Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 2 november 2020, 08:46 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen #sparen #hypotheek

Het zijn rare tijden... iedereen zegt het nu en doelt dan op corona. Dat is ook wat ons leven nu beheerst, logisch. Kijk ik naar de rentestanden, dan kunnen we wel zeggen dat het ook qua rente rare tijden zijn. Kun je niet beter veel lenen en stoppen met sparen?

Weinig lol te beleven

Het is ook zéker zo dat corona ervoor zorgt dat het rare tijden zijn. Zeker nu, in de periode dat er normaal gesproken allerlei feesten gevierd worden. Oktoberfest, Halloween, Sint Maarten, de start van het carnavalsseizoen, Sinterklaas... er is weinig lol aan te beleven door de coronamaatregelen.

Droevige dagen voor feestwinkels 

Ik zie net een artikel op Nu.nl over de droevige dagen voor feestwinkels, met een prominente plek voor The Partyshop (en Feestwinkel.nl) uit Purmerend... met hen heb ik net afgesproken dat je via Go-Kids 10% korting krijgt op alles. Hoop dat ik ze via die weg nog wat extra omzet kan bezorgen...

Feest vieren in coronatijd

Toch feesten organiseren...

De mensen die nu toch feesten organiseren en dan ook nog verbolgen zijn als die verstoord worden door de politie... ik kan het niet begrijpen. Nu ben ik niet zo'n feestvierder maar kom óp, is het nou echt zo moeilijk om je aan de regels te houden? Kun je niet iets anders verzinnen om je leven leuk te houden?

Ook qua rente rare tijden

Ondertussen zijn het ook hele rare tijden als je kijkt naar de rentes. De spaarrente, hypotheekrente, leenrente... allemaal liggen ze extreem laag. Ik zou willen zeggen onvoorstelbaar laag - maar als we naar de cijfers kijken kunnen we niet meer zeggen dat het onvoorstelbaar is. Het is gewoon zo.

Renteontwikkeling 10 jaar lenen - hypotheken - kapitaalmarkt

Laagste rente ooit voor persoonlijke lening

De rente op persoonlijke leningen is met de renteverlaging bij DEFAM uitgekomen op het laagste niveau ooit (volgens onze gegevens). Onvoorstelbaar toch? De laagste rente geldt bij kredieten vanaf €50.000 - dan betaal je maar 3,5% rente voor je PL. Nog niet zo lang geleden was je al enorm blij als je die rente kreeg bij een hypotheek!

Leenrentes op dit moment

Hypotheekrente op all time low

De hypotheekrente dan... die blijft ook maar verder dalen, ook al denk je steeds dat het niet lager kán. De laagste rente bij 10 jaar vast staat op 1,02%, 20 jaar vast begint bij 1,31% en 30 jaar vast is al mogelijk vanaf 1,63%. Bij deze rentes gaat het steeds om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Je rente der-tig jaar vast voor ruim beneden de 2%, hoe onvoorstelbaar is het? Nou ja... het is waar!

Laagste hypotheekrente

Spaarrente gruwelijk laag

En dan tot slot sparen. Waar de lage rente bij lenen en hypotheken heel fijn is voor jou en mij, is het bij sparen natuurlijk gruwelijk. We zijn er al wel aan gewend, maar de hoogste rente bij sparen zonder voorwaarden is 0,3%. De hóógste!

Sparen zonder voorwaarden hoogste rente 2 november 2020

De grote banken komen qua spaarrente niet verder dan 0,01%. Symbolisch denk ik, om niet helemaal 0,00000 neer te zetten, maar het is natuurlijk gewoon niks. Wat mij betreft is het dus nogal zonde om je geld bij één van de grootbanken te laten staan. Niet dat 0,3% (bij Lloyds Bank onder Duitse spaargarantie) of 0,15% (NIBC Direct onder Nederlandse depositogarantiestelsel) nou zoveel is, maar het wel héél veel meer dan 0,01%.

Spaarrente zonder voorwaarden

Kun je meer rente krijgen als je jouw spaargeld vastzet op een deposito? Ja, al is dat vooral in delen van Europa waarvan ik me af vraag of je daar je geld wilt stallen. Banken uit Tsjechië, Italië, Slowakije en Estland domineren de vergelijking van depositorentes. Dat moet je maar willen, persoonlijk begin ik er niet aan. België of Duitsland, okay, maar Tsjechië? 

Deposito's vergelijken

Maximaal lenen en vooral niet sparen?

Als je dat alles zo op een rijtje ziet zou je denken dat we het beste maximaal kunnen gaan lenen (want dat is heel goedkoop) en vooral géén spaargeld moeten aanhouden (want daar krijg je nauwelijks rente op). Qua rentes is dat een logische gedachte.

Sparen en lenen in coronatijd

Gelukkig zijn wij Nederlanders niet zo. Spaargeld is gewoon belangrijk om te hebben, ongeacht hoe het gesteld is met de spaarrente. Geld lenen kun je prima doen als dat nodig is en je zeker weet dat je het zonder problemen kunt terugbetalen. En dat is voor veel mensen nu simpelweg minder zeker. 

Blijven sparen ondanks lage spaarrente

Onzekerheid over je inkomen

Corona zorgt voor onzekerheid over je inkomen. Of je nu ondernemer bent of in loondienst: de onzekerheid is er voor iedereen. In elk geval als je in een sector werkt die last heeft van de coronamaatregelen. Immers: als jouw werkgever het niet redt is ook jouw baan er niet meer. En een nieuwe baan vinden is op dit moment nu eenmaal niet zo eenvoudig.

Sparen - of uitgeven bij getroffen ondernemers

Die onzekerheid is een hele goede reden om níet maximaal te lenen en het sparen te laten. Zolang jouw inkomen op peil is zou ik zeggen: blijf vooral je spaarrekening spekken. Dat geeft je een mooie buffer voor als jouw inkomen wel geraakt wordt door de coronacrisis.

Ondernemers helpen financieel te overleven

En als sparen dat niet (meer) nodig is, geef dan vooral geld uit bij getroffen ondernemers. Bij een feestwinkel, om het thuis extra gezellig te maken als er iets te vieren is. Wat dan ook. Of bij een lokale horeca-ondernemer die aan het bezorgen is geslagen. Zo krijgen we niet alleen corona onder controle, maar helpen we elkaar ook het financieel te overleven.

Lenen, hypotheken, sparen... wij houden je op de hoogte!

Meld je nu aan voor onze gratis Updates over je geldzaken.

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.