Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
vrijdag 20 november 2020, 12:29 - Jos Koets
#hypotheek

Een huis kopen en daarvoor een hypotheek afsluiten is voor veel mensen één van de belangrijkste financiele beslissingen in hun leven. Maar wie een huis koopt en een hypotheek afsluit, is nog niet klaar. Er kan in een mensenleven veel gebeuren en het is heel belangrijk om bij het afsluiten van een hypotheek daar rekening mee te houden.

Scenario analyse

Bij het afsluiten van een hypotheek zal een hypotheekadviseur een aantal mogelijke toekomstscenario's behandelen. Zo zal er gekeken moeten worden of de hypotheek betaalbaar blijft bij:

  • Overlijden
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Werkloosheid

In deze blog zal ik vooral ingaan op het risico van arbeidsongeschiktheid.

Verzekeren tegen risico arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid kan op diverse manieren verzekerd worden. De goedkoopste en gemakkelijkste manier is via de werkgever door middel van een collectieve verzekering. Maar niet iedereen heeft een werkgever en helaas bieden niet alle werkgevers in Nederland een collectieve arbeidsongeschiktheidsverzekering aan.

Indien dit wel zo is, is het altijd verstandig om goed te bekijken welke dekking er van toepassing is. De ruimste dekking is 70% van het inkomen welke wordt doorbetaald bij arbeidsongeschiktheid. Echter bij de meeste collectieve verzekeringen is de dekking flink minder en is er ook nog sprake van een uitkering tot een bepaald maximum jaarloon. Boven dit jaarloon is er dan helemaal geen dekking.

Enkele collectieve verzekeringen zijn:

  • WIA Bodemverzekering
  • WGA Hiaatverzekering standaard of uitgebreid
  • WIA dekking in vast bedragen
  • WIA excedentverzekering

Ik ga bovenstaande verzekeringen nu niet eens uitleggen. Die materie is echt moeilijk! In een latere blog zal ik zeker een poging gaan wagen om tot een Jip en Janneke uitleg te komen.

Woonlastenverzekering

Is een collectieve verzekering niet mogelijk dan is er nog de woonlastenverzekering. Bij de woonlastenverzekering kun je arbeidsongeschiktheid en werkloosheid verzekeren. Het idee is dat de verzekering bij arbeidsongeschiktheid (en/of werkloosheid) maandelijks een bedrag uitkeert zodat de woonlasten tijdens de periode van inkomensdaling gewoon betaald kunnen blijven worden. Hierbij is het wel van belang om de kleine lettertjes goed te lezen. Ik bedoel hiermee de voorwaarden. Zomaar een woonlastenverzekering afsluiten heeft geen zin. Lees deze column van mei 2008 maar eens. Een week later waren de voorwaarden aangepast naar aanleiding van deze column!

Gelukkig zijn de aangeboden verzekeringen beter geworden en ook de uitleg over de dekkingen is duidelijker. Hierdoor weten mensen die een woonlastenverzekering afsluiten beter wat zij afsluiten. Toch blijf ik het advies geven om goed uw huiswerk te doen als u een woonlastenverzekering afsluit. Dit voorkomt teleurstelling zoals geen uitkering terwijl u wel arbeidsongeschikt bent verklaard.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.