Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 20 oktober 2020, 15:27 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

Vorige week kwam de NVM met nieuws over de huizenprijzen. Schrik niet: de huizenprijzen in Nederland stegen in twintig jaar tijd nog nooit zo hard als in het afgelopen kwartaal! En dat ondanks de coronacrisis. Onverwacht? Wat mij betreft niet!

Verdere stijging logisch

Ik ben van dit nieuws niet van mijn stoel gevallen. Ik was er ook niet verbaasd over. Vanaf maart (begin van de coronacrisis) heb ik al diverse keren geschreven dat de huizenprijzen verder zouden stijgen en de hypotheekrente verder zou dalen in 2020. Het gaat mij er trouwens niet om dat ik gelijk wil krijgen. Ik stoor mij alleen aan de "kenners" en "hooggeplaatste personen" die maar wat roepen in de media. Deze personen zorgen voor meer onrust op de huizenmarkt terwijl dit helemaal niet nodig is.

Ook extra hulpmiddelen van het kabinet om starters te helpen, zullen averechts gaan werken. Waar diverse grootbanken verkondigen dat de huizenprijzen gaan dalen, blijkt het tegendeel waar te zijn. Mijn voorspelling voor 2021 volgt natuurlijk nog in december dit jaar.

Even kijken wat de NVM te vertellen heeft:

De NVM meldt dat de woningmarkt nog verder verkrapt is. Er zijn nog altijd enorm veel potentiële kopers en het aanbod blijft beperkt. De gigantische prijsstijging van koopwoningen is voor een groot deel te danken aan deze krapte. En de prijsstijging vlakt nog niet af: de gemiddelde verkoopprijs in het derde kwartaal was 354.000 euro. Dat is een stijging van liefst 11,6 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar! Wat natuurlijk ook helpt is de extreem lage hypotheekrente. En de rentes dalen - ondanks de coronacrisis - voorlopig nog verder... 

Bekijk de actuele hypotheekrentes

NHG grens nu al achterhaald

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft de grens voor hypotheken met NHG voor 2021 verhoogd naar 325.000 euro. Als de huizenprijzen in het vierde kwartaal nog verder stijgen (en dat verwacht ik) dan loopt NHG echt achter de feiten aan. In ieder geval is duidelijk dat NHG de gemiddelde huizenprijs niet als uitgangspunt neemt voor 2021. Dit is wel wat zij willen, maar dus niet kunnen waarmaken. Dit betekent dat veel huizenbezitters in 2021 niet in aanmerking zullen komen voor een hypotheek met NHG. Of er moeten natuurlijk wat "trucs" worden uitgehaald. Als de koopprijs hoger is dan 325.000 euro (bijvoorbeeld 335.000) dan de woning gewoon laten taxeren op 325.000 euro. De huizenbezitter moet dan wel 10.000 euro extra aan eigen middelen inbrengen, maar heeft vervolgens wel een hypotheek met NHG.

Goed jaar voor de makelaar!

Dat het zo goed gaat met de huizenmarkt blijkt ook goed nieuws voor de makelaar. In het derde kwartaal verkochten NVM-makelaars 41.600 bestaande woningen. Dat is het hoogste aantal in bijna drie jaar en het beste derde kwartaal ooit binnen de NVM. Het woningtype vrijstaand laat een grote stijging van het aantal verkopen in een jaar zien, maar ook de 2-onder-1-kapwoningen werden flink meer verkocht. Voor makelaars is dit een halleluja-jaar, dat is wel duidelijk. De makelaars hebben hun zakken dus zeer goed gevuld. Niet alleen met de verkoop van woningen maar ook met hun werkwijze en onderlinge afspraken.

Ook goed voor hypotheekadviseurs

Ook hypotheekadviseurs hoeven niet te klagen. Nu in de coronacrisis mogen veel mensen niet werken (bijvoorbeeld de horeca). Zij doen alles om hun bedrijf te redden. Daar heb ik heel veel respect voor.

De huizenmarkt en hypotheekrente in de gaten houden?

Dat doe je met onze GRATIS Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.