Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 14 december 2020, 08:40 - Anneke Ranzato-Versloot
#betalen

Als je iemand wilt betalen heb je een IBAN-nummer nodig, toch? Tenzij die iemand jou een betaalverzoek stuurt, dan hoef je dat nummer niet te kennen. Voor overmaken uit jouw eigen initiatief heb je dat IBAN toch wel echt nodig. Tenminste... nu nog. Het zou zomaar kunnen dat dit niet lang meer duurt. Rabobank is bezig met het introduceren van 06-betalen: direct betalen naar een 06-nummer.

Betalen naar 06-nummers bij Rabobank

Op Telegraaf.nl zag ik de kop: betalen naar 06-nummers bij Rabobank. Interessant, maar natuurlijk een Premium-artikel, en ik heb nog steeds niet besloten welke krant(en) ik wil betalen voor toegang tot alle artikelen. Dus even verder zoeken of ik er meer over kan vinden. Andere kranten schrijven er niet over tot nu toe, en op Rabobank.nl vind ik er niets over. Raar toch - dat een bank niet zelf ook iets publiceert over zo'n onderwerp?

Verwachting in 2016: over drie jaar ingevoerd

Grappig om te zien bij die zoektocht: op 1 februari 2016 waren er verschillende artikelen over het betalen met 06-nummer in plaats van IBAN. Kennelijk heeft de Europese Centrale Bank (ECB) daar toen iets over geroepen tegen RTLZ. Daarbij was de verwachting dat het systeem over 3 jaar werd ingevoerd... nou ja, het heeft iets langer geduurd maar het is er dus. 

Nieuwe betaalvormen

De website van Computable geeft me meer info in het artikel Rabobank steekt geld in nieuwe betaalvormen. Het is van 24 november, redelijk recent maar geen hot nieuws meer. Misschien is het ook wel helemaal geen hot nieuws, maar had de Telegraaf er toevallig nu een artikel over klaar. Kan natuurlijk. Naast het 06-betalen gaat het daar over een digitale betaalpas en een bankrekening voor tokens. Daar duik ik later nog wel een keer in.

06-Betalen

Hoe dan ook, het heet 06-Betalen. Je kunt daarmee eenvoudig betalen aan mensen die in de contactenlijst van je mobiele telefoon staan. Je hebt daarbij dus géén IBAN nodig, alleen het telefoonnummer. Hoe dat werkt? Niet via iDeal voor de verandering... er is software die een 06-nummer vertaalt naar een IBAN. 

Adresboek mobiele telefoon

Van de makers van de IBAN-Naam Check

Die software is gemaakt door het bedrijf dat ook achter de IBAN-Naam Check zit: SurePay. Dat bedrijf is niet uit het niets ontstaan, het is gestart als startup binnen de Rabobank, maar nu een zelfstandig bedrijf. Wel binnen de Rabobank Groep overigens. Zo kunnen ze ook hun diensten kwijt bij andere banken, bedrijven, overheid en andere organisaties.

Koren op de molen van WhatsApp fraudeurs?

Klinkt handig, maar is dat niet wat spannend? Is dit niet koren op de molen van bijvoorbeeld die nare WhatsApp fraudeurs. Ik kreeg laatst zelf voor het eerst zo'n appje, zogenaamd van m'n kind:

WhatsApp fraude

Kan me bijna niet voorstellen dat er nog mensen zijn die hier intrappen, maar het zal ongetwijfeld. En als je dan ook nog naar het afzender-nummer betalingen kunt uitvoeren zonder tussenliggende veiligheidscheck, is dat dan niet griezelig?

06-nummer laten verifiëren

Zou ik nu zomaar geld kunnen overmaken naar die oplichter, omdat ik dat 06-nummer heb? Nou nee, natuurlijk niet. Gelukkig niet! Daarvoor moet die ander wel eerst zijn 06-nummer laten verifiëren. Of zijn e-mailadres, dat kan ook. Dat telefoonnummer of mailadres wordt dan als SurePay PayID gekoppeld aan zijn IBAN. Als je via 06-Betalen een betaling wilt doen moet je bij de naam van de ontvanger wel de correcte naam invullen. Die wordt gecontroleerd met de welbekende IBAN-Naam Check

Niet doorheen te klikken?

Dan hoop ik wel dat je daar niet doorheen kunt klikken, zoals dat bij een gewone betaling wel kan. Daar krijg je wel een melding dat naam-nummer niet bij elkaar horen volgens die check, maar als je zegt 'toch doen' zal de betaling gewoon uitgevoerd worden. Doen ze dit bij 06-Betalen niet, dan kan dat weer irritatie geven. Maar doen ze het wel, dan is de kans dat het misgaat misschien groot?

SurePay 06-Betalen
Afbeelding: SurePay.nl

Ben ik te vroeg?

Ondertussen kan ik in de Rabo-app nog niets vinden over het verifiëren van mijn mobiele nummer. Nu bankier zit ik daar alleen maar met onze gezamenlijke rekening... misschien is dit alleen voor de hoofdrekeninghouder? Of komt dit allemaal nog en ben ik gewoon te vroeg? M'n nummer verifiëren zou ik zonder problemen doen, dat betekent dan alleen dat je geld kunt ontvangen via die weg. 

Meedoen of niet... even wennen

Zou ik het ook aandurven om op die manier mensen te betalen? Ik ben nog niet eens zover dat ik m'n mobiel gebruik om contactloos te betalen zonder pasje in de winkel... heb ook geen smartwatch om dat mee te doen. Toch zal ik dit waarschijnlijk wel gaan gebruiken zodra er veel mensen met een geverifieerd nummer zijn. Het is denk ik als de omgekeerde variant van een Tikkie: even wennen en dan weet je niet meer beter.

Houd jij je geldzaken actief bij?

Met onze Geld Updates in je mail gaat dat nóg beter!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.