Search
Close this search box.
Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Nieuw koophuis: mag ik de aflossingsvrije hypotheek meenemen?

Als ik ga verhuizen, welk bedrag kan ik dan aflossingsvrij lenen?

Als ik ga verhuizen, welk bedrag kan ik dan aflossingsvrij lenen?

In mijn blog “Mag ik een aflossingsvrije hypotheek afsluiten” kon u lezen dat iedere huizenbezitter op zich een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten. Maar de betaalde hypotheekrente is niet in alle situaties aftrekbaar. In deze blog kijk ik naar de doorstromers die al voor 31-12-2012 een hypotheek (eigen woning) hadden. Wat zijn hun mogelijkheden met betrekking tot de aflossingsvrije hypotheek als zij gaan verhuizen? Met mogelijkheden bedoel ik: over welk bedrag van de aflossingsvrije hypotheek kunnen zij de betaalde hypotheekrente nog opgeven aan de fiscus.

Nieuwe regels vanaf 2013

Op 1 januari 2013 zijn fiscale regels rond hypotheken flink veranderd. Vanaf dat moment moeten starters kiezen voor een annuiteitenhypotheek of een lineaire hypotheek om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Wordt er door een starter tegenwoordig voor een aflossingsvrije hypotheek gekozen, dan is de betaalde rente niet meer aftrekbaar. Voor mensen die op 1 januari 2013 al een hypotheek hadden, geldt dat voor het lopende hypotheekbedrag de oude regels in de basis in stand blijven. De fiscus kijkt dus voor doorstomers (mensen die van de ene koopwoning gaan verhuizen naar een andere koopwoning) naar de hoogte van het hypotheekbedrag op 31 december 2012.

Hoe werkt dit?

Ik reken in onderstaande voorbeelden voor hoe dat werkt. Voor de eenvoud ga ik er hierbij vanuit dat er na 2013 niet extra is afgelost op het hypotheekbedrag. Is dat wel gedaan dan is het bedrag van de lagere hypotheek van toepassing. Hierbij geldt een uitzondering: als de aflossing binnen een jaar weer is gecorrigeerd, dan doet de belastingdienst alsof de extra aflossing nooit heeft plaatsgevonden!

Voorbeeld 1: kopen duurdere woning

  • Hypotheekbedrag per 1-1-2013 is 250.000 euro
  • Koopsom nieuwe woning 400.000 (is ook de taxatiewaarde)
  • Kosten koper 10.000
  • Nieuwe Eigen Woning Schuld 410.000

Maximale aflossingsvrije hypotheek in box 1 is nu 200.000 euro. Banken verstrekken namelijk niet meer dan 50% van de waarde van de woning als aflossingsvrije hypotheek.

Voorbeeld 2: kopen duurdere woning

  • Hypotheekbedrag per 1-1-2013 is 250.000 euro
  • Koopsom nieuwe woning 600.000 (is ook de taxatiewaarde)
  • Kosten koper 20.000
  • Nieuwe Eigen Woning Schuld 620.000

Maximale aflossingsvrije hypotheek in box 1 is nu 250.000 euro. De maximale aflossingsvrije hypotheek die de banken verstrekken in dit rekenvoorbeeld is 300.000 euro maar fiscaal gezien is het maximum het hypotheekbedrag op 1-1-2013.

Voorbeeld 3: tussentijds aflossen

  • Hypotheekbedrag per 1-1-2013 is 250.000 euro
  • Extra aflossing in 2015 van 70.000 euro
  • Koopsom nieuwe woning 400.000 (is ook de taxatiewaarde)
  • Kosten koper 10.000
  • Nieuwe Eigen Woning Schuld 410.000

Maximale aflossingsvrije hypotheek in box 1 is nu 180.000 euro. Door de extra aflossing van 70.000 euro is het hypotheek van 250.000 euro (1-1-2013) verlaagd naar 180.000 euro. Dit hypotheekbedrag is dan van toepassing voor deze doorstromer. De maximale aflossingsvrije hypotheek die de banken verstrekken in dit rekenvoorbeeld is 200.000 euro.

Stel dat je extra aflost…

Opmerking: Nog even een attentiepunt. Bij een lineaire / annuïteiten hypotheek wordt het hypotheekbedrag iedere maand lager. De doorstromer mag om de maximale aflossingsvrije hypotheek te bepalen nu het hypotheekbedrag terug rekenen naar het bedrag op 1 januari van het jaar daarvoor. Dit hypotheekbedrag is natuurlijk hoger dan het hypotheekbedrag op het moment van het afsluiten van de nieuwe hypotheek.

In ieder geval is duidelijk dat er wel bepaalde regels zijn om een aflossingsvrije hypotheek mee te nemen naar de volgende woning. Vooral huizenbezitters die van de hypotheekrenteaftrek willen genieten moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Op de hoogte blijven van nieuws over hypotheken?

Meld je NU aan voor onze gratis Update Hypotheken in je mail!

Nu aanmelden

Artikel delen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Recente reacties
Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek