe laag het rendement op je spaargeld ook is.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.