Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.
Alles over hypothekenHeb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!
Alles over geld lenenSparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.
Alles over sparenVerzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?
Alles over verzekerenBij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.
Alles over besparenHet is handig om op de hoogte te blijven van wat er op het gebied van geldzaken gebeurt. Met HomeFinance.nl heb je steeds de belangrijkste ontwikkelingen in beeld over hypotheken, lenen, sparen, inflatie en rentestanden.
Nieuws & blogHuizenkoper leent meer als hij maximum kent
De maximale hypotheek werkt als 'anker' voor huizenkopers... dat blijkt uit een onderzoek dat het Nibud samen met Centerdata en de Universiteit van Amsterdam heeft gedaan voor de ministeries van Financiën en Binnenlandse zaken. Door het berekenen van de maximale hypotheek laten we ons sturen bij het zoeken naar een koopwoning. Dat kan leiden tot hogere hypotheken dan verstandig is.
Het is hartstikke logisch. Je wilt een huis kopen en gaat rekenen hoeveel je daarvoor maximaal kunt lenen. Dat maximale bedrag zit dan in je hoofd en neem je mee in je zoektocht op Funda. Je weet wel, als je de grenzen voor de vraagprijs moet aangeven. Je neemt het ook mee bij de bezichtiging van huizen en in het proces van bieden op de woning die je graag wilt hebben.
In het onderzoek hebben ze het over een 'Ankereffect'. Het is een rapport van 95 pagina's en nee, dat heb ik niet helemaal gelezen. Wel de samenvatting met de resultaten en de conclusies en aanbevelingen... daar gaat het tenslotte om.
In de aanbevelingen hebben ze het over een belangrijke rol voor financieel adviseurs. Die zouden zich niet genoeg bewust zijn van hun rol en hun invloed richting consumenten. Adviseurs zouden meer informatie moeten krijgen over het ankereffect en hoe ze daarmee het beste kunnen omgaan.
Ook de online rekentools komen aan bod. I quote: "Consumenten zouden daarnaast baat kunnen hebben bij aangepaste versies van online tools waarin een voor hen passend bedrag wordt berekend."
Daar zit natuurlijk wel wat in, aan de andere kant denk ik dat het behoorlijk lastig is om in een online tool alle persoonlijke situaties mee te nemen. Daar heb je nou net die financieel adviseurs voor, om mensen daarbij te begeleiden.
Alleen... ik herinner me ook uit mijn adviseursverleden situaties waarin een klant gewoon naar een ander ging als jij als adviseur vraagtekens zette bij de vraag of het verstandig was om de maximaal haalbare hypotheek af te sluiten. Ik was dan zo niet-commercieel dat ik ze dan maar liet gaan, maar ja - ik was in loondienst. Voor zelfstandig adviseurs of target-gedreven adviseurs is dat natuurlijk anders.
Dus ja: de adviseur kan invloed hebben. Dat geldt echter alleen als de klant ook werkelijk naar de adviseur wil luisteren. Ook als dat betekent dat hij daardoor niet de maximale hypotheek moet afsluiten. En dus beperkter is in zijn zoektocht naar en aankoop van een woning. Want wil de klant niet luisteren en loopt-ie naar een ander... dan is de adviseur zijn klant kwijt. En daarmee zijn inkomsten.
Als online rekentools aangepast kunnen worden op persoonlijke situaties, dan kunnen de maximale leennormen misschien ook beter gedifferentieerd worden? Blijft lastig hoor, want iedereen is anders. Een berekening is een momentopname waarbij je wel kunt kijken naar wat er in de toekomst kán gebeuren, maar dat weet je niet zeker. Dat is dus lastig om te verwerken in een berekening, of dat nou online is of als aangepaste norm.
Je vindt ze in je mailbox met onze Update Hypotheken!
Nu aanmeldenHomefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.