Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogVaak meer mogelijk dan je denkt - maar is dat ook verstandig?
Duurhuurders... ik was de term nog niet eerder tegengekomen. Toch snap je meteen wat ermee bedoeld wordt: in elk geval mensen die duur huren. Die schijnen vaker een huis te kunnen kopen dan ze zelf denken. Maar of dat ook een goed idee is...
Bij het bepalen of iemand een duurhuurder is gaat het niet om het huurbedrag op zich, maar om het deel van het inkomen dat opgeslokt wordt door die huur. BLG Wonen houdt aan dat je duurhuurder bent als een derde van je inkomen nodig is om de huur mee te betalen. Dat komt best vaak voor bij de 574.000 vrije sector huurders: maar liefst 61% van hen voldoet aan deze definitie.
De enorme bedragen dit betaald worden voor huurwoningen in de vrije sector roepen al heel snel de vraag op of je dan niet beter een huis kunt kopen. Als je via een maandlasten berekening gaat bekijken hoe hoog de hypotheek is die je voor hetzelfde maandbedrag kunt krijgen... dan geeft dat een behoorlijke bestedingsruimte voor het kopen van een woning.
Het lastige voor sommige duurhuurders is dat zij volgens de standaard normen geen hypotheek kunnen krijgen. Of dénken dat dit niet kan, omdat ze alleen naar online berekeningstools kijken. Bij het inschakelen van een goede hypotheekadviseur blijkt er in veel gevallen wel een hypotheek mogelijk te zijn: vaak zelfs binnen de standaardnormen, anders via een maatwerkproces.
BLG Wonen heeft een pilot gedraaid met een 'huurverklaring'. Daarbij werden de in het verleden gedragen huurlasten meegewogen in de vraag of een hypotheek mogelijk zou zijn. Deze pilot is nu geëvalueerd en wat blijkt: 39% van de duurhuurders kan wél een hypotheek krijgen. Voor 25% kon dat zelfs binnen de standaardnormen, bij de andere 14% was een maatwerkproces nodig. BLG heeft het zelf mooi samengevat in deze infographic:
In feite zegt BLG Wonen hiermee dat meer duurhuurders in aanmerking komen voor een hypotheek dan ze zelf denken. Een uniforme huurverklaring gaat er niet komen, dat blijkt geen goede oplossing. Maatwerk wel. En betere voorlichting voor huurders, zodat ze beter kunnen inschatten wat er misschien mogelijk is.
Ook maakt de hypotheekverstrekker zich hard "voor meer kennisuitwisseling in de financiële sector over de manier waarop hypotheekaanvragen voor duurhuurders die niet aan de inkomenstoets voldoen, beter kunnen worden ingediend".
BLG lijkt er nogal op gebrand om ervoor te zorgen dat duurhuurders kunnen kopen. Is dat altijd in het belang van die huurder? Je zou zeggen van wel: als je een huis wílt kopen is het fijn als je daartoe de kans krijgt. Toch wordt er vaak wat te gemakkelijk gedacht over de risico's van woningbezit.
Als woningeigenaar loop je meer risico dan als huurder.
Ook kun je met een eigen woning voor behoorlijke kosten komen te staan, waar lang niet elke woningbezitter ook geld voor apart zet.
Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is voorzichtig. Gisteren schreef ik een bericht over de publicatie Trendzicht 2021 van de AFM. De toezichthouder maakt zich zorgen over de vele overschrijdingen die mogelijk zijn van de maximale hypotheek standaard. Vooral koopstarters kunnen daardoor ruim meer lenen dan volgens die regels de bedoeling is - dat maakt ze financieel kwetsbaar. Wie nu duur huurt en voor het eerst een eigen huis wil kopen valt in die categorie 'koopstarter'.
Wat voor jou als duurhuurder nu wijsheid is - dat kun je alleen maar zelf bepalen. Het is fijn als je de kans krijgt om een huis te kopen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook voor jou het beste idee is. Ik zou zeggen: denk niet alleen na over waar en hoe je wilt wonen en of dat met een hypotheek mogelijk is... denk óók na over de risico's zoals de AFM die op een rij heeft gezet!
Meld je nu aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken in je mail!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.