Search
Close this search box.

Coronacrisis? Lekker verbouwen!

Veel mensen hebben in de afgelopen tijd hun eigen woning opgeknapt

Veel mensen hebben in de afgelopen tijd hun eigen woning opgeknapt

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel huizenbezitters hun huis hebben opgeknapt. Niet alles wordt zelf gedaan door de huizenbezitters. Voor de (grote) verbouwingen wordt meestal iemand ingeschakeld. Er zijn onlangs wat cijfers bekendgemaakt en die laten zien wat ik een paar maanden geleden al had geschreven: veel huizenbezitters zijn in deze coronatijd in beweging gekomen!

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Interessante cijfers

In het derde kwartaal van 2020 hebben 14.000 huishoudens een hogere hypotheek bij hun bank aangevraagd om te gaan verbouwen. Dit is 41 procent meer dan een jaar eerder. Zo schrijft het AD op basis van cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het artikel worden ook nog andere (opmerkelijke) cijfers genoemd:

  • in het 3e kwartaal van 2020 werden er 118.555 hypotheken aangevraagd (2019: 102.622)
  • in het 2e kwartaal van 2020 was het aantal aanvragen zelfs 145.940
  • 2/3 van de aanvragen is een aankoop
  • 1/3 van de aanvragen is een oversluiting of een tweede hypotheek
  • Starters zijn heel actief op de markt (op het ogenblik)

In ieder geval is duidelijk dat het goed gaat met de huizenmarkt. Door de vele verbouwingen hebben aannemers ook veel werk. Natuurlijk zijn de omzetten bij de bouwmarkten ook heel goed. De hypotheekadviseurs, makelaars en de banken hebben het (extreem) druk gehad. Dus ook deze partijen hebben niets te klagen.

Oversluiten geeft zekerheid

Het aantal oversluitingen laat zien dat veel huizenbezitters naar lagere maandlasten zijn gegaan nu ze profiteren van de huidige lage hypotheekrentes. Indien zij hun hypotheekrente voor een langere periode hebben vastgezet, hebben zij ook zekerheid voor een langere periode. En dat veel mensen kiezen voor een lange periode blijkt ook uit cijfers van het HDN: meer dan de helft van de mensen zet momenteel de hypotheekrente voor 20 jaar vast of zelfs nog langer.

Verhogen hypotheek voor verbouwing

Veel hypotheken zijn overgesloten waarbij de hypotheek verhoogd is om een verbouwing te financieren. Deze huizenbezitters hebben dus gekozen om in hun huidige woning te blijven wonen en niet te verhuizen naar een grotere / duurdere woning. De afgelopen maanden heb ik in de praktijk regelmatig gehoord dat veel huizenbezitters een andere koopwoning te duur vinden. Anders gezegd: ze vinden de huizenprijzen te hoog. Door hun eigen woning (waar meestal een flinke overwaarde op zit) grondig te verbouwen, kunnen zij weer jaren vooruit.

En de starter?

Tot slot de starters die op het ogenblik (zeer) actief zijn op de woningmarkt. Dit is ook logisch. De grens van NHG is verhoogd naar 325.000 euro per 1 januari 2021. En kopers tot 35 jaar hoeven geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. Deze twee maatregelen zorgen er voor – natuurlijk samen met de lage hypotheekrente – dat kopen zeer aantrekkelijk is in vergelijking met huren. De komende maanden zal het aantal kopers daarom volgens mij alleen maar verder toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

  1. Reactie op: Marcel van maandag oktober 26, 2020 20:54
    Angst is een slechte raadgever. Op de lange termijn is kopen altijd beter dan huurgeld in het water gooien. Een fatsoenlijk huurhuis is niet te vinden of onbetaalbaar. Tel daar de jaarlijkse verhoging bij op en dan kom je snel tot de conclusie dat huren geen goed idee is. Tegen inflatie en waarde stijging van eigen woning is niet aan te sparen. Als je wilt rekenen neem dan het magische getal 70 en deel dit door inflatie of waardestijging. De uitkomst is de jaren die nodig zijn de huidige prijzen te verdubbelen.

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek