Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 10 november 2020, 08:01 - Anneke Ranzato-Versloot
#huizenmarkt #hypotheek

Duurhuurders... ik was de term nog niet eerder tegengekomen. Toch snap je meteen wat ermee bedoeld wordt: in elk geval mensen die duur huren. Die schijnen vaker een huis te kunnen kopen dan ze zelf denken. Maar of dat ook een goed idee is...

Wat is een duurhuurder?

Bij het bepalen of iemand een duurhuurder is gaat het niet om het huurbedrag op zich, maar om het deel van het inkomen dat opgeslokt wordt door die huur. BLG Wonen houdt aan dat je duurhuurder bent als een derde van je inkomen nodig is om de huur mee te betalen. Dat komt best vaak voor bij de 574.000 vrije sector huurders: maar liefst 61% van hen voldoet aan deze definitie. 

Huis huren

Kun je niet beter een huis kopen....

De enorme bedragen dit betaald worden voor huurwoningen in de vrije sector roepen al heel snel de vraag op of je dan niet beter een huis kunt kopen. Als je via een maandlasten berekening gaat bekijken hoe hoog de hypotheek is die je voor hetzelfde maandbedrag kunt krijgen... dan geeft dat een behoorlijke bestedingsruimte voor het kopen van een woning.

...of kun je geen hypotheek krijgen?

Het lastige voor sommige duurhuurders is dat zij volgens de standaard normen geen hypotheek kunnen krijgen. Of dénken dat dit niet kan, omdat ze alleen naar online berekeningstools kijken. Bij het inschakelen van een goede hypotheekadviseur blijkt er in veel gevallen wel een hypotheek mogelijk te zijn: vaak zelfs binnen de standaardnormen, anders via een maatwerkproces.

Maximale hypotheek berekenen

Huurverklaring bij aanvragen hypotheek

BLG Wonen heeft een pilot gedraaid met een 'huurverklaring'. Daarbij werden de in het verleden gedragen huurlasten meegewogen in de vraag of een hypotheek mogelijk zou zijn. Deze pilot is nu geëvalueerd en wat blijkt: 39% van de duurhuurders kan wél een hypotheek krijgen. Voor 25% kon dat zelfs binnen de standaardnormen, bij de andere 14% was een maatwerkproces nodig. BLG heeft het zelf mooi samengevat in deze infographic:

Duurhuurders onderzoek

Duurhuurders onderzoek BLG Wonen

Meer voorlichting aan huurders

In feite zegt BLG Wonen hiermee dat meer duurhuurders in aanmerking komen voor een hypotheek dan ze zelf denken. Een uniforme huurverklaring gaat er niet komen, dat blijkt geen goede oplossing. Maatwerk wel. En betere voorlichting voor huurders, zodat ze beter kunnen inschatten wat er misschien mogelijk is.

Meer kennisuitwisseling in de financiële sector

Ook maakt de hypotheekverstrekker zich hard "voor meer kennisuitwisseling in de financiële sector over de manier waarop hypotheekaanvragen voor duurhuurders die niet aan de inkomenstoets voldoen, beter kunnen worden ingediend".

Zorgen dat duurhuurders kunnen kopen: goed idee?

BLG lijkt er nogal op gebrand om ervoor te zorgen dat duurhuurders kunnen kopen. Is dat altijd in het belang van die huurder? Je zou zeggen van wel: als je een huis wílt kopen is het fijn als je daartoe de kans krijgt. Toch wordt er vaak wat te gemakkelijk gedacht over de risico's van woningbezit.

Risico hoger bij eigen woning

Als woningeigenaar loop je meer risico dan als huurder.

  • Kun je jouw hypotheeklast niet betalen? Dan heb je een probleem... de woning moet verkocht worden. Dat kan even duren en als dit in een crisisperiode is kun je een behoorlijke restschuld overhouden.
  • Kun je de huur niet meer betalen? Dan zeg je die op en ontruimt de woning. Dat klinkt makkelijker dan het is natuurlijk... waar moet je dan naartoe? Betaalbare woonruimte ligt niet voor het oprapen zeg maar.

Ook kun je met een eigen woning voor behoorlijke kosten komen te staan, waar lang niet elke woningbezitter ook geld voor apart zet.

AFM: koopstarter financieel kwetsbaar

Ook de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is voorzichtig. Gisteren schreef ik een bericht over de publicatie Trendzicht 2021 van de AFM. De toezichthouder maakt zich zorgen over de vele overschrijdingen die mogelijk zijn van de maximale hypotheek standaard. Vooral koopstarters kunnen daardoor ruim meer lenen dan volgens die regels de bedoeling is - dat maakt ze financieel kwetsbaar. Wie nu duur huurt en voor het eerst een eigen huis wil kopen valt in die categorie 'koopstarter'.

Huis kopen of huren?

Wat is wijsheid: duur huren of toch kopen?

Wat voor jou als duurhuurder nu wijsheid is - dat kun je alleen maar zelf bepalen. Het is fijn als je de kans krijgt om een huis te kopen, maar dat wil niet zeggen dat dit ook voor jou het beste idee is. Ik zou zeggen: denk niet alleen na over waar en hoe je wilt wonen en of dat met een hypotheek mogelijk is... denk óók na over de risico's zoals de AFM die op een rij heeft gezet!

Bijblijven met info over de woningmarkt en hypotheken?

Meld je nu aan voor onze maandelijkse Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.