Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 21 december 2020, 10:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Het is 21 december 2020 - nog 10 dagen, dan is dit dramajaar voorbij. En daarmee ook de kans om met je zorgverzekering voor 2021 over te stappen naar een andere verzekeraar. 

Opzeggen kan tot en met 31 december

De mogelijkheid om tot overstappen kan je niet ontgaan lijkt me zo, als je nieuwsberichten leest, radio luistert of TV kijkt zie je het zéker langskomen. Dat het kán, dat weet je dus vast wel, maar heb je er ook al aandacht aan besteed?

Vergelijken steeds uitstellen

Nu denk je misschien dat ik m'n zorgverzekering voor 2021 allang bepaald heb. Dat die helemaal in kannen en kruiken is. Niets is minder waar... ik schuif het - waarschijnlijk net als jij - al een tijd voor me uit. Terwijl ik wéét dat ik er verstandig aan doe om eens even goed te gaan vergelijken, want ik weet dat m'n huidige zorgverzekeraar (AnderZorg) minder positief uit de vergelijkingen komt dan andere jaren.

Zorgverzekeringen vergelijken

Is het een kwestie van geen tijd? Welnee, er zijn genoeg dingen die ik met m'n tijd doe die niet noodzakelijk zijn, me geen geld besparen en ook niet opleveren. Kortom: het is kennelijk nog geen prioriteit geweest, ook niet voor mij.

Zorgverzekering vergelijking in de praktijk

De deadline van 31 december komt nu wel heel dichtbij, dus laat ik gewoon mijn eigen stappenplan - dat ik zo leuk voor jullie opgeschreven heb - gaan volgen.... Ik neem jullie mee in al m'n overwegingen!

Stappenplan overstappen

1. Huidige zorgpolis checken

Hoe onze huidige zorgverzekering eruit ziet? In grote lijnen weet ik het wel, maar de details moet ik toch even opzoeken... Eigenlijk gaat het om de nieuwe polis van m'n huidige zorgverzekeraar - want die van dit jaar vervalt natuurlijk sowieso. Gelukkig zit die nieuwe polis al een tijdje in  m'n mailbox, eens kijken...

 • basisverzekering met maximaal eigen risico
 • aanvullende verzekering fysiotherapie voor m'n man en kinderen
 • tandartsverzekering met beperkte vergoeding
 • premiebetaling per jaar

Helder. De nieuwe premie heb ik daarmee ook in beeld - wat we gaan betalen als ik niets doe. Goed. Stap 2.

2. Bepaal wat voor zorg je verzekerd wilt hebben

Tja, dat is en blijft een lastige. Laat ik eerst kijken naar wat we nu hebben aan aanvullingen bovenop de verplichte basisverzekering:

 • tandarts: de tandartsdekking bevalt me goed, die is prima zo wat mij betreft.
 • fysiotherapie... de enige van ons gezin die dit jaar bij een fysiotherapeut is geweest... dat ben ik. Drie korte behandelingen en klaar, dus of je daar nou uitgebreid voor verzekerd moet zijn? Maar ja, onze jongste is wel fanatiek aan het trainen geslagen dus je weet het maar niet. Ik denk dat een beperkte fysiodekking toch wel fijn is.

Andere dekkingen hebben we nu niet. Maar ik draag wel een bril en geloof dat er weleens een nieuwe nodig kan zijn. Dus zou een brillenvergoeding fijn zijn. En alternatieve geneeswijzen zouden ook aan de orde kunnen komen, aangezien ik dit jaar veel last heb gehad van klachten waar de medische wereld niet veel meer mee kan geloof ik. Die dekkingen wil ik in elk geval meenemen in de vergelijking om te zien wat het verschil is. Bepaal ik dan wel of ik dat ook ga doen, of niet.

