Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 15 december 2020, 08:21 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen #sparen

De kogel is door de kerk: we zitten in een zwaardere lockdown dan afgelopen voorjaar. Bijzonder heftig natuurlijk voor heel veel mensen in Nederland, maar het is niet anders. Wat nodig is, is nodig.

Topdrukte bij winkels

Wat ik dan heel raar vind is dat er kennelijk veel mensen dan toch gister nog even snel allerlei winkels gaan bezoeken. Tuincentra en stadscentra ... allemaal afgeladen vol met mensen.

Kerstcadeaus kopen voor lockdown

Wat heb je dan niet begrepen? Is het niet duidelijk dat het níet de bedoeling is om met veel mensen op één plek te zijn? Wat is er zó belangrijk dat je daarvoor de drukte gaat opzoeken. Wat is én zo belangrijk, én niet online te bestellen? Ik begrijp het niet.

Winkels zijn nu dicht

Maar goed, vanaf vandaag zijn al die niet-essentiële winkels dicht, dus nu kan het in elk geval niet meer. Kun je dus geen geld meer uitgeven aan kleding en cadeaus voor Kerst.

Ga je (weer) geld overhouden?

Ga je dan geld overhouden? In het voorjaar leek dat toch een beetje de tendens, dat we geld overhielden omdat we nergens naartoe konden. Nu is dat nog sterker, dat nergens naartoe kunnen. 

Geld overhouden door corona - sparen!

Jezelf extra verwennen met online aankopen

Aan de andere kant kan het ook zo zijn dat je nu meer de neiging hebt om jezelf extra te verwennen voor de feestdagen. Omdat het een zwaar jaar is, omdat er al zoveel negatiefs is, dat je graag iets moois wilt kopen - online natuurlijk. Iets wat je anders misschien niet zou aanschaffen.  

Hand op de knip door corona

De Nederlandsche Bank heeft geconstateerd dat we door de corona pandemie per saldo onze hand toch wel op de knip houden. In de december-editie van de 'Economische ontwikkelingen en vooruitzichten' lezen we:

De particuliere consumptie krimpt in 2020 met 7,1%. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door de krimp in de eerste helft van het jaar, waarin de consumptie met 13,6% daalde ten opzichte van het vierde kwartaal van vorig jaar. De voornaamste reden hiervoor is dat door de contactbeperkende maatregelen het aanbod van consumptiemogelijkheden fors werd ingeperkt. Daarnaast zijn consumenten voorzichtiger geworden in hun bestedingsgedrag door de toegenomen onzekerheid over de economische toekomst

Die contactbeperkende maatregelen zijn nu dus nog pittiger, onze uitgaven in december zullen dan ook waarschijnlijk een stuk lager zijn dan normaal. 

Spaarrekening spekken

Dat geld dat je overhoudt, wat doe je daarmee? Daar heeft de centrale bank ook kijk op, want ze weten hoeveel we aflossen op onze leningen en hypotheken en hoeveel we storten op onze spaarrekeningen. In het tweede kwartaal van dit jaar stegen de 'vrije besparingen' met ruim 12 miljard euro in vergelijking met vorig jaar. En wat deden we met al dat geld?

Hiervan werd pakweg 11 miljard euro gestald op (spaar)rekeningen bij Nederlandse banken. Het overige deel is onder meer overgemaakt naar beleggingsrekeningen of gebruikt voor het aflossen van schulden. Opmerkelijk is dat vrijwillige aflossingen op hypotheken juist zijn afgenomen. Dit suggereert dat huishoudens ten tijde van grote onzekerheid de voorkeur hebben voor meer liquide spaarvormen, om daarmee een potentiële inkomensterugval op te vangen.

We hebben het vooral op onze spaarrekeningen gezet! Je weet wel, die spaarrekeningen waar je bijna geen rente op krijgt. 

Actuele spaarrentes

Dat spekken van onze spaarrekeningen doen we duidelijk niet voor de rente. Dat doen we omdat we onze buffer willen vergroten. Geld achter de hand willen hebben voor als het met ons inkomen misgaat. Logisch!

Besparen en reserveren

Die onzekerheid over je inkomen kan er ook voor zorgen dat je nadenkt over manieren om te besparen op je uitgaven. Zelfs als het nog niet nodig is, als je inkomen gewoon op peil is en lijkt te blijven... gewoon voor de zekerheid. Ik zou zeggen: gebruik dan in elk geval de kansen die je nu nog hebt, tot het einde van 2020. 

Doe dit vóór 31 december!

Welke kansen? Vorige week heb ik ze ook al voor je opgeschreven in m'n blog Eindejaarsacties voor je geld:

Echt, doe het nou... je kunt nu zéker niet meer beweren dat je geen tijd hebt. Je kunt toch nergens naartoe en het is de bedoeling dat we zoveel als mogelijk thuisblijven. Dus dan kun je net zo goed achter je computer duiken om die zorgverzekering, lijfrentestorting en andere geldzaken te regelen.

Het hele jaar door bijblijven met je geldzaken?

We droppen met plezier onze gratis Geld Updates in je mailbox!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.