Search
Close this search box.

Zero-based budget – wat is dat nou weer?

Meer geld overhouden voor leuke doelen

Meer geld overhouden voor leuke doelen

Denk je wel wat van besparen te weten, kom je wéér een term tegen die je niet kende: zero-based budget. Altijd interessant om een nieuwe methode te ontdekken voor omgaan met je geld, dus ik verdiep me er even in en deel dat graag met je.

Zero-based budget: een doel voor elke euro

Vorige maand had ik het over Kakeibo – ook een voor mij nieuw begrip. Nu is het dus Zero-based budget. Ik kwam het tegen op Metro.nl: Hoe een zero-based budget je dit jaar helpt meer te sparen. Waar draait het om? Dat je elke euro van je inkomen een doel geeft. 

Elke euro uitgeven? Nee, liefst niet!

In de intro van het Metro artikel staat dat een zero-based budget je aanmoedigt om elke euro van je maandelijkse inkomen uitgeeft. Dat klinkt wel leuk, maar dat is het natuurlijk niet – en dat staat er ook direct achteraan. Elke euro een doel, dat wel.

Elke euro een bestemming

Met deze manier van budgetteren geef je elke euro van je inkomen een bestemming. Bijvoorbeeld:

  • vaste lasten
  • boodschappen
  • kleding
  • uit eten
  • abonnementen
  • sport
  • afbetalen lening
  • …. alle uitgaven dus….
  • sparen en/of beleggen

Die sluitpost, dat sparen en/of beleggen, die zorgt ervoor dat er onderaan de streep letterlijk € 0,= overblijft. Zero. Je bedenkt vooraf hoeveel je wilt uitgeven aan welke kosten en komt zo tot een bedrag dat je kunt sparen of beleggen. 

Sparen in 2021

Uitgaven analyseren

Dat bedenken – het toewijzen van de euro’s aan de verschillende kosten die je maakt, daar zit de crux. Dat kun je niet uit de losse pols doen, daarvoor moet je toch echt in je uitgaven duiken. Dat is niets nieuws, dat is nodig voor elke manier van besparen en budgetteren. Ik zie eerlijk gezegd weinig nieuws in dit systeem.

Je aan je budget houden

Als je zo’n budget dan hebt opgesteld, precies hebt bedacht waar je jouw geld aan mag uitgeven van jezelf… dan dan gaat het erom dat je dat ook werkelijk doet. En dus precies bijhoudt wat je waaraan besteedt, anders kun je ook niet weten of je het ‘goed’ doet. Of je nog geld over hebt binnen je budget om dat extra kledingstuk te kopen. Of uit eten te gaan. 

Bijhouden van je uitgaven

Het bijhouden van je uitgaven kan op allerlei manieren. Je hebt er apps voor, online tools zonder app, gewoon een Excel sheet of een schriftje als kasboek… het maakt niet uit. Het gaat erom dat je het doet, en dat is denk ik ook de reden dat veel mensen het niet volhouden.

Uitgaven bijhouden

Eerlijk… zelf doe ik het niet

Ik ook niet, eerlijk is eerlijk. Dus ik kan wel heel mooi roepen hoe je het kunt doen, maar ondertussen ben ik zelf niet bezig met budgetteren en het bijhouden van onze uitgaven. Wel weet ik dat ik het direct zou opstarten als dat nodig zou zijn omdat we niet (meer) uitkomen met ons inkomen.

Meer geld overhouden voor sparen of beleggen

Ja, ik ben ervan overtuigd dat we meer over zouden houden om te sparen en/of beleggen als ik de tijd, energie en moeite zou nemen om te budgetteren en onze uitgaven goed te registreren. Toch is dat kennelijk niet genoeg motivatie om dat ook werkelijk te doen. Voor mij dan. Misschien voor jou wel? 

Elke maand een mail over sparen en besparen?

Meld je aan voor onze Update Sparen!

Nu aanmelden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

je gegevens zijn veilig

Nieuws
Nieuws

Hypotheek

Heb je een eigen huis of wil je er één gaan kopen? Dan is de kans groot dat je een hypotheek (nodig) hebt. Door je goed te verdiepen in hypotheken zorg je dat je de juiste beslissing neemt voor de financiering van jouw woning.

hypotheek
Beleggen
Wil je beleggen? Dan is het belangrijk dat je goed geïnformeerd bent voordat je begint. HomeFinance helpt je met handige overzichten van brokers en beleggingsapps.
hypotheek
Vrijblijvend hypotheek aanvragen
Besparen

Bij de meeste mensen gaat het grootste deel van het inkomen op aan maandelijkse lasten. Als je kritisch kijkt naar deze maandlasten, valt er vaak meer te besparen dan je denkt. Wij helpen daar graag bij.

hypotheek
Verzekeringen

Verzekeren doe je voor de zekerheid. Om de financiële gevolgen van onverwachte gebeurtenissen af te dekken. De keuze van een verzekering valt niet altijd mee… welke risico’s moet je verzekeren? En bij welke verzekeraar dan?

hypotheek
Sparen

Sparen is verstandig maar de spaarrente is niet overal even lonend. Ben je op zoek naar een goede plek voor jouw spaargeld? Kijk dan goed naar de spaarvorm en spaarbank die je kiest – qua rendement en qua garantie.

hypotheek
Lening

Heb je geld nodig en wil je daarvoor een lening afsluiten? Verdiep je dan even goed in welke lening dat moet worden, en bij welke geldverstrekker. De verschillen zijn groot – de keuze van de beste lening kan je veel geld besparen!

hypotheek