3. Kies je eigen risico

Poeh, ook zo'n onderwerp dat het afgelopen jaar niet gunstig heeft uitgepakt. Ik kies al jaren voor het maximale eigen risico in de basisverzekering. Daarmee bespaar ik fors op de premie en ach, als we toch zorg gebruiken waardoor het hogere eigen risico opgemaakt wordt - dan is dat maar zo. Dat was dit jaar zeker zo. Tenminste, voor mezelf dan. Voor m'n man niet. 

Ik heb goede hoop dat het nu wel een tijdje klaar is met mijn zorggebruik... maar ja, je weet het niet. De vraag is dus: ga ik voor € 385 eigen risico met een hogere premie of € 885 eigen risico met een lagere premie. En maak ik daarbij onderscheid tussen mezelf en m'n man? Voor de kinderen is er sowieso geen eigen risico, dus daar hoef ik niet over na te denken.

Het premieverschil varieert per verzekeraar en kan uiteindelijk de doorslag geven voor de keuze. Tenminste, zo was het eerder: de korting bij het maximale eigen risico was bij AnderZorg groter dan bij de rest, waardoor die polis het voordeligst uitpakte.

Kiezen doe ik dus nog niet, het hangt ook van de premies af. Door naar stap 4: premies vergelijken.

4. Zorgpremies berekenen en vergelijken

We hebben twee vergelijkers: één voor alleen de basisverzekering en één voor jouw totale zorgpremie als je ook voor aanvullingen kiest. Aanvulling met tandarts wil ik sowieso wel, dus ik kies voor de berekening van onze totale zorgpremie. Daar gaan we.

 1. Eigen gegevens invullen. Check.

 2. Gezinsleden meeverzekeren? Ja natuurlijk! In theorie kun je natuurlijk twee verschillende polissen afsluiten maar dat lijkt me heel onhandig. Dus gegevens van m'n man en kinderen invullen.

 3. Keuzevrijheid. Ik heb nog nooit een probleem gehad qua vergoedingen dus zeg Geen voorkeur. Volledige keuze vrijheid is gewoon duurder en vind ik niet nodig. 

 4. Eigen risico. Ik begin even met de keuze voor het maximale eigen risico.
 5. Dekkingen. Daar kom ik tot de conclusie dat ik misschien tóch twee losse berekeningen moet maken. Een brillenvergoeding is sowieso niet nodig voor m'n man... even terug, eerst alleen voor mezelf berekenen.

Heel AnderZorg komt niet voor in de uitkomsten, hoe kan dat? Oh ja, die hebben maar heel beperkt aanvullende verzekeringen: alleen tandarts en fysio. Geen brillenvergoeding en alternatieve geneeswijzen mogelijk, dus als ik die selecteer komt AnderZorg er niet uit. Logisch.

Haal ik ze weg - nog steeds geen AnderZorg. Hoe kan dat dan? Ah, ik zie het... je moet kiezen voor 'Alle verzekeraars' bij 'Sorteren op'. Dan komt onze huidige verzekeraar wel in het lijstje, maar is duidelijk niet de goedkoopste. Maar goed, op jaar basis scheelt het niet veel én de premie op m'n polis is lager: € 1.281. Daarvoor krijg ik naast de basisdekking:

 • tandarts 75% - maximum € 250 - max € 10.000 na ongeval
 • fysio max 6 behandelingen - max 16 na ongeval
 • werelddekking

Sterker nog, de premie op m'n polis is lager dan in de vergelijker en komt eigenlijk op nr 2! Dat komt door combinatiekortingen die de vergelijker lastig mee kan nemen. De nr 1 is Jaaah. van ONVZ. Ook daar is de premie op hun website lager, komt uit op €1.251 - € 30 verschil. Per jaar.

Is de dekking exact gelijk? Bijna... het verschil is dat ik bij AnderZorg werelddekking krijg (gratis bij de tandarts-ongevallendekking) en bij Jaaah niet. Maar ja, die werelddekking is al geregeld in onze doorlopende reisverzekering. 

