Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
maandag 1 februari 2021, 08:41 - Anneke Ranzato-Versloot
#sparen #belasting

Misschien denk je dat ik gek geworden ben als ik zeg dat het kan: bij een negatieve rente op je spaargeld tóch een positief rendement behalen. Het kán - en dat heeft natuurlijk alles te maken met fiscale voordelen.

GroenSparen bij de Rabobank

Specifiek gaat het over GroenSparen bij de Rabobank. Dat is één van de weinige spaarvormen waarmee je gebruik kunt maken van de fiscale voordelen die gelden voor groene beleggingen. Dat Rabo GroenSparen klinkt machtig interessant, maar dan blijkt dat het al tijden niet mogelijk is om daarop in te leggen.

Groen sparen

Per 1 april weer open

Nu heeft de Rabobank goed nieuws... vanaf 1 april 2021 gaat Rabo GroenSparen weer open. Dan kun je dus weer een nieuwe rekening openen of extra inleggen als je al zo'n rekening hebt lopen. Mijn inschatting is dat je dan héél snel moet zijn, het is nogal populair.

Dat heeft niets te maken met de rente.

Negatieve rente!

Stond die bij de vorige openingsperiode nog op 0,01% - wie op of na 1 april mag inleggen doet dat tegen een rente van - 0,5%. Ja MIN. Negatief dus. Je moet betalen om mee te mogen doen met GroenSparen.

Negatieve rente voor Rabo GroenSparen

Waarom zou het dan populair zijn?

Waarom zou het dan populair zijn. Wie gaat er nou vrijwillig z'n spaargeld naar een rekening brengen waar je moet betalen in plaats van dat je rente krijgt

Het heeft alles te maken met het fiscale voordeel.

Extra vrijstelling en extra heffingskorting

Voor groene beleggingen geldt een extra vrijstelling bij de vermogensrendementsheffing (inkomstenbelasting in box 3), én een extra heffingskorting. Door die combinatie van belastingvoordelen kan het inleggen van spaargeld op een rekening met een negatieve rente van 0,5% alsnog positief uitpakken.

Zullen we even rekenen?

Stel: je hebt zoveel spaargeld dat je boven het bedrag van € 50.000 zit (dat is wat je belastingvrij aan vermogen mag hebben in box 3).

Rekenen

Voordeel van de extra vrijstelling in box 3

Over de volgende € 50.000 betaal je effectief 0,589% belasting. Die hoef je niet te betalen als het geld onder de extra vrijstelling valt. De belasting die je niet hoeft te betalen is al meer dan de 0,5% op dat GroenSparen, dus is het per saldo voordeliger om dat dan maar te doen.

Laten we een bedrag van € 25.000 in GroenSparen stoppen: dan betaal je dus € 125,= aan de Rabobank. Laat je het op een gewone spaarrekening staan - dan moet je € 147,25 aan de Belastingdienst betalen. 

Voordeel van de extra heffingskorting

Bovendien krijg je bij groene beleggingen nog een extra heffingskorting: een bedrag dat je minder hoeft te betalen aan inkomstenbelasting. Die heffingskorting is nog eens 0,7% van het bedrag dat je in box 3 aan extra vrijstelling hebt. Dat levert dus nog eens een extra voordeel op van € 175,= op. 

Ook interessant bij vermogen beneden € 50.000?

Is GroenSparen ook interessant bij een vermogen lager dan € 50.000? Je kunt dan niet profiteren van de extra vrijstelling in box 3, want je betaalt daar al geen belasting. Wel geldt nog steeds die heffingskorting van 0,7% - die is groter dan de negatieve rente van 0,5%. Je houdt dus een positief netto rendement over van 0,2%. 

Dat kan wel beter...

Maar dat kan wel beter... kijk maar naar de gewone deposito's. Daar kun je voor 1 jaar vast - onder de Nederlandse garantie - 0,4% krijgen bij NIBC Direct en Yapi Kredi. Of 0,5% in België.

Check depositorentes

Zolang je geen belasting hoeft te betalen in box 3 - dus zolang jouw vermogen niet hoger is dan € 50.000 per persoon - is dat netto dus ook 0,4% of 0,5%. Ruim meer dan de netto 0,2% op Rabo GroenSparen. 

Rendementen op een rij

Op een rij: het effect van het inleggen van € 25.000 in Rabo GroenSparen

 


Inleg € 25.000
totale vermogen
€ 50.000

Inleg € 25.000
totale vermogen
€ 80.000
Rente betalen aan Rabo € 125,00 € 125,00
Voordeel extra vrijstelling in box 3 € 0,00 € 147,25
Extra heffingskorting € 175,00 € 175,00
Netto rendement € 50,00
0,2% over € 25.000


€ 197,25
0,789% over € 25.000

Groter vermogen - groter voordeel

Heb je een vermogen dat groter is dan € 100.000 per persoon, dan wordt het nóg interessanter. Dan betaal je over het bedrag boven de € 100.000 namelijk 1,395% belasting en heeft de extra vrijstelling nog een groter effect. En is je vermogen groter dan € 1.000.000... dan komt dat neer op 1,7639%.

Groen sparen is toch niet groen beleggen?

Het kan dat je nu denkt: die vrijstellingen zijn voor groen beleggen. Sparen is niet hetzelfde als beleggen, zijn die belastingvoordelen dan wel van toepassing bij GroenSparen? Ja, toch wel! Dat komt doordat de inleg van deze deposito's voor minimaal 70% wordt geïnvesteerd in groene projecten.

De Rabo GroenSparen rekening is een spaarrekening waarbij je inleg voor minimaal 70% wordt geïnvesteerd in groene projecten. En dat wordt door de overheid in veel gevallen beloond met fiscale voordelen. Dit komt doordat Rabo GroenSparen gezien wordt als een groene belegging.

Interessant bij vermogen boven € 50.000 pp

Klinkt als een aantrekkelijk idee, of niet dan? Wel als je met je vermogen boven de vrijstelling in box 3 zit, dan zeker. Zit je daaronder - dan hoef je dit voor het rendement niet te doen - een gewoon deposito met de hoogste rente levert je dan netto meer op. Tenzij het je gaat om de groene projecten, dan zou je er alsnog ook dan voor kunnen kiezen.

Vast snel uitverkocht

Het slechte nieuws is dat de mogelijkheid voor GroenSparen er niet doorlopend is.:

Let op: de openstelling is tijdelijk. Als groenfonds moet Rabo Groen Bank B.V. minimaal 70% van haar vermogen uitzetten in groenprojecten. Als er te veel geld instroomt, voldoet ze mogelijk niet meer aan die voorwaarde. Om dat te voorkomen, gaat de inlegmogelijkheid dan weer dicht.

Het zou mij niet verbazen als het binnen no-time uitverkocht is. Ik zou me kunnen voorstellen dat de Rabo-adviseurs van grote spaarders er bovenop zitten en heel snel grote bedragen inleggen voor hun klanten. Dus wil je eraan meedoen? Zet dan je alarm maar op 1 april 2021...

Handig om op de hoogte te zijn van spaarkansen, toch?

Meld je NU aan voor onze gratis Update Sparen in je mail!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.