Search
Close this search box.

Welke rentevaste periode kies je?

De hypotheekrentes zijn laag. Zet je de rente kort of lang vast?

De hypotheekrentes zijn laag. Zet je de rente kort of lang vast?

Als je een hypotheek afsluit, is de looptijd van de hypotheek meestal 30 jaar. Dat wil niet zeggen dat de rente dan ook voor 30 jaar vast staat. Die “rentevaste periode” kun je namelijk zelf kiezen.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Hypotheekrente blijft dalen

De hypotheekrente is de afgelopen tijd weer verder gedaald. Hieronder een overzicht van vandaag (6 november 2020) van de laagste hypotheekrentes voor hypotheken met en zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Overzicht actuele hypotheekrentes

Op het ogenblik kiezen de meeste huizenbezitters ervoor om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. De rentes zijn historisch gezien namelijk extreem laag en veel mensen zien dit als een goed moment om de rente vast te zetten. U heeft dan namelijk voor een lange periode zekerheid over de te betalen maandlasten.

Indien u verwacht dat de hypotheekrente nog verder gaat dalen, dan is het natuurlijk niet verstandig om de rente nu lang vast te zetten. De hypotheekrente bij een rentevaste periode van 1 jaar is 0,75% (hypotheek met NHG), bij een rentevaste periode van 20 jaar is de rente 1,28%. Even de rekenmachine pakken en het verschil is bekend, namelijk 0,53%. Dit percentage zegt niemand wat: iedere huizenbezitter wil weten wat zijn / haar bruto maandlasten worden.

Bereken de maandlasten voor een huis

Verschillen in maandlasten

Hieronder heb ik de bruto maandlasten voor een annuïteitenhypotheek van 200.000 euro op een rij gezet:

 • 1 jaar vast – 0,75% – bruto per maand: 621 euro
 • 5 jaar vast – 0,80% – bruto per maand: 625 euro
 • 10 jaar vast – 1,02% – bruto per maand: 645 euro
 • 20 jaar vast – 1,28% – bruto per maand: 669 euro
 • 30 jaar vast – 1,63% – bruto per maand: 702 euro

Het verschil tussen 1 en 20 jaar vast is bruto per maand 48 euro (669 -/- 621). Dat is erg weinig en het is dan ook logisch dat veel huizenbezitters nu kiezen om de rente voor 20 jaar vast te zetten. Je krijgt namelijk veel zekerheid voor een verhoudingsgewijs laag extra bedrag. Dit verschil verandert wel als het hypotheekbedrag hoger wordt.

Wat zijn de bruto maandlasten voor een annuïteiten hypotheek van 300.000 euro?

 • 1 jaar vast – 0,75% – bruto per maand: 931 euro
 • 5 jaar vast – 0,80% – bruto per maand: 938 euro
 • 10 jaar vast – 1,02% – bruto per maand: 968 euro
 • 20 jaar vast – 1,28% – bruto per maand: 1.004 euro
 • 30 jaar vast – 1,62% – bruto per maand: 1.053 euro

Het verschil tussen 1 en 20 jaar vast is bruto per maand 73 euro (1004 -/- 931). Dit is nog steeds geen groot verschil. Ook bij hogere hypotheekbedragen zullen veel huizenbezitters kiezen om hun hypotheekrente 20 jaar vast te zetten. Hierbij merk ik nog wel op dat hoe lager de hypotheekrente des te sneller er bij een annuiteitenhypotheek wordt afgelost.

Bereken zelf de maandlasten inclusief aflossingsschema

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eén reactie

 1. Reactie op: Piet van vrijdag november 6, 2020 10:30
  In de eerste jaren wordt er meer afgelost bij een lagere rente. Wie dus binnen 15 jaar gaat verhuizen heeft een lagere hypotheek (bij een lagere hypotheekrente). Ik zal hier nog eens op terug komen in een aparte blog.

  Gr. Jos

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek