Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 14 januari 2021, 08:41 - Anneke Ranzato-Versloot
#lenen

Stel: je bent ondernemer, je hebt een eigen bedrijf. En je hebt geld nodig voor een investering - maar dat heb je zakelijk niet beschikbaar. De investering wil je zo graag dat je daar geld voor wilt lenen.

Zakelijke lening afsluiten

Dan heb je een zakelijke lening nodig en ga je kijken of dat lukt. Het kan een zakelijke lening zijn bij de bank waar je met je bedrijf bankiert. Of een zakelijke lening bij één van de vele nieuwe partijen: fintech organisaties die kredietverstrekking op een andere manier aanpakken dan de traditionele grootbanken.

Zakelijke lening afsluiten

Grootbank of fintech partij?

Wat daarin de beste keuze is hangt vooral af van jouw kredietbehoefte qua bedrag en leenvorm en mogelijkheden. De gewone banken zijn interessant wanneer je een zakelijke lening wilt voor een langere periode of juist een rekening courant krediet (dat is in feite een zakelijk doorlopend krediet). De fintech partijen richten zich veelal op kredietverlening voor kortere looptijden. Hun aanvraagproces gaat doorgaans heel snel en eenvoudiger: je hoeft minder papieren aan te leveren. Daardoor zijn bij de meeste van die partijen de leenrentes dan wel weer hoger: ze lopen meer risico dat je niet volledig zult terugbetalen.

Persoonlijke lening voor zakelijk gebruik

Veel ondernemers zullen zich afvragen of het ook mogelijk is om een gewone persoonlijke lening (PL) aan te vragen en het geleende geld dan te gebruiken voor de zaak. Dat klinkt als logisch en heel gemakkelijk. Net zo logisch (en net zo makkelijk) is de afwijzing die je hierbij zult krijgen van de bank. Als je tenminste eerlijk aangeeft wat het bestedingsdoel van jouw lening is...

Online geld lenen

Zakelijk is niet persoonlijk

De naam zegt het al: het is een persoonlijke lening. Persoonlijk. Niet zakelijk. Voor persoonlijk gebruik. Niet voor zakelijk gebruik. De bank zal dus waarschijnlijk 'nee' zeggen tegen een aanvraag voor een PL met een zakelijk bestedingsdoel. Deze leningen zijn niet gemaakt om bedrijven mee te financieren, dus dat is niet zo gek. 

Eigen geld inruilen voor persoonlijke lening

Als je privé wel geld op je spaarrekening hebt staan voor een persoonlijke uitgave is er een omweg mogelijk. Je gebruikt dat geld voor je zaak - dat is eigen geld, daar kun je mee doen wat je wilt. Voor die persoonlijke uitgave vraag je dan een PL aan. Dan klopt het bestedingsdoel met wat de bank met een persoonlijke lening wil financieren. De vraag is dan nog wel of ze jou een PL willen verstrekken op basis van jouw ondernemersinkomen. 

Risico als het mis gaat met de zaak

Je loopt hiermee ook wel een risico als het misgaat met de zaak. Het eigen geld dat je in je bedrijf hebt gestopt is dan weg, dat krijg je niet meer terug. Ondertussen heb je privé dan wel die PL afgesloten, die je natuurlijk gewoon moet afbetalen. Je steekt jezelf dan dus privé in de schulden terwijl je het geld voor die persoonlijke uitgave eigenlijk had gespaard.

Ik zal dus zeker niet beweren dat het verstandig is om dit te doen. Maar een mogelijkheid kan het wel zijn. Afhankelijk van jouw bereidheid om risico te lopen kun je kijken of het op die manier lukt om alsnog de investering die je wilt doen in je bedrijf te financieren.

Geld nodig vanwege coronacrisis?

Heb je geld nodig voor je bedrijf, niet voor een investering maar juist om overeind te blijven in de coronacrisis? Check dan de KKC-regeling (Klein Krediet Corona) van de overheid!

Coronacrisis geld lenen voor de zaak

Zakelijk lenen met lage rente & garantie van de overheid

Met die regeling kun je een lening afsluiten bij een bank of zo'n fintech partij (niet-bancaire financier) tegen een aantrekkelijke rente. De overheid staat voor 95% van het geleende bedrag garant, waardoor het risico van de kredietverstrekking voor de bank heel klein is. Dat ze wel 5% risico lopen moet ervoor zorgen dat ze de kredietaanvragen wél heel serieus beoordelen en het geld alleen uitlenen aan bedrijven die in de kern gezond zijn. 

Hoe werkt dat Klein Krediet Corona?

De KKC-regeling is beschikbaar voor ondernemers met een omzet vanaf €50.000 die voor de coronacrisis genoeg winst maakten en vóór 1 januari 2019 al waren ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK). De lening is minimaal € 10.000 en maximaal € 50.000, heeft een looptijd van maximaal 5 jaar en een rente van maximaal 4%. Je betaalt aan de staat een eenmalige premie van 2% als je van de regeling gebruik maakt.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.