Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogSteeds meer mensen verhuren hun oude koophuis. Let wel op de regels!
Een koopwoning verhuren is de afgelopen tijd trendy geworden. Heel veel huizenbezitters doen het en het levert vaak nog leuk geld op ook. Toch is het verstandig om niet over één nacht ijs te gaan voor je hier aan begint! Want er zijn zeker ook risico's aan verbonden. Risico's die niet altijd gedeeld worden door de diverse makelaars / hypotheekadviseurs die actief zijn op deze markt.
Natuurlijk heb je als huizenbezitter ook je eigen verantwoordelijkheid om je goed te (laten) informeren voor je aan het verhuren van een woning of meerdere woningen begint. Om je hierbij enigszins te helpen, zal ik in de komende tijd verschillende blogs schrijven over dit onderwerp.
Heel vaak begint het verhuren van een woning bij een verhuizing. De huizenbezitter heeft een andere koopwoning gekocht waarin hij / zij gaat wonen. De oude koopwoning wordt dan echter niet verkocht maar verhuurd. Wat zijn de voordelen van verhuur?
Wie zijn koopwoning verhuurt, doet dat om geld te verdienen. De huurinkomsten moeten dus (flink) hoger zijn dan de maandlasten die nog betaald moeten worden voor de lopende hypotheek. Helemaal geen hypotheek is natuurlijk het beste omdat je dan als eigenaar kunt doen wat je zelf wilt. In bepaalde steden in Nederland zijn huurders al snel meer dan 1.000 euro per maand kwijt voor een (klein) appartement. Dus financieel kan verhuren zeker aantrekkelijk zijn.
Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het verhuren van je voormalige koophuis:
Als er op de verhuurde woning nog een lopende hypotheek rust, dan verhuist deze hypotheek naar box 3. Dit betekent dat over de betaalde hypotheekrente geen renteaftrek meer geldt. Wel kan de hypotheek als box 3 schuld worden opgevoerd. Deze mag dan in mindering worden gebracht met het vermogen in box 3. De schuld kan er voor zorgen dat er geen box 3 belasting verschuldigd is.
Bij verhuur van appartementen is het netjes om de Vereniging van Eigenaren (VvE) in te lichten. Het is namelijk mogelijk dat verhuur niet is toegestaan. Dit staat dan in de reglementen van de VvE. De VvE. inlichten is ook belangrijk omdat er via de VvE. een opstalverzekering is afgesloten. Indien door brand in het appartement van de verhuurder het gehele gebouw teniet gaat, moeten er geen problemen ontstaan met de opstalverzekeraar. Bovendien zal de verhuurder zelf ook een goede inboedelverzekering moeten afsluiten waarbij verhuur geen problemen op mag leveren.
Voor woningen die verhuurd worden, bestaan specifieke verhuurhypotheken. Maar als een huizenbezitter zijn oude woning verkoopt, dan loopt er vaak nog een oude, "normale" hypotheek. Als er sprake is van een oude hypotheek en je bent van plan deze door te laten lopen, dan moet de bank wel toestemming geven voor verhuur. Alle banken in Nederland hebben in hun voorwaarden (kleine lettertjes) staan dat de koopwoning niet zo maar verhuurd mag worden. Hieronder de tekst uit de voorwaarden van een bank in Nederland.
"als het Onderpand in strijd met de Akte of de Bepalingen is verhuurd, verpacht of in gebruik is (gegeven), zal overeenkomstig de wettelijke regels ontruiming kunnen plaatsvinden."
Helaas zijn zeer veel huizenbezitters niet op de hoogte van bovenstaande tekst. Zij vragen meestel advies aan een makelaar hoe zij het beste hun woning kunnen verhuren en welke huurprijs zij kunnen vragen. De makelaar helpt dan bij het opstellen van de huurovereenkomst (natuurlijk tegen een vergoeding), maar dat wil niet altijd zeggen dat er ook op deze hypotheekregels gewezen wordt.
Dit kan tot grote problemen leiden, waar ik in een volgend blog dieper op in zal gaan.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.