Ga ik de moeite nemen om over te stappen voor € 30,= op jaarbasis? Hmmm... dat weet ik nog niet.

Brillenvergoeding zorgverzekering

De vraag is dus: hoe belangrijk zijn die brillenvergoeding en alternatieve geneeswijzen? De dekkingen zijn altijd beperkt en dat bedrag kan ik zomaar kwijt zijn aan extra premie. Laat ik dat eens even onderzoeken....

Ik neem in de vergelijker een vergoeding voor brillen (€ 200) op en voor alternatieve geneeswijzen (€ 200 per jaar).

De uitkomst is als goedkoopste een jaarpremie van €1.860 bij PMA. Dat is € 589 meer dan de premie bij AnderZorg! Daarvoor krijg je wel een veel ruimere dekking voor alternatieve geneeswijzen (max € 600 per jaar - dat verwacht ik écht niet nodig te hebben) maar een mindere voor brillen (€ 125 per twee jaar). Kortom: die polis is niet interessanter.

Volgende: IZA, €1.861. Hoe zit het daar met de aanvullende dekkingen? Heel ruim in de fysio, bril € 200 per 3 jaar, alternatieve geneeswijzen max € 600 en tandarts max € 1.000 per jaar. Mooi ruim voor alternatief en tandarts, maar heb ik daar zoveel extra geld voor over? Terwijl ik niet verwacht die dekkingen nodig te hebben? Nou nee.

Laat ik eens kijken wat er gebeurt als ik de brillenvergoeding eruit haal. Die € 200 is me het grote premieverschil met dekkingen die veel ruimer zijn dan ik wil niet waard. Dan zie ik een polis van Univé, jaarpremie € 1.380. Dat is interessanter - € 99 per jaar extra. Wat krijg ik daar dan voor?

 • tandarts 80% - periodieke controle 100% - maximum € 250  - max €10.000 na ongeval
 • fysio max 9 behandelingen
 • alternatieve zorg max 200 per jaar
 • werelddekking
 • verder niet veel spannends voor mij

Dan wordt de vraag dus: ga ik overstappen voor het verschil in dekking met € 99 hogere  premie? Ik roep niet direct ja of nee, het lijkt me goed om dit even te overleggen hier thuis. Het verschil is om precies te zijn:

 • tandarts: bij periodieke controle 100% ipv 75% / bij andere behandelingen 80% ipv 75%
 • fysio 3 behandelingen meer
 • alternatieve zorg maximaal € 200

Nu ben ik toevallig recent bij de tandarts geweest, de rekening ligt nog op m'n bureau. Periodieke controle € 22,16 en een kleine € 50 aan extra dingetjes. De vergoeding van AnderZorg was € 53,70, zou bij Univé dus € 61,73 zijn - zeg maar € 8,= meer. Bezoek aan de mondhygiëniste valt natuurlijk helemaal onder de 80% ipv 75%. Helemaal exact uitrekenen lukt nooit maar de kans is best aanwezig dat ik die € 99 zou terugverdienen. 

Tandarts vergoeding zorgverzekering

Ga ik overstappen? Op deze basis denk ik zomaar van niet. Ga het hier nog even overleggen, ook rondom het eigen risico. Want de keuze voor een lager eigen risico zou de vergelijking weer helemaal anders kunnen maken. 

Als ik al zou willen overstappen is m'n volgende stap nog even goed te kijken naar de gecontracteerde zorg. Of de voor mij logische zorgverleners een contract hebben met die verzekeraar én wat er vergoed wordt voor niet-gecontracteerde zorg.

En ik wil nog even kijken naar het aanbod via de werkgever van m'n man. Plus die van de ledenvereniging waar we toch lid van zijn. Misschien dat die collectiviteitskortingen interessant zijn?

Op deze onderwerpen kom ik morgen terug!

We helpen je graag met vergelijkingen en info over geldzaken...

Meld je aan voor de highlights in je mailbox!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.