Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
dinsdag 9 februari 2021, 08:27 - Anneke Ranzato-Versloot
#levensverzekering

Gisteren kwam ik langs een artikel op AD.nl: 'Geldzorgen nadat je partner overlijdt: 'We moesten verhuizen naar een piepklein flatje'.' Het eerste dat ik voel is medeleven. Wat een ellende: je partner valt weg en buiten alle verdriet en rouw blijkt dan ook nog eens dat je een financieel probleem hebt. Het tweede is: als dat je overkomt heb je dus iets niet goed geregeld... Niet met een 'eigen schuld, dikke bult'-insteek, maar met het voornemen om hier vaker aandacht aan te  besteden. 

Nadenken over overlijden

Want overlijden... het is natuurlijk niet iets waar je graag over nadenkt. Bij het tikken van die zin moet ik denken aan de reclames voor uitvaartverzekeringen. Die polissen zijn tenslotte heel direct verbonden met het overlijden. De vraag of er wel geld is voor een behoorlijke uitvaart als je dood zou gaan. De reden waarom het vroeger zo gebruikelijk was om al vlak na de geboorte van een kind een uitvaartverzekering af te sluiten. Waardoor ik nu recent mijn eigen uitvaartpolis overgedragen heb gekregen van m'n ouders. Die is allang premievrij dus laat maar staan - al heb ik zelf nog geen seconde overwogen om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Uitvaartverzekering afsluiten

Uitvaartverzekering nodig?

Heb ik daar dan nog nooit over nagedacht? Ja, dat zéker wel... maar bij dat nadenken wist ik meteen al dat ik zo'n polis niet wilde afsluiten. Niet omdat ik tegen het verzekeren van een uitvaart ben, nee hoor! Wel omdat er tegen de tijd dat ik er over nadacht genoeg geld beschikbaar was om mijn uitvaart van te bekostigen als dat nodig zou zijn. Misschien is het voor jou wél nodig, en dan is het zeker raadzaam om daar iets voor te regelen.

Geldzorgen als je partner overlijdt

Ik dwaal af. Het ging om geldzorgen nadat je partner overlijdt. Dat kan snel aan de orde zijn als de kostwinner in een gezin wegvalt.

Risico gaat mee in hypotheekadvies

Niet voor niets is een overlijdensrisicoverzekering een standaard onderdeel in een hypotheekadvies. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt goed gekeken naar het inkomen dat binnenkomt en wat daarmee gebeurt als één van beide partners komt te overlijden. Is duidelijk dat dan de maandlasten van de hypotheek niet meer te behappen zijn, dan komt er een overlijdensrisicoverzekering in het advies. Logisch.

Advies: overlijdensrisico goed afgedekt?

Bij huren vraagt niemand naar financiële gevolgen overlijden

Huur je een woning, dan zit het anders. Dan vraagt niemand naar de financiële gevolgen van overlijden. Toch zijn de gevolgen net zo groot: als de kostwinner komt te overlijden kan de achterblijvende partner problemen krijgen met het betalen van de huur. Die moet dan op zoek naar goedkopere woonruimte, en die moet maar net te vinden zijn. Je moet er toch niet aan denken... je bent je partner al kwijt, moet het al alleen rooien met de kinderen, en dan moet je ook nog verhuizen omdat je de huur niet kunt opbrengen.

Hoe laat je jouw partner financieel achter?

De moraal van dit verhaal is overduidelijk: ook als je een woning huurt is het belangrijk om te kijken naar de situatie die ontstaat als één van beiden komt te overlijden. Hoe ziet het er financieel uit voor degene die achterblijft? Niemand zal je verplichten om daar een overlijdensrisicoverzekering voor af te sluiten - maar verstandig is het wel.

Uitrekenen: kun je de huur blijven betalen?

Welk bedrag je moet verzekeren...

Een interessante vraag is vervolgens: welk bedrag zou je moeten verzekeren? Daar kan ik natuurlijk geen antwoord op geven. Het ligt er maar net aan hoe het inkomen bij jullie verdeeld is, hoe hoog de huur is, hoeveel geld je op de bank hebt staan, hoe oud je bent, of je kinderen hebt, of verhuizen op termijn wel een optie zou zijn... en ga zo maar door. Ik zou zeggen dat je in elk geval wilt dat de ander na jouw overlijden voor een paar jaar de huur kan betalen uit de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering. Dat scheelt enorm in de zorgen en daarmee in de verwerking van jouw overlijden. 

Doe het nou! Kijk ernaar!

Ik zeg: doe het nou! Kijk serieus naar wat er gebeurt als één van jullie wegvalt. En naar wat het eigenlijk kost om een verzekering af te sluiten die een bedrag uitkeert als dat gebeurt. De premie valt vaak reuze mee en tegen de tijd dat het nodig is... ben je te laat.

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.