Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 22 december 2020, 12:05 - Anneke Ranzato-Versloot
#zorgverzekering

Gisteren nam ik jullie 'live' mee in mijn vergelijking van zorgverzekeringen. Daar was ik alleen nog niet helemaal mee klaar, er waren nog twee onderwerpen over om te checken: de collectieve mogelijkheden en de gecontracteerde zorg. Die zou ik vandaag met jullie delen, dus bij deze!

Collectieve zorgverzekering interessant?

Ten eerste: de collectiviteitskortingen. Op mijn bureau liggen twee papieren: één van de werkgever van mijn man met een collectiviteitsaanbod van VGZ, en één van de Espria ledenvereniging met een collectiviteitsaanbod van Univé, Zilveren Kruis, De Friesland en Menzis. Zou ik daarmee een slimmere keuze maken dan met een zelf uitgekozen ziektekostenverzekering zonder collectiviteitskorting?

Collectief via werkgever

Eerst dat werkgeversaanbod bij VGZ. Ziet er aantrekkelijk uit: 5% korting op de basisverzekering, 10% op tandartsverzekering en 20% op overige aanvullende dekkingen. En dan ook nog eens € 12 bruto per maand extra overstapbonus.

Zorgverzekeraar VGZ

Goedkoopste polis toch duurder
Ik kies de goedkoopste versies van zowel de basisverzekering (met maximaal eigen risico) als het beperkte aanvullende pakket en de tandartsdekking. Dat komt qua dekking grofweg overeen met wat ik gisteren heb doorgerekend. De jaarpremie komt uit op € 1.400, waar ik bij AnderZorg € 1.281 betaal. 

Premie zorgverzekering berekenen

Overstapbonus
Hoe zit dat met die overstapbonus van € 12 per maand? Keer 12 komt dat uit op € 240 per jaar, dat zou het geheel toch goedkoper maken. Maar... de overstapbonus is bruto, er gaat dus nog belasting vanaf - netto komt dat op grofweg € 150. Alleen is die overstapbonus niet per persoon, dus die krijgen we niet voor ons allebei. Daarmee moeten we dat voordeel halveren, want ik wil wel met het hele gezin bij één zorgverzekeraar zitten.

Voorwaarden checken
Wat ik gek vind is dat je op die pagina van de collectiviteit niet de voorwaarden kunt zien. Die € 250 voor de tandarts, is dat bij alles 100% vergoeding of minder? Daarvoor moet ik naar de gewone VGZ site en zie dat het gaat om 80%. Daar had ik gisteren al mee uitgerekend dat dit ook wel wat verschil maakt. 

Uitgebreide aanvullende pakket inclusief bril
Interessant is het uitgebreide aanvullende pakket, dat wordt hier door 20% korting misschien wel lonend. Voor een jaarpremie van zo'n € 300 meer dan de AnderZorg-polis  is er wel veel meer gedekt, zoals ruim fysio, € 300 aan alternatieve zorg, preventiebudget en mindfulness - en per 3 jaar 1 complete bril... vooral die bril maakt het misschien wel een optie. Maar ja, voor die volledige vergoeding moet ik wel naar een keten-opticien: Pearle, Eye Wish, Hans Anders, Specsavers of eyes+more. En extra dunne glazen zitten niet in de vergoeding.

Dit ga ik wel meenemen in de beslissing denk ik zomaar. Ook al moet ik zeggen dat ik niet zo van eisen en beperkingen houd zoals die opticienkeuze.

Collectief via ledenvereniging

Dan het collectief via de ledenvereniging waar we tóch lid van zijn. Daar hebben ze maar liefst de keuze uit vier verschillende verzekeraars, waaronder Univé. Die was ik eerder tegengekomen in m'n vergelijking als interessante optie - dus misschien dat die meteen extra korting wel als topper uit de bus komt?

Univé Zorgverzekeraar

Goedkoopste basisverzekering niet mogelijk
Wat blijkt: je kunt binnen dat collectief niet kiezen voor de Zorg Select basisverzekering van Univé - daar is dus geen sprake van korting. Dan houdt het al snel op, want met basisverzekering die ruim duurder uitpakt wordt het totaal nooit voordeliger.

Verrast dat collectief interessant kan zijn

Zoals het er nu uitziet gaat de keuze tussen AnderZorg en VGZ via het werkgeverscollectief. Ik moet eerlijk toegeven dat ik dat niet had verwacht. In mijn beleving zouden collectieve zorgverzekeringen maar zelden echt voordeel opleveren. Dat zou hier wel zo kunnen zijn als ik kies voor die uitgebreide aanvulling.

Laat ik de totaalpremie voor ons hele gezin even doorrekenen om dat goed naast elkaar te zetten.... en dat dan natuurlijk even met manlief bespreken.

Gecontracteerde zorg

Dan de gecontracteerde zorg. Laat ik eens kijken naar de verschillen die daar aan de orde zijn tussen Anderzorg en VGZ. Ik verwacht weinig verschil. Anderzorg is dan wel een budgetverzekeraar, maar onderdeel van Menzis en daarmee hebben ze ook de contracten van Menzis. 

Anderzorg zorgverzekeraar

Zorgvinder Anderzorg

Anderzorg heeft een handige zorgvinder. Je kunt daar het soort zorgverlener en je locatie kiezen en je krijg de gecontracteerde zorgverleners in beeld. Alle ziekenhuizen in de omgeving zijn gecontracteerd. Alle fysiotherapeuten ook. Ik geloof dat ik er wel op durf te vertrouwen dat dit goed zit.

Zorgzoeker VGZ

VGZ heeft natuurlijk ook zo'n zoeksysteem: de Zorgzoeker. Ook hier blijkt alles wat ik kan bedenken gecontracteerd, dus hier maak ik me ook geen zorgen over.

Keuze voor simpele of collectieve zorgverzekering

Kortom: ik heb eigenlijk alleen nog de keuze te maken: ga ik voor de basis met heel beperkte aanvullingen, dan blijven we bij AnderZorg. Wil ik voor mezelf toch die brillenvergoeding, dan is de collectieve optie via VGZ een betere keuze. 

Nadeel van een collectieve polis

Het nadeel van een collectief via een werkgever is altijd dat de kortingen vervallen als je uit dienst gaat. Maar ja, ik verwacht niet dat m'n man komend jaar van baan zal veranderen... Nog even intern overleg hier thuis, en dan ben ik er wel uit.

Het lastige van zorgverzekeringen vergelijken

En jij? Als je m'n hele overwegingsproces gevolgd hebt kan ik me voorstellen dat je denkt: wat een gedoe! is het ook wel een beetje, dat geef ik direct toe.

Keuzes maken voor je zorgverzekering

Zorgverzekeringen vergelijken en premies berekenen, dat is het probleem niet. Het lastige zit in het maken van keuzes. Over je eigen risico en over wat je wel en niet wilt verzekeren. Vervolgens loop je er tegenaan dat de aanvullende pakketten bij alle zorgverzekeraars heel verschillend zijn ingericht. Dat je moet kiezen voor óf heel minimaal, óf heel uitgebreid - maar dan betaal je ook voor allerlei dekkingen die je waarschijnlijk niet gaat gebruiken. 

Maar goed, als je de moeite neemt kun je wel tot een beslissing komen die je geld gaat besparen in 2021... en dat is wel heel erg welkom!

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.