Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenWil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
Alles over beleggenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogOverbruggingshypotheek kan inbreng eigen middelen voorkomen
Het is op HomeFinance.nl mogelijk om te reageren op nieuws- en blogberichten. Het is leuk om te zien dat daar heel regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Soms worden er vragen gesteld of ontstaat er een discussie die leidt tot een nieuw blogbericht van mijn hand. Zo schrijf ik dit blogbericht naar aanleiding van een reactie op een blog van 12 juli 2019 over wat precies een overbruggingshypotheek is.
Er ontstond een discussie waarbij het volgende werd opgemerkt:
"Hoe bedoel je dit? De overbruggingshypotheek heeft niets met de waarde van je nieuwe woning te maken. De overbruggingshypotheek overbrugt de periode tot je OUDE woning verkocht is. En dan kijkt de bank naar de verkoopwaarde (als die woning al verkocht is maar de verkoop pas later bij de notaris geregeld wordt) of de taxatiewaarde als de oude woning nog niet verkocht is. Als je bij je nieuwe woning hoger biedt dan de taxatiewaarde van die woning, dan moet je eigen geld inbrengen. Ik zie geen andere manier."
De laatste twee zinnen van de opmerking kloppen niet. Als er een nieuwe woning wordt gekocht waarbij de koopprijs hoger is dan de taxatiewaarde dan kan dit verschil worden "meegenomen in de overbruggingshypotheek". Het grote voordeel is nu dat er GEEN eigen middelen nodig zijn. Ik zal dit uitleggen door middel van een rekenvoorbeeld. Hierbij gaat iemand een huis kopen waarbij de koopprijs 428.000 euro is terwijl de taxatiewaarde maar 400.000 euro bedraagt.
In deze situatie is sprake van een starter. Uiteraard heeft een starter geen overwaarde uit een vorige woning. De berekening wordt dan als volgt:
In deze situatie is de koper een doorstromer. Of te wel iemand die al een koopwoning heeft en een nieuwe huis gaat aankopen. In dit voorbeeld bedraagt de overwaarde uit de vorige koopwoning 100.000 euro. Hiervan wordt 80.000 euro gebruikt door de doorstromer om via een overbruggingshypotheek in te brengen bij de nieuwe aankoop.
Zonder overbruggingshypotheek moet er dus 40.000 euro eigen middelen worden ingebracht. Met het inbrengen van een overbruggingshypotheek zijn de eigen middelen niet nodig. De bank ziet namelijk de overbruggingshypotheek als eigen middelen. Voor de maximale hypotheek op inkomen wordt de overbruggingshypotheek ook niet meegenomen.
Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.