Vragen? Bel ons: 088-22 77 344
donderdag 18 februari 2021, 08:45 - Anneke Ranzato-Versloot
#besparen

Denk je wel wat van besparen te weten, kom je wéér een term tegen die je niet kende: zero-based budget. Altijd interessant om een nieuwe methode te ontdekken voor omgaan met je geld, dus ik verdiep me er even in en deel dat graag met je.

Zero-based budget: een doel voor elke euro

Vorige maand had ik het over Kakeibo - ook een voor mij nieuw begrip. Nu is het dus Zero-based budget. Ik kwam het tegen op Metro.nl: Hoe een zero-based budget je dit jaar helpt meer te sparen. Waar draait het om? Dat je elke euro van je inkomen een doel geeft. 

Elke euro uitgeven? Nee, liefst niet!

In de intro van het Metro artikel staat dat een zero-based budget je aanmoedigt om elke euro van je maandelijkse inkomen uitgeeft. Dat klinkt wel leuk, maar dat is het natuurlijk niet - en dat staat er ook direct achteraan. Elke euro een doel, dat wel.

Elke euro een bestemming

Met deze manier van budgetteren geef je elke euro van je inkomen een bestemming. Bijvoorbeeld:

  • vaste lasten
  • boodschappen
  • kleding
  • uit eten
  • abonnementen
  • sport
  • afbetalen lening
  • .... alle uitgaven dus....
  • sparen en/of beleggen

Die sluitpost, dat sparen en/of beleggen, die zorgt ervoor dat er onderaan de streep letterlijk € 0,= overblijft. Zero. Je bedenkt vooraf hoeveel je wilt uitgeven aan welke kosten en komt zo tot een bedrag dat je kunt sparen of beleggen. 

Sparen in 2021

Uitgaven analyseren

Dat bedenken - het toewijzen van de euro's aan de verschillende kosten die je maakt, daar zit de crux. Dat kun je niet uit de losse pols doen, daarvoor moet je toch echt in je uitgaven duiken. Dat is niets nieuws, dat is nodig voor elke manier van besparen en budgetteren. Ik zie eerlijk gezegd weinig nieuws in dit systeem.

Je aan je budget houden

Als je zo'n budget dan hebt opgesteld, precies hebt bedacht waar je jouw geld aan mag uitgeven van jezelf... dan dan gaat het erom dat je dat ook werkelijk doet. En dus precies bijhoudt wat je waaraan besteedt, anders kun je ook niet weten of je het 'goed' doet. Of je nog geld over hebt binnen je budget om dat extra kledingstuk te kopen. Of uit eten te gaan. 

Bijhouden van je uitgaven

Het bijhouden van je uitgaven kan op allerlei manieren. Je hebt er apps voor, online tools zonder app, gewoon een Excel sheet of een schriftje als kasboek... het maakt niet uit. Het gaat erom dat je het doet, en dat is denk ik ook de reden dat veel mensen het niet volhouden.

Uitgaven bijhouden

Eerlijk... zelf doe ik het niet

Ik ook niet, eerlijk is eerlijk. Dus ik kan wel heel mooi roepen hoe je het kunt doen, maar ondertussen ben ik zelf niet bezig met budgetteren en het bijhouden van onze uitgaven. Wel weet ik dat ik het direct zou opstarten als dat nodig zou zijn omdat we niet (meer) uitkomen met ons inkomen.

Meer geld overhouden voor sparen of beleggen

Ja, ik ben ervan overtuigd dat we meer over zouden houden om te sparen en/of beleggen als ik de tijd, energie en moeite zou nemen om te budgetteren en onze uitgaven goed te registreren. Toch is dat kennelijk niet genoeg motivatie om dat ook werkelijk te doen. Voor mij dan. Misschien voor jou wel? 

Elke maand een mail over sparen en besparen?

Meld je aan voor onze Update Sparen!

Nu aanmelden

Homefinance.nl maakt gebruik van cookies. Klik hier voor onze cookie en privacyverklaring.