Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
woensdag 3 februari 2021, 08:28 - Anneke Ranzato-Versloot
#hypotheek #belasting

Heel even dacht ik dat de Telegraaf mijn blog van vorige week (Geen hypotheekrente aftrek meer over 10 jaar?) als inspiratie had gebruikt voor hun artikel: Nog maar 10 jaar renteaftrek: adviseurs verwachten chaos. Was dat zo?

Hypotheekrenteaftrek vervalt

Nee hoor, toch niet. In mijn artikel ging het om het moment waarop het eigenwoningforfait hoger uitkomt dan het bedrag aan hypotheekrente dat je kunt aftrekken. Terwijl over 10 jaar inderdaad ook het moment komt waarop een deel van de huizenbezitters helemaal geen hypotheekrente meer kan aftrekken. Of nog maar een deel ervan.

Hypotheek berekenen

2031: 30 jaar na 2001

2031. Ja, over 10 jaar is het alweer zover. Het jaar dat zo ver weg leek toen in 2001 de hypotheekrente voor maximaal 30 jaar aftrekbaar werd in plaats van onbeperkt. Nu zijn er alweer 20 jaren voorbij gevlogen en duurt het nog maar 10 jaar voordat het zover is. 

Financieel adviseurs verwachten chaos

Financieel adviseurs verwachten chaos, schrijft De Telegraaf. Chaos? Hoezo dan? Iedereen weet toch al sinds 2001 dat het moment van 2031 eraan komt? Dus hebben huizenbezitters daar toch rekening mee gehouden in hun financiële plan? 

Chaos door vervallen hypotheekrenteaftrek

Alles vergeten na afsluiten hypotheek

Ja... dat zou zo moeten zijn. In de praktijk is het natuurlijk niet zo. Wie een huis koopt verdiept zich noodgedwongen in hypotheken, je moet er immers één afsluiten op dat moment. Daarna... kun je alles wat je erover gehoord, gelezen en geleerd hebt weer vergeten zolang je niet gaat verhuizen.

Hypotheekrenteaftrek vervalt: heb jij dat in beeld?

Dus hoe bewust zijn de meeste woningeigenaren van het vervallen van hun hypotheekrenteaftrek? Ik ben bang dat ik het ermee eens moet zijn... dat er veel zijn die het niet goed op hun netvlies hebben.

Over 10 jaar is het klaar!

Laat ik daarom ook een bijdrage leveren aan de bewustwording: over 10 jaar is het klaar! Of nou ja, voor het belastingvoordeel over het hypotheekbedrag dat je in 2001 al had. Niet over je hele hypotheek... als je sinds 2001 een extra hypotheek erbij hebt genomen is voor dat deel de 30 jaar pas op het moment van afsluiten gaan lopen.

Over 10 jaar is het klaar

Sinds 2001 openstaande hypotheken 

Maar goed, er is dus sowieso een berg aan openstaande hypotheken waarvoor de aftrek in 2031 verdwijnt. Vanaf dat moment is de bruto rente die je aan de bank betaalt ook jouw netto rente. Geen fiscaal voordeel meer.

Hypotheek afgelost na 30 jaar...

Misschien denk je nu: maar na 30 jaar heb ik m'n hypotheek toch afgelost? Dat klopt als je een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek hebt lopen. Daarop los je elke maand een beetje af en staat de schuld na 30 jaar op nul. Heb je dus dat probleem van de vervallende renteaftrek niet.

... niet als het een aflossingsvrije hypotheek is

Alleen heeft niet iedereen een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek. Tot 2013 kreeg je ook over een aflossingsvrije hypotheek hypotheekrenteaftrek. Op die leningen wordt dus niet afgelost, tenzij je dat vrijwillig doet. Heb je niets afgelost, dan staat die schuld er na 30 jaar gewoon nog steeds. 

Hypotheeklasten berekenen

Netto maandlast stijgt flink

Dus had je in 2001 een aflossingsvrije hypotheek - of een aflossingsvrij deel in je hypotheek - en los je daarop niets uit jezelf af, dan staat dat bedrag in 2031 gewoon nog open. Het vervallen van de renteaftrek heeft dan behoorlijke gevolgen voor jouw netto maandlast: die stijgt flink.

Maandlasten berekenen

Afhankelijk van de hypotheekrente

Tenminste: bij een gelijkblijvende rente. Heb je tegen die tijd de hypotheekrente opnieuw vastgezet tegen het huidige niveau, dan valt het allemaal wel mee. Sterker nog: is het nog maar de vraag óf er dan nog iets af te trekken valt.

Check de huidige hypotheekrente

Wat kun of moet je doen?

De vraag is: wat kun je ertegen doen? Aan het vervallen van de hypotheekrenteaftrek in 2031 doe je helemaal niets. Tenzij er in de politiek weer van alles veranderd wordt, wat zeker niet ondenkbaar is. Alleen heb jij daar als individu - buiten jouw stem tijdens de verkiezingen - geen invloed op. Voor nu zit er dus niets anders op dan te checken hoe het voor jou gaat uitpakken.

Gevolgen voor jou

Duik dus gewoon eens even in je hypotheek. Je kunt toch nergens naartoe door de lockdown, zit elke avond thuis door de avondklok, dus tijd zat. Check hoe het zit met jouw hypotheek...

  • sinds wanneer heb je een hypotheek? al vóór 2001 of pas later?
  • wat voor hypotheek heb je? is die (voor een deel) aflossingsvrij?
  • wanneer loopt voor jouw aflossingsvrije hypotheek de renteaftrek af? in 2031 of anders 30 jaar na afsluiten
  • heb je een bedrag opgebouwd om jouw aflossingsvrije hypotheek (deels) mee af te lossen?
  • wat betekent het vervallen van de aftrek voor jouw netto maandlasten?
  • hoe hard heb je de hypotheekrenteaftrek nodig om uit te komen met je inkomen?
  • hoe ziet jouw inkomen er tegen die tijd uit? misschien een (lager) pensioeninkomen?

Je kunt maar beter nu alvast weten hoe het in 2031 zit. Nu heb je tenslotte nog 10 jaar om daarop voor te sorteren. Bijvoorbeeld door extra te sparen en zo een kapitaal op te bouwen voor het aflossen van je hypotheek.

Hoeveel moet je per maand sparen voor dat bedrag?

Bijblijven over hypotheken, belastingen en sparen?

Kies jouw Updates van onze gratis MailService!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.