Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 22 oktober 2020, 08:39 - Jos Koets
#huizenmarkt #huis kopen

Het maakt niet uit of iemand een huurhuis of koophuis heeft, er zijn altijd voordelen en nadelen op te sommen. Een (groot) nadeel van een koophuis is het onderhoud. Vooral bij oudere koopwoningen kan het onderhoud kostbaar zijn. In het AD stond een artikel dat 1 miljoen woningen dreigen te verzakken. Toekomstige problemen met de fundering wordt gezien als zo'n groot risico, dat huizen zelfs een funderingslabel krijgen bij een woningtaxatie

Wat is het probleem?

Veel mensen hebben een verzekering afgesloten voor eventuele schade aan hun woning. Helaas voor hen valt schade aan de fundering normaal gesproken niet onder de dekking. Het grootste probleem is dus dat een verzekeraar niets uitkeert en de kosten voor rekening komen van de eigenaar van de koopwoning. Hoe hoog kunnen / zijn de kosten dan wel niet? De verwachting is dat de schade tussen nu en 2050 door paalrot en verschilzetting van panden gefundeerd op staal bij een onveranderd klimaat tussen de 5 en 39 miljard euro ligt, zo onderzocht het gerenommeerde kennisinstituut Deltares in opdracht van het Verbond van Verzekeraars. Door toename van droogte bij klimaatverandering en de daarmee samenhangende daling van het grondwaterpeil kan het bedrag nog hoger worden.

Per huishouden is zo'n tachtig procent van de huiseigenaren met 500 tot 5.000 euro klaar. Dit soort bedragen mag geen probleem zijn om te betalen. Maar een klein deel moet rekenen op kosten die oplopen tot 120.000 euro. Dit laatste is natuurlijk een extreem hoog bedrag. Ik ben benieuwd voor welke huizen dit gaat gelden en voor hoeveel huishoudens. De tip is om nu al te gaan sparen om de eventuele kosten te kunnen betalen.

Op tijd verkopen?

Het is trouwens altijd mogelijk om je koopwoning op tijd te verkopen. Is er echter al sprake van beginnende verzakking, dan zal de verkoper en ook de verkopende makelaar dit toch echt moeten vermelden als de woning te koop wordt gezet. Dit laatste kan wel eens een heikel punt gaan worden. Hoe oprecht is een verkoper en een verkopende makelaar? Om de koper te beschermen, krijgen huizen daarom vanaf volgend jaar een funderingslabel als ze getaxeerd worden. Eventuele problemen met de fundering zouden dan in het taxatierappart naar boven moeten komen.

In ieder geval is het goed dat verzekeraars waarschuwen dat dit soort schades niet gedekt is.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.