Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogJos beantwoordt meerdere veelgestelde vragen over de overbruggingshypotheek
Ik heb de laatste jaren regelmatig aandacht geschonken aan de overbruggingshypotheek (zie bijv. hier en hier). Naar aanleiding van mijn blogs ontvang ik regelmatig reacties van mensen met aanvullende vragen. Op een reactie van afgelopen maand zal ik in deze blog uitgebreid ingaan.
Vorige maand kreeg ik een reactie van een lezer met een aantal vragen met betrekking tot de overbruggingshypotheek:
"Mag een bestaande bank de overbrugging weigeren? En waar kijkt de bestaande bank naar om toestemming te geven? En zijn er banken die alleen een overbruggingshypotheek verstrekken?"
Ik zal op deze vragen hieronder antwoord geven.
Volgens mijn eigen informatie zijn er geen banken in Nederland die alleen een overbruggingshypotheek verstrekken. Ik vernam echter via een collega dat de Rabobank het wel doet. Aangezien ik nooit zaken heb gedaan met de Rabobank en ook geen informatie over deze hypotheek heb, kan ik dit niet 100% bevestigen.
Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek. Daarom zijn banken niet bereid om veel werk in een overbruggingshypotheek te stoppen als er naast de overbruggingshypotheek niet ook nog een normale hypotheek gesloten wordt. Echter, het is altijd mogelijk om (tijdelijk) een hypotheek af te sluiten en deze achteraf bij verkoop van de woning in te lossen. Een rekenvoorbeeld ter verduidelijking:
Deze klant gaat "kleiner wonen" en kan de nieuwe benodigde hypotheek van 200.000 euro volledig betalen uit de overwaarde van zijn huidige woning. Deze woning is echter nog niet verkocht, dus er is een overbrugging nodig tussen het moment van het aankopen van de nieuwe woning en het moment waarop het geld van de verkoop van de oude woning beschikbaar komt.
Als een woning nog niet definitief is verkocht, hanteren de meeste banken in Nederland de stelregel dat er voor 90% van de taxatiewaarde van de te verkopen woning een overbruggingshypotheek verstrekt kan worden. Aangezien er in dit voorbeeld geen hypotheek meer op de oude woning rust, is de maximale overbrugging 270.000 euro. Uitgaande dat er geen banken zijn in Nederland die alleen een overbruggingshypotheek willen afsluiten, is het verstandig om een "kleine" hypotheek af te sluiten. Bijv. zo:
Omdat gekozen is voor variabele rente, kan de aflossingsvrije hypotheek op ieder moment zonder kosten worden afgelost nadat de oude woning is verkocht en het geld van de verkoop beschikbaar komt.
In bovenstaand voorbeeld rust er geen hypotheek meer op de oude woning. In de meeste situatie zal er nog wel sprake zijn van een hypotheek op de oude woning. Indien er wel een lopende hypotheek is, zal de bank die deze hypotheeklening verstrekt heeft toestemming moeten geven voor de overbruggingshypotheek die verstrekt wordt door de andere bank. De overbruggingshypotheek komt dan als tweede hypotheek te staan in de rangorde. Voor alle duidelijkheid: de notaris moet deze toestemming aanvragen. Zonder toestemming kan er niet gepasseerd worden.
De huidige bank zal in de praktijk (altijd) toestemming geven als er maar genoeg overwaarde is en de door hen verstrekte hypotheeklening als eerste in de rangorde staat. Bij een eventuele executieverkoop komt de huidige bank dan als eerste aan de beurt zodat ze een grote mate van zekerheid hebben dat ze het uitgeleende geld terug krijgen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.