Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 26 oktober 2020, 15:17 - Jos Koets
#huizenmarkt #hypotheek

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat veel huizenbezitters hun huis hebben opgeknapt. Niet alles wordt zelf gedaan door de huizenbezitters. Voor de (grote) verbouwingen wordt meestal iemand ingeschakeld. Er zijn onlangs wat cijfers bekendgemaakt en die laten zien wat ik een paar maanden geleden al had geschreven: veel huizenbezitters zijn in deze coronatijd in beweging gekomen!

Interessante cijfers

In het derde kwartaal van 2020 hebben 14.000 huishoudens een hogere hypotheek bij hun bank aangevraagd om te gaan verbouwen. Dit is 41 procent meer dan een jaar eerder. Zo schrijft het AD op basis van cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN). In het artikel worden ook nog andere (opmerkelijke) cijfers genoemd:

  • in het 3e kwartaal van 2020 werden er 118.555 hypotheken aangevraagd (2019: 102.622)
  • in het 2e kwartaal van 2020 was het aantal aanvragen zelfs 145.940
  • 2/3 van de aanvragen is een aankoop
  • 1/3 van de aanvragen is een oversluiting of een tweede hypotheek
  • Starters zijn heel actief op de markt (op het ogenblik)

In ieder geval is duidelijk dat het goed gaat met de huizenmarkt. Door de vele verbouwingen hebben aannemers ook veel werk. Natuurlijk zijn de omzetten bij de bouwmarkten ook heel goed. De hypotheekadviseurs, makelaars en de banken hebben het (extreem) druk gehad. Dus ook deze partijen hebben niets te klagen.

Oversluiten geeft zekerheid

Het aantal oversluitingen laat zien dat veel huizenbezitters naar lagere maandlasten zijn gegaan nu ze profiteren van de huidige lage hypotheekrentes. Indien zij hun hypotheekrente voor een langere periode hebben vastgezet, hebben zij ook zekerheid voor een langere periode. En dat veel mensen kiezen voor een lange periode blijkt ook uit cijfers van het HDN: meer dan de helft van de mensen zet momenteel de hypotheekrente voor 20 jaar vast of zelfs nog langer.

Verhogen hypotheek voor verbouwing

Veel hypotheken zijn overgesloten waarbij de hypotheek verhoogd is om een verbouwing te financieren. Deze huizenbezitters hebben dus gekozen om in hun huidige woning te blijven wonen en niet te verhuizen naar een grotere / duurdere woning. De afgelopen maanden heb ik in de praktijk regelmatig gehoord dat veel huizenbezitters een andere koopwoning te duur vinden. Anders gezegd: ze vinden de huizenprijzen te hoog. Door hun eigen woning (waar meestal een flinke overwaarde op zit) grondig te verbouwen, kunnen zij weer jaren vooruit.

En de starter?

Tot slot de starters die op het ogenblik (zeer) actief zijn op de woningmarkt. Dit is ook logisch. De grens van NHG is verhoogd naar 325.000 euro per 1 januari 2021. En kopers tot 35 jaar hoeven geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. Deze twee maatregelen zorgen er voor - natuurlijk samen met de lage hypotheekrente - dat kopen zeer aantrekkelijk is in vergelijking met huren. De komende maanden zal het aantal kopers daarom volgens mij alleen maar verder toenemen.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.