Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 10 november 2020, 11:05 - Jos Koets
#belasting #huizenmarkt

Zoals bekend, kan een deel van de starters die in 2021 een woning kopen een fiscaal voordeel behalen: de 2% overdrachtsbelasting vervalt voor hen. Maar niet alle starters komen in aanmerking en sommige huizenkopers die wel in aanmerking komen zijn geen starters. En sommige kopers gaan juist meer betalen. Hoe zit het nou precies...?

Criteria vrijstelling overdrachtsbelasting

Wil een koper voor de vrijstelling aanmerking komen, dan gelden de volgende drie criteria:

 • De leeftijd van de verkrijger: het gaat alleen om kopers van 18 tot 35 jaar.
 • De vrijstelling is niet eerder toegepast.
 • De woning moet als hoofdverblijf worden gebruikt (anders dan tijdelijk).

Het woord "Anders dan tijdelijk" heeft extra uitleg nodig. De belastingdienst houdt hier een periode aan van minimaal een half jaar. Anders gezegd: als de woning dus minimaal een half jaar dient als hoofdverblijf, dan is in beginsel het verlaagde tarief van 2% of de startersvrijstelling van toepassing. De startersvrijstelling geldt tot 1 januari 2026 (staat nu in het wetsvoorstel).

Niet alleen starters

De regeling wordt overal beschreven als een startersvrijstelling. Op de woningmarkt is een starter iemand die voor het eerst een woning koopt. Dan zou je denken dat bij deze regeling ook alleen mensen die voor het eerst een woning kopen in aanmerking komen. Dat is niet zo: ook mensen die al een koopwoning hebben en een andere woning kopen, komen in aanmerking. Als maar voldaan wordt aan de bovenbeschreven criteria.

Vrijstelling geldt per persoon

Belangrijk om te weten is dat de vrijstelling per persoon van toepassing is. Indien twee mensen een woning kopen, moeten ze allebei aan de criteria voldoen om voor het gehele bedrag ook de vrijstelling te kunnen krijgen. Is 1 van de personen ouder dan 35 jaar, dan geldt voor die persoon gewoon de 2% overdrachtsbelasting. In de praktijk is dan het volgende van toepassing:

 • Man 37 jaar
 • Vrouw 33 jaar
 • Beiden kopen voor het eerst een woning (50% eigenaar per persoon) welke ze als hoofdverblijf zullen gaan gebruiken
 • Ze hebben nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling
 • Koopprijs eerste woning 200.000
 • Te betalen overdrachtsbelasting is nu 2.000 euro

De vrouw is 33 jaar en hoeft geen overdrachtsbelasting te betalen. De man valt niet onder de vrijstelling dus zal 2% overdrachtsbelasting moeten afdragen. Hij zal dan totaal 2.000 euro (2% van 100.000 euro) overdrachtsbelasting moeten betalen.

Een deel gaat juist meer betalen

De overige huizenkopers die niet onder de vrijstelling vallen, gaan in principe gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. Alleen voor woningen die niet voor eigen gebruik worden gekocht, gaat juist een veel hoger belastingtarief gelden van 8%. U moet dan denken aan beleggingspanden, bedrijfspanden, garageboxen en vakantiehuisjes. Ook als vader en moeder een appartement kopen voor hun dochter, moet er dus 8% overdrachtsbelasting afgedragen worden.

Verklaring

Kopers die gebruik willen maken van het verlaagde tarief van 2% of van de vrijstelling, moeten een verklaring afgeven waarin zij aangeven dat de woning - anders dan als tijdelijk - hun hoofdverblijf wordt. Er komen twee standaardformulieren:

 • Een formulier voor het lage tarief
 • Een formulier voor de vrijstelling

De formulieren kunnen straks op de site van de Belastingdienst worden gedownload en huizenkopers dienen het betreffende formulier voor het passeren te ondertekenen en af te geven bij de notaris. De Belastingdienst verwacht de automatisering rond november 2021 gereed te hebben.

Wie meer informatie wil lezen over de overdrachtsbelasting, check de volgende link.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.