Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 26 oktober 2020, 08:42 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

De Consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de prijzen op de prijskaartjes in de supermarkten. In de steekproef bleek één op de acht producten bij de kassa anders geprijsd te zijn dan op het kaartje aan het schap. Merk jij dat eigenlijk wel?

Prijzen op het schap kloppen vaak niet

Best wel schokkend dat het niet goed geregeld is. Als consument moet je er wel op kunnen vertrouwen dat de prijzen op het schap staan ook werkelijk kloppen. Verzachtend is wel dat de prijsverschillen niet per se in het nadeel van de klant zijn. Een groot deel is op het schap lager geprijsd, maar er zijn ook veel artikelen die bij de kassa goedkoper blijken te zijn. 

Bijhouden prijskaartjes supermarkt

Interessant vind ik het wel, verrassend niet. Dat bijhouden van die prijskaartjes moet wel een dagtaak zijn in een supermarkt... er verandert natuurlijk doorlopend van alles. Vaste prijzen en dan ook nog steeds die aanbiedingen - ga er maar aan staan om dat goed te organiseren.

Elektronische prijsvermelding

Een perfecte oplossing zou zijn om te kiezen voor elektronische prijsvermeldingen. Daarmee gaat het aanpassen van de prijzen automatisch door het computersysteem en komen die altijd overeen met wat er bij de kassa gerekend wordt. Maar ja, zo'n systeem kost natuurlijk een hoop geld.

Indeling van de schappen

Bovendien moet de indeling van de schappen handig bijgewerkt kunnen worden als de plek van artikelen aangepast wordt. Dat kan een vakkenvuller nu zelfstandig doen (als dat mag hoor) door het kaartje te verschuiven - als het elektronisch gaat moet dat eerst officieel besloten en doorgegeven worden lijkt me.

Barcode scannen

Ik heb ook weleens in supermarkten van die kastjes gezien waar je de barcode van een artikel kon scannen om de prijs te zien. Waren daar dan helemaal geen prijskaartjes aan het schap? Geen idee! Het is op zich een handige oplossing als je de prijs van één artikel wilt weten. 

Kom jij nog in de supermarkt?

Kijk jij eigenlijk nog naar de prijskaartjes in een supermarkt? Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo vaak meer in een supermarkt te vinden ben... wij bestellen onze boodschappen bijna allemaal online. Dat is nu - met het oplaaien van het corona virus - wel weer wat bewerkelijker. Je moet langer vooruit bestellen, want laten bezorgen binnen twee dagen zit er niet meer in. Niet bij AH - en toen ik bij de Jumbo keek bleek het nog langer te duren. Dus dan maar flink vooruit denken qua boodschappen.

Online boodschappen bestellen

Prijzen vergelijken

Maar goed, terug naar de prijskaartjes. Ik dacht even dat die misschien net zo goed weggehaald kunnen worden. Als ze er niet zijn kunnen ze ook niet fout zijn tenslotte. Bij nader inzien... áls ik in de supermarkt kom - zoals tijdens ons weekje weg in de herfstvakantie - gebruik ik die kaartjes wel degelijk. Niet zo zeer voor de absolute prijzen, wel voor het vergelijken van prijzen van soortgelijke producten. Het prijsverschil checken tussen A-merk, huismerk en no-name, dat doe ik wel. Ik zou er wel onrustig van worden als er geen prijzen zouden staan, denk ik.

Vergelijken maar niet onthouden

Ik gebruik die kaartjes dus vooral om te vergelijken. Heel eerlijk zal het mij niet opvallen als de werkelijke prijs op de kassabon anders is. Sowieso omdat ik de kassabon alleen maar globaal check: of er geen opvallend gekke aantallen of prijzen op staan. Ik loop niet van elk product op de bon de prijs na, heb ook echt niet onthouden wat er op het schap stond. Dus als daar verschil in zit zal ik het niet merken. Jij wel?

Jouw gedrag in de supermarkt

Wat kun je hier nu mee? Het is interessant om na te denken over je eigen gedrag in de supermarkt. Eigenlijk begint dat al voordat je naar de winkel gaat. 

  • Maak je een boodschappenlijstje met de spullen die je nodig hebt?
  • Schat je globaal in hoeveel geld je aan die boodschappen kwijt zult zijn?

En als je dan in de supermarkt bent:

  • Kijk je überhaupt naar de prijzen op de kaartjes, of pak je gewoon uit de schappen wat je wilt kopen = zonder naar de prijs te kijken?
  • Kijk je alleen naar de prijs van dat ene product of vergelijk je die prijs ook met andere artikelen van dezelfde soort?
  • Laat je de kassaboon afdrukken en zo ja, controleer je die ook actief? Op alleen de artikelen of ook de prijzen?
  • Als je een prijs ziet die niet klopt, neem je dan ook de moeite om daar iets mee te doen?

Klagen over verkeerde prijzen

Persoonlijk zal ik niet snel tegen de kassière of klantenservice roepen dat er een paar cent teveel is afgerekend. Ook al weet ik dat het terecht is - ik kan het ook echt storend vinden als iemand aan de kassa waarvoor ik in de rij staat dat wel doet. Ga dan in elk geval naar de klantenservice, denk ik dan. Maar ja, bij de klantenservice staan ook mensen om dingen te kopen dus daar is het eigenlijk net zo storend. 

Als je elk dubbeltje moet omdraaien...

Is dat dan de reden dat ik het zelf niet doe? Omdat het storend is voor anderen? Deels vast wel, maar ook omdat ik het gewoon niet de moeite waard vind. Zonde van mijn tijd en energie. Maar ja, als je elk dubbeltje van je geld moet omdraaien om uit te komen, dan ligt dat wel even anders. Dan snap ik het wel en vind ik het eigenlijk ook heel goed als je zo bewust met de prijzen van je boodschappen bezig bent.

Besparen op je boodschappen

Vergelijken van leningen, zorgverzekeringen en hypotheken

Zelf gebruik ik die prijskaartjes dus vooral om te vergelijken. Zou dat een tic zijn vanuit m'n werk voor HomeFinance - dat vergelijken? Of doe jij dat ook? Zouden mensen die in de supermarkt de prijzen van artikelen op die manier bekijken ook meer bezig zijn met het vergelijken van financiële producten? In feite kun je daarmee veel gemakkelijker behoorlijke bedragen besparen dan het steeds eenmalige centenwerk in de supermarkt. 

Besparen op geldzaken

Wanneer heb jij voor het laatst onderzocht wat je kunt besparen op...

Dat kost je meer tijd en energie dan het bekijken van de prijzen in de supermarkt, maar deze besparingen leveren je elke maand weer geld op. Je moet er één keer wat voor doen en daarna niets meer - terwijl je er iedere maand wat meer geld door overhoudt. Of minder tekort komt. Dat is absoluut jouw moeite, tijd en energie waard!

Krijg jij onze mails over lenen, zorgverzekeringen en hypotheken al?

Meld je meteen aan - dat helpt je bij het besparen op geldzaken!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.