Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 17 december 2020, 12:26 - Roland Bieleveldt
#hypotheek

Kan de hypotheekrente nog lager? Kennelijk wel, want de tarieven blijven maar dalen. Alhoewel de dalingen steeds kleiner worden en we ook af en toe een rentestijging tegenkomen, zien we ook deze week weer nieuwe all-time lows bij diverse looptijden. Ook bij de meest populaire rentevastperiode!

Bekijk de actuele hypotheekrentes

Hypotheekrente lang vastzetten is populair

Wat is dan die meest populaire rentevastperiode? Waar kiezen de meeste mensen voor bij het afsluiten of verlengen van hun hypotheek? Dat kunnen we goed zien bij het Hypotheken Data Netwerk (HDN) - het systeem waar nagenoeg alle hypotheekaanvragen in geregistreerd worden. 

Hypotheekrente keuze rentevastperiode - HDN

In deze grafiek is duidelijk te zien dat het overgrote deel - meer dan 50%!! - van de mensen die een hypotheek aanvragen op dit moment ervoor kiest om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten.

20 jaar vast op laagste punt ooit

Die 20-jaars hypotheekrente staat dus op het laagste punt ooit. Dat was al zo, alleen is dat laagste punt nu dus nóg lager. Lloyds Bank was al één van de koplopers met een scherpe rente voor deze periode en heeft dat tarief nu nog verder verlaagd. Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) met de rente voor 20 jaar vast heb je nu al voor maar 1,23%! 

Is die lage hypotheekrente nog bijzonder?

Je zou bijna zeggen: ja, én? We weten nu toch wel dat de hypotheekrente bizar laag is? Die paar honderdsten van een procent die er nu nog af gaat... wat maakt dat nou nog uit?

Historisch interessant

Bij HomeFinance blijven we ons wel elke keer verbazen over wéér een verdere daling. Daarbij kijken we dan vooral naar de historie - hoe de hypotheekrente zich in de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. Die 1,23% voor 20 jaar vast, dat was in 2011 nog 5,75%... dat is toch bizar? Misschien dringt het beter door als je naar deze grafiek kijkt:

Hypotheekrente 20 jaar vast historisch: 2011 - 2020

Als je hier naar kijkt kun je toch wel stellen dat het bijzonder is wat er met de hypotheekrente gebeurd is in de afgelopen 10 jaar. 

Ontwikkeling in 2020

Ook in het bijna afgelopen jaar 2020 is de ontwikkeling interessant:

Hypotheekrente 20 jaar vast - ontwikkeling in 2020

Eind maart, begin april dachten we dat de bodem wel bereikt was, er volgde een periode van rentestijgingen tot in juni. De coronacrisis leek de daling van de hypotheekrente gestopt te hebben. Niets bleek minder waar: vanaf begin juni was de laagste rente een tijdje stabiel, om daarna weer stapsgewijs verder te dalen.

Waar dat ophoudt weet niemand: ook nu klinken er weer stemmen van experts die roepen dat de bodem nu toch echt bereikt is. De praktijk laat wel zien dat we dit helemaal niet kunnen stellen... 

Nóg lagere maandlasten

Allereerst maakt het natuurlijk uit in de maandlasten van nieuwe hypotheken of bij het aangaan van een nieuwe rentevastperiode. Hoe lager de rente, hoe lager immers jouw maandlast. Meestal dan, alleen bij lopende  spaarhypotheken werkt het weleens anders.

Maandlast hypotheek berekenen

Die daling vanaf 2011, wat betekent dat nou concreet voor je maandlasten? Hoeveel scheelt dat in bruto maandlasten als je uitgaat van een annuïteitenhypotheek? Een rekenvoorbeeld met een hypotheek van € 350.000 (ongeveer de gemiddelde huizenprijs van dit moment) die 30 jaar loopt:

  • rente 1,23%: maandlasten € 1.163 bruto per maand - totale betaling over de hele looptijd ongeveer € 418.000
  • rente 5,75%: maandlasten € 2.043 bruto per maand - totale betaling over de hele looptijd ongeveer € 735.000

Bij de huidige laagste hypotheekrente betaal je dus over 30 jaar genomen € 68.000 aan rente (€ 418.000 -/- € 350.000) - bij het laagste renteniveau van 2011 was dat € 368.000. Dat kunnen we toch wel bijzonder noemen...

Laagste hypotheekrente én hoogste spaarrente bij één bank

Wat wij ook bijzonder vinden is de positie van Lloyds Bank in dit geheel. Ze hebben dus bij 20 jaar vast de laagste rente voor een hypotheek met NHG. Waar betalen ze dat van? Je zou denken: dan betalen ze vast ook heel weinig voor het geld dat ze uitlenen via de hypotheken. Toch staan ze ook in de vergelijking van de spaarrentes bovenaan bij sparen zonder voorwaarden: daar geven ze de hoogste rente van allemaal.

Hoogste spaarrentes

 

Op de hoogte blijven van de hypotheekrentes?

Wij sturen je gratis elke maand een Update Hypotheken!

Nu aanmelden
Roland Bieleveldt
Roland Bieleveldt Oprichter & oud-eigenaar

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.