Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 24 december 2020, 15:31 - Jos Koets
#huis kopen #hypotheek #huizenmarkt

Het jaar 2020 zal de boeken ingaan als het coronajaar. Het jaar dat heel veel mensen in Nederland tijdelijk niet meer hun werk konden verrichten. Dit laatste is natuurlijk absurd. Je bent gezond en wilt / kunt werken, maar het wordt je verboden door het Kabinet. Wat zal 2021 brengen op de huizen- en hypotheekmarkt? Ik verwacht dat de huizenprijzen zullen blijven stijgen en voor de hypotheekrente verwacht ik spectaculaire nieuwe laagterecords.

Terugblik op 2020: huizenmarkt

Als ik terugkijk naar de huizenmarkt in 2020 dan is duidelijk dat de huizenprijzen flink zijn gestegen. Dat huizenprijzen stijgen is leuk voor de bestaande huizenbezitters maar niet voor de starters en doorstromers die een koopwoning willen kopen. De gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning is op het ogenblik rond de 355.000 euro. Voor een nieuwbouwwoning moet gemiddeld zeker rond de 450.000 euro worden betaald.

Wie even de rekenmachine hanteert, zal concluderen dat de huizenprijzen meer zijn gestegen dan het inkomen van de kopers. Vergeet niet dat door de corona de verwachte inkomensstijging voor heel veel Nederlanders is uitgebleven!

Terugblik op 2020: hypotheekrente

De rentes zijn in 2020 verder gedaald. Voor velen is het opmerkelijk dat ook tijdens de coronacrisis de hypotheekrente (vanaf september 2020) verder is gedaald. Deze daling kwam voor mij niet als een verrassing. Ik heb deze zelfs aangegeven in april toen de rentes nog verder stegen.

Het is toch verwonderlijk dat er sprake is van deze hypotheekrentes voor hypotheken met / zonder NHG.

Hypotheekrente overzicht per 24 december 2020

De actuele hypotheekrentes vergelijken

Vooruitblik op 2021: huizenmarkt

Wat gaat 2021 ons brengen? Het wordt een zeer interessant jaar vanwege de vaccinatie. Wie laat zich vaccineren en wie niet? Voor de huizenmarkt zal er naar mijn mening weinig veranderen. De huizenprijzen zullen verder stijgen. Het is zelfs mogelijk dat deze stijging weer rond de 10% is. Schrik niet want dan wordt de gemiddelde huizenprijs voor een bestaande woning rond de 390.000 euro!

Je gaat nu echt de vraag stellen: welke kopers (en hoeveel) kunnen dit soort bedragen nog aan hypotheek krijgen op hun inkomen? Ik ga u nu lekker niet het antwoord geven (dat komt zeker nog in 2021).

Vooruitblik op 2021: hypotheekrente

Wel ga ik een voorspelling doen voor de hypotheekrente. Ik verwacht dat deze verder daalt. Het zal mij niet verbazen als de hypotheekrente voor 20 jaar vast met NHG onder de 1% komt! Dit betekent ook dat de hypotheekrente voor 30 jaar vast met NHG onder de 1,5% komt. Zoals gewoonlijk zal ook in 2021 de hypotheekrente een golfbeweging maken. Dus alleen maar dalen is zeker niet van toepassing.

Genoeg om over te schrijven in 2021!

Tot slot verwacht ik wel wat reuring / opschudding in de hypotheekbranche in 2021. Dit betekent dat er genoeg te schrijven valt voor mij in 2021.

Zullen we je op de hoogte houden van alles rondom hypotheken?

Meld je NU aan voor onze Update Hypotheken in je mailbox!

Nu aanmelden
Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.