Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 28 januari 2021, 11:43 - Jos Koets
#hypotheek

Slecht nieuws voor de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. De AFM komt met een bericht dat 78.000 huishoudens hun lopende aflossingsvrije hypotheek niet meer kunnen betalen. Het gevolg is dat zij hun woning gedwongen moeten verkopen.

Dit nieuws is gewoon onzin, omdat het hier gaat om aflossingsvrije hypotheken die rond 2035 aflopen. Dat is pas over 14 jaar! Waarom nu al nieuws brengen over iets wat misschien zou kunnen gebeuren rond 2035. Hebben we niets beters te doen?

Maandlasten nog niet in te schatten

De AFM kijkt naar de normen van de bank. Hierbij wordt er gekeken naar de hoogte van het inkomen en wat een huizenbezitter op het moment dat de hypotheek afloopt (dus in 2035) naar schatting maximaal aan hypotheek kan krijgen. Het is heel goed mogelijk dat de aflossingsvrije hypotheek dan te hoog is voor deze normen van de bank. Het risico is dus dat de huizenbezitter op dat moment geen nieuwe aflossingsvrije hypotheek kan afsluiten en de woning dan zal moeten verkopen.

Dit wil niet zeggen dat een huizenbezitter de bruto / netto maandlast niet kan betalen van een aflossingsvrije hypotheek. De hoogte van de maandlast is vooral afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. Niemand weet wat de hoogte van de hypotheekrente in 2035 is / wordt. Laat ik even een rekenvoorbeeld nemen met verschillende rentes, waarbij de aflossingsvrije hypotheek 300.000 euro is.

Hypotheekrente in 2035 Bruto maandlast - aflossingsvrije hypotheek
Rente van 1,0% Bruto per maand 250
Rente van 1,5% Bruto per maand 375
Rente van 3,0% Bruto per maand 750
Rente van 6,0% Bruto per maand 1.500

Ik kan begrijpen dat als het pensioeninkomen alleen bestaat uit twee AOW-uitkeringen (totaal 28.000 euro) dat de aflossingsvrije hypotheek bij een hypotheekrente van 6% en eenĀ  maandlast van 1.500 euro dan niet meer betaalbaar is. Echter als de rente 1% is, dan moet de maandlast van 250 euro toch goed betaalbaar zijn voor deze aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro?

Huurhuis beter?

Als we nu (2021) even naar de huurprijzen kijken, dan moeten veel huurders al snel minimaal 800 euro betalen voor een huurhuis. De kans is groot dat dit bedrag in 2035 verdubbeld is tot 1.600 euro. Dan komt de huurprijs in 2035 overeen met een hypotheekrente van 6% in mijn voorbeeld. Huren lijkt dan ook geen aantrekkelijke optie.

Een huis kopen of huren?

Achterliggend doel? Extra aflossen!

In het kort komt het erop neer dat in de toekomst kijken niet mogelijk is. Ook de AFM kan dit niet en moet dit ook niet doen. Dit is expres nieuws uitbrengen om te zorgen dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek dit geheel of gedeeltelijk gaan aflossen. De AFM en ook DNB zijn grote voorstanders dat de hypotheken volledig worden afgelost.

Jos Koets
Jos Koets Financieel adviseur en schrijver

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.