Search
Close this search box.

Huishoudens lopen risico op gedwongen verhuizing

Jos vindt de waarschuwing van de AFM te vroeg en overdreven

Jos vindt de waarschuwing van de AFM te vroeg en overdreven

Slecht nieuws voor de huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek. De AFM komt met een bericht dat 78.000 huishoudens hun lopende aflossingsvrije hypotheek niet meer kunnen betalen. Het gevolg is dat zij hun woning gedwongen moeten verkopen.

Trade Republic 4% spaarrente aanbod met lees meer knop.

Dit nieuws is gewoon onzin, omdat het hier gaat om aflossingsvrije hypotheken die rond 2035 aflopen. Dat is pas over 14 jaar! Waarom nu al nieuws brengen over iets wat misschien zou kunnen gebeuren rond 2035. Hebben we niets beters te doen?

Maandlasten nog niet in te schatten

De AFM kijkt naar de normen van de bank. Hierbij wordt er gekeken naar de hoogte van het inkomen en wat een huizenbezitter op het moment dat de hypotheek afloopt (dus in 2035) naar schatting maximaal aan hypotheek kan krijgen. Het is heel goed mogelijk dat de aflossingsvrije hypotheek dan te hoog is voor deze normen van de bank. Het risico is dus dat de huizenbezitter op dat moment geen nieuwe aflossingsvrije hypotheek kan afsluiten en de woning dan zal moeten verkopen.

Dit wil niet zeggen dat een huizenbezitter de bruto / netto maandlast niet kan betalen van een aflossingsvrije hypotheek. De hoogte van de maandlast is vooral afhankelijk van de hoogte van de hypotheekrente. Niemand weet wat de hoogte van de hypotheekrente in 2035 is / wordt. Laat ik even een rekenvoorbeeld nemen met verschillende rentes, waarbij de aflossingsvrije hypotheek 300.000 euro is.

Hypotheekrente in 2035 Bruto maandlast – aflossingsvrije hypotheek
Rente van 1,0% Bruto per maand 250
Rente van 1,5% Bruto per maand 375
Rente van 3,0% Bruto per maand 750
Rente van 6,0% Bruto per maand 1.500

Ik kan begrijpen dat als het pensioeninkomen alleen bestaat uit twee AOW-uitkeringen (totaal 28.000 euro) dat de aflossingsvrije hypotheek bij een hypotheekrente van 6% en een  maandlast van 1.500 euro dan niet meer betaalbaar is. Echter als de rente 1% is, dan moet de maandlast van 250 euro toch goed betaalbaar zijn voor deze aflossingsvrije hypotheek van 300.000 euro?

Huurhuis beter?

Als we nu (2021) even naar de huurprijzen kijken, dan moeten veel huurders al snel minimaal 800 euro betalen voor een huurhuis. De kans is groot dat dit bedrag in 2035 verdubbeld is tot 1.600 euro. Dan komt de huurprijs in 2035 overeen met een hypotheekrente van 6% in mijn voorbeeld. Huren lijkt dan ook geen aantrekkelijke optie.

Een huis kopen of huren?

Achterliggend doel? Extra aflossen!

In het kort komt het erop neer dat in de toekomst kijken niet mogelijk is. Ook de AFM kan dit niet en moet dit ook niet doen. Dit is expres nieuws uitbrengen om te zorgen dat huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek dit geheel of gedeeltelijk gaan aflossen. De AFM en ook DNB zijn grote voorstanders dat de hypotheken volledig worden afgelost.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek