Search
Close this search box.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting: hoe zit het precies?

Wie komt er wel en niet in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Wie komt er wel en niet in aanmerking voor de vrijstelling van overdrachtsbelasting?

Zoals bekend, kan een deel van de starters die in 2021 een woning kopen een fiscaal voordeel behalen: de 2% overdrachtsbelasting vervalt voor hen. Maar niet alle starters komen in aanmerking en sommige huizenkopers die wel in aanmerking komen zijn geen starters. En sommige kopers gaan juist meer betalen. Hoe zit het nou precies…?

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Criteria vrijstelling overdrachtsbelasting

Wil een koper voor de vrijstelling aanmerking komen, dan gelden de volgende drie criteria:

 • De leeftijd van de verkrijger: het gaat alleen om kopers van 18 tot 35 jaar.
 • De vrijstelling is niet eerder toegepast.
 • De woning moet als hoofdverblijf worden gebruikt (anders dan tijdelijk).

Het woord “Anders dan tijdelijk” heeft extra uitleg nodig. De belastingdienst houdt hier een periode aan van minimaal een half jaar. Anders gezegd: als de woning dus minimaal een half jaar dient als hoofdverblijf, dan is in beginsel het verlaagde tarief van 2% of de startersvrijstelling van toepassing. De startersvrijstelling geldt tot 1 januari 2026 (staat nu in het wetsvoorstel).

Niet alleen starters

De regeling wordt overal beschreven als een startersvrijstelling. Op de woningmarkt is een starter iemand die voor het eerst een woning koopt. Dan zou je denken dat bij deze regeling ook alleen mensen die voor het eerst een woning kopen in aanmerking komen. Dat is niet zo: ook mensen die al een koopwoning hebben en een andere woning kopen, komen in aanmerking. Als maar voldaan wordt aan de bovenbeschreven criteria.

Vrijstelling geldt per persoon

Belangrijk om te weten is dat de vrijstelling per persoon van toepassing is. Indien twee mensen een woning kopen, moeten ze allebei aan de criteria voldoen om voor het gehele bedrag ook de vrijstelling te kunnen krijgen. Is 1 van de personen ouder dan 35 jaar, dan geldt voor die persoon gewoon de 2% overdrachtsbelasting. In de praktijk is dan het volgende van toepassing:

 • Man 37 jaar
 • Vrouw 33 jaar
 • Beiden kopen voor het eerst een woning (50% eigenaar per persoon) welke ze als hoofdverblijf zullen gaan gebruiken
 • Ze hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling
 • Koopprijs eerste woning 200.000
 • Te betalen overdrachtsbelasting is nu 2.000 euro

De vrouw is 33 jaar en hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. De man valt niet onder de vrijstelling dus zal 2% overdrachtsbelasting moeten afdragen. Hij zal dan totaal 2.000 euro (2% van 100.000 euro) overdrachtsbelasting moeten betalen.

Een deel gaat juist meer betalen

De overige huizenkopers die niet onder de vrijstelling vallen, gaan in principe gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. Alleen voor woningen die niet voor eigen gebruik worden gekocht, gaat juist een veel hoger belastingtarief gelden van 8%. U moet dan denken aan beleggingspanden, bedrijfspanden, garageboxen en vakantiehuisjes. Ook als vader en moeder een appartement kopen voor hun dochter, moet er dus 8% overdrachtsbelasting afgedragen worden.

Verklaring

Kopers die gebruik willen maken van het verlaagde tarief van 2% of van de vrijstelling, moeten een verklaring afgeven waarin zij aangeven dat de woning – anders dan als tijdelijk – hun hoofdverblijf wordt. Er komen twee standaardformulieren:

 • Een formulier voor het lage tarief
 • Een formulier voor de vrijstelling

De formulieren kunnen straks op de site van de Belastingdienst worden gedownload en huizenkopers dienen het betreffende formulier voor het passeren te ondertekenen en af te geven bij de notaris. De Belastingdienst verwacht de automatisering rond november 2021 gereed te hebben.

Wie meer informatie wil lezen over de overdrachtsbelasting, check de volgende link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 reacties

 1. Reactie op: Egbert-jan van dinsdag november 10, 2020 13:26
  Als je samen tekent, is zij ook voor 50% eigenaar. Dan moet jij alleen kopen en daarna in de gemeenschap van goederen gaan trouwen. Dan wordt zij wel 50% eigenaar.

 2. Reactie op: Anne van woensdag november 11, 2020 21:38
  Neem aan dat verkoper niet moeilijk doet als het bedrag € 399.999,99 wordt hoor bij de notaris 😉

